Preparatele tradiționale românești nu trebuie să dispară de pe masa de sărbători, mai ales de la românii care trăiesc la sat și își prepară singuri toate bunătățile. Cum să faci cei mai buni cârnați de casă? Îi vei da gata pe invitați cu această rețetă.
Platoul principal care deschide seara mesei de Crăciun e cel mai imporant. Cu toții știm că la o masă și la sărbătorile de iarnă felurile 1 și 2 sunt cam aceleași – ciorbă de burtă/sarmale/friptură. De cele mai multe ori antreul conține preparate din porc precum tobă, șorici, lebăr, piftele și cârnații de casă. Oricine poate să îi prepare, deși poate sună dificil. Secretul constă în ingrediente de calitate, mațe potrivite și uscarea sau afumarea lor așa cum trebuie.Ce poți să servești alături? Idei pentru un platou perfect.
Ingrediente
-2 kg de carne tocata
-1 kg pulpa de porc
-1 kg poala(fleica, burta) de porc
Carnati de porc si vita-total 2 kg carne tocata
-1 kg pulpa de porc
-500 g carne de vita lucru(pulpa, gat)
-500 g burta de porc(fleica, poala)
Condimentele sunt la fel:
-36-40 g sare
-6 g piper
-3 g ardei iute(optional) sau boia de ardei iute
-20 g boia de ardei dulce
-30 g usturoi
-5 g cimbru uscat
-2 g coriandru
-2 g ienibahar
-400 ml supa de oase sau apa rece
Mod de preparare
Dă carnea prin mașina de tocat, condimentează bine și amestecă până aromele ajung pe toată carnea, mai apoi pisează foarte fin usturoiul și pune-l împreună cu toate ingredientele. E foarte important să frămânți carnea foarte bine, ca totul să fie uniform. Lasă carnea la rece peste noapte, iar dimineața frământă-i din nou. Pune-i în maț și separă-i la lungimea și grosimea dorită, ulteior lasă-i puțin să se odihnească. Uscarea lor trebuie să fie între 24 și 48 de ore.
După ce termini tot procesul, poți să-i prăjești și să-i servești fără grijă cu muștar sau pe un platou alături de brânzeturi tradiționale și legume. De obicei, românii preferă să mănânce alături roșii umplute cu brânză proaspătă și mărar, ouă umplute, castraveți, murături, tobă, icre pe felii de lămâie sau tartine ucate și salată. Toate acestea sunt desigur cel mai bine acompaniate de pâine coaptă în casă sau proaspătă de la magazin, dacă gospodinele nu mai au timp și pentru asta. Țuica sau palinca sunt nelipsite de la primul fel care deschide petrecerea de Crăciun, pentru că tocmai aceasta dă tuturor pofta de mâncare.