Ajutorul de deces a scăzut în 2021. Câți bani mai primesc românii pentru o înmormântare, de fapt

Ajutorul de deces a scăzut în 2021. Câți bani mai primesc românii pentru o înmormântare, de fapt
Ajutor de deces 2021

Ajutorul de înmormântare a scăzut în anul 2021. Statul o să ofere mai puțini bani începând cu data de 12 martie. Cuantumul ajutorului de deces a fost redus la 5.380 de lei, potrivit unei noi legi.

Ajutorul de deces a scăzut în 2021

Astfel, ajutorul de deces trebuie să fie cel puțin egal cu câștigul salarial mediu brut. Însă din moment ce câștigul salarial mediu brut scade, la fel se va întâmpla și cu ajutorul de deces, notează avocatnet.ro.

Este vorba despre Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, care a apărut ieri în Monitorul Oficial. Legea se va aplica din 12 martie 2021. Ajutorul de deces va scădea la data de intrare în vigoare a legii, de la 5.429 de lei, la 5.380 de lei, adică o scădere de 49 de lei.

Suma de 5.380 de lei se acordă în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii (salariații, în principal) sau în cazul decesului unui pensionar. În cazul decesului unui membru de familie al unei persoane asigurate ori al unui pensionar, ajutorul de deces va fi, de 2.690 de lei, începând cu data de 12 martie 2021. Aici e o scădere de 25 de lei, de la suma de 2.715 lei.

„Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”,  se afirmă scrie în actul normativ. Dacă câștigul salarial mediu brut pentru 2021 va fi de 5.380 de lei, ajutorul de deces va avea același cuantum.

Cine poate solicita acest tip de ajutor social

În cazul decesului unui asigurat sau al unui pensionar, ajutorul poate fi cerut de o singură persoană, respectiv persana care poate să facă dovada că a suportat cheltuielile de înmormântare – soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul ori oricare altă persoană care face dovada. Dovada se poate face prin chitanțe sau bonuri fiscale.

Totodată, Legea 263/2010 mai spune că ajutorul se poate solicita și dacă este vorba de decesul unui membru de familie al asiguratului ori al pensionarului, ce nu figura ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților. Aici ajutorul este stabilit la jumătate din cuantumul dat pentru moartea unui asigurat sau a unui pensionar. De menționat este că membri de familie sunt considerați:

  • soțul
  • copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate
  • părinții și bunicii oricăruia dintre soți

Ajutorul de înmormântare se acordă, la cerere, din banii statului, pe baza certificatului de deces. Banii vin în cel mult trei zile lucrătoare de la momentul solicitării lor, iar ajutorul se cere la casele de pensii, dar cererea poate fi transmisă și online.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI