Toți românii sunt înnebuniți după zacuscă! Studenții, însă, sunt la extreme când e vorba despre acest preparat, dar cu toate astea îi salvează de cele mai multe ori. Cum să faci cea mai bună mâncare de legume și cum să o păstrezi perfect până la sezonul rece?
Zacusca a opțiunea perfectă pentru un platou de gustări de la începutul unei mese sau pentru un prânz pe repede înainte. De asemenea, e cunoscută la noi în țară drept mâncarea studentului, tot din considerentul prețului și al consumului rapid.
Multe gospodine o fac de regulă toamna, dar e oricând bună de preparat. Unii o preferă simplă și cu multe legume în componență, alții din pește. Oricum ar fi, e nemaipomenită și la antreul pe care vrei să-l pregătești pentru mesele de sărbători. Poți să o servești pe diferite tartine sau pe pâine normală alături de castraveți, roșii, ceapă și diferite gustări precum: cârnăciori afumați, rulade de suncă și cașcaval, piftele, ouă umplute sau roșii umplute.
Zacusca este o combinație de vinete coapte, ardei copți, suc sau pastă de roșii proaspete și ceapă, toate gătite încet până la perfecțiune. Aceasta se pune la conservat, în borcane și se consumă pe timpul iernii. Se servește ca aperitiv, dar se consumă și pe felii de pâine proaspătă.
Această pastă tartinabilă de legume este un mod delicios de a păstra legumele din grădină și de a avea un gust de vară atunci când vine vremea rece.
Pentru prepararea acestei paste de legume este necesară un pic de muncă. Este nevoie de ceva timp pentru a o face și numai cel dedicat va depune efort și muncă pentru a face zacusca delicioasă.
Iată care sunt ingredientele necesare pentru prepararea celei mai bune rețete de zacuscă:
Pentru început se coc vinetele, gogoșarii, ardeiul gras și ardeiul capia. Vinetele se curăță și se lasă la scurs. Gogoșarii, ardeii grași și ardeii capia se curăță și se îndepărtează cotoarele și se dau deoparte.
Se toacă ceapa cubulețe și se pune la călit în ulei, într-o cratiță mai mare. Peste aceasta se adaugă morcovul dat prin răzătoare. Se amestecă și se lasă la călit până se înmoaie și capătă o culoare frumoasă. Peste acestea se adaugă aproximativ 5-6 borcănele cu ciuperci și se călesc și acestea împreună cu ceapa și morcovul. Când sunt gata se adaugă vinetele tocate mărunt, gogoșarii, ardeiul gras și capia, trecuți prin mașina de tocat. Se amestecă foarte bine și se lasă la fiert la foc potrivit pentru câteva ore. Se adaugă aproximativ un litru de suc de roșii și sare și piper după gust. Se amestecă destul de des să nu se prindă de fundul cratiței. Dacă compoziți ni se pare prea groasă, se poate adăuga câte puțină apă. Este gata în momentul în care uleiul începe să iasă deasupra. Opțional de pot pune frunze de dafin. Când este gata se pune fierbinte în borcane și se acoperă cu câteva lucruri groase și se lasă așa câteva zile.