Salariile din România sunt din ce în ce mai aproape de cele din Polonia, după ce anul trecut veniturile românilor le-au depășit pe cele încasate de bulgari, unguri și greci.
Potrivit unei analize Eurostat, salariile din România se aprepie ca valoare de cele din Polonia. Asta, după ce anul trecut salariul mediu brut din România a depășit țări precum Bulgaria, Ungaria sau Grecia. Cu toate acestea, România încă se află departe de salariile de top din Europa, după cum arată datele recente.
Cu tot cu taxe, prime și bonificații, un angajat român a câștigat, în medie, în tot anul 2023, 17.700 de euro,adică o treime din media UE. Potrivit biroului european de statistică, anul trecut, salariul mediu anual, corespunzător unei norme întregi de muncă (40 de ore pe săptămână) a fost de 37.900 de euro, calculat la nivelul Uniunii Europene, în creștere cu 6,5% față de anul precedent. Citește și Salariul pe care îl încasează un român stabilit de 6 ani în Germania. Spune că vrea să se întoarcă în România cât mai repede, a arătat tuturor fluturașul său
Cele mai mici valori salariale anuale sunt înregistrate în Bulgaria (13.500 de euro), Ungaria (16.900 de euro) și Grecia (17.000 de euro), România (17.739 de euro), fiind mai apropiată de Polonia (18.054 de euro). La polul opus, cele mai mari valori s-au înregistrat în Luxemburg (81 de mii de euro), Danemarca (peste 67 de mii de euro) și Irlanda (aproape 59 de mii de euro).
De menționat este că, deși angajaților români li se reține între 32% și 35% din salariul brut sub formă de taxe și contribuții (comparabil cu Polonia, unde procentul este de 34%), impozitarea totală în România, care include și contribuțiile suportate de angajator, ajunge între 42% și 52% din salariul brut. În comparație, în Irlanda impozitarea este de 35%, iar în Belgia și Luxemburg atinge 42%, cele mai ridicate niveluri din Europa. Citește și Jobul care se plătește cu 5.500 de lei în București și Timișoara. În alte orașe, salariul pentru această meserie este mai mic
În martie, Eurostat a raportat și că PIB-ul pe cap de locuitor din România a depășit în 2023 pe cel al Ungariei, apropiindu-se de Polonia și ajungând la 78% din media UE. La fel ca în cazul salariilor, Irlanda și Luxemburg au înregistrat cele mai bune performanțe, acest lucru fiind parțial explicabil prin prezența multinaționalelor, ale căror profituri nu rămân întotdeauna în țările respective.