Cum economisești bani când folosești mașina de spălat. Facturile vor fi reduse, la câte grade trebuie să pui
Mașina de spălat, ca și uscătorul de rufe, și alte aparate din casă, consumă destul de mult curent electric. Cu noile prețuri la facturi, mai-mai că-ți vine să renunți la ele. Dar există diferite trucuri care ne pot ajuta, și în cazul folosirii mașinii de spălat, care ne pot diminua costurile. În zilele noastre, mulți oameni susțin că spălarea la 30 de grade în loc de 40 de grade este cheia pentru a economisi bani, a economisi energie și, în unele cazuri extreme, pentru a salva planeta. Dar oare spălarea la 30 în loc de 40 de grade face cu adevărat o diferență atât de mare? Am făcut câteva cercetări, astfel încât să nu trebuiască să o faceți dumneavoastră, și am descoperit mici trucuri.
Cum putem reduce consumul de curent la mașina de spălat
Da, este, dar nu cu atât de mult pe cât ați putea crede. Potrivit Energy Saving Trust, spălarea hainelor la 30 de grade consumă cu aproximativ 40% mai puțină energie electrică pe parcursul unui an. Asta dacă facem comparație cu temperaturi mai ridicate.
Acest lucru ar însemna că economia realizată la factura de energie a unei gospodării medii este de aproximativ 75 de lei. Factura medie de energie electrică pentru o casă de dimensiuni medii în 2022 a fost de 138 de lei. Această economie de 75 de lei nu reprezintă o reducere radicală a costurilor.
Ați putea merge mai departe și să spălați la 20 de grade. Asta va însemna o economie și mai mare de energie. Spălarea la 20 de grade în loc de 40 de grade poate reduce costurile de funcționare cu 66%.
Potrivit unor studii, dacă reduceți, de asemenea, numărul de utilizări ale mașinii de spălat cu un singur ciclu pe săptămână, veți economisi aproximativ 30 de lei pe an la facturile de energie și 74 de lei la facturile de apă, dacă aveți contor.
Temperatura exactă de funcționare pentru mașina de spălat pentru a economisi bani
Un pas simplu pentru reducerea facturii de energie este reducerea temperaturii la care vă spălați hainele. Dar modificarea setărilor pentru mașina de spălat ar putea ajuta la economisirea banilor, și veți obține haine proaspete și curate.
La urma urmei, nu are niciun rost să speli hainele la o temperatură mai scăzută dacă nu le cureți cu adevărat. Unul din sfaturile specialiștilor pentru mașina de spălat, este folosind un ciclu cu apă rece sau la 30°C, dacă este posibil. În cadrul testelor, programele la 30 de grade au curățat mai bine decât cele la 20 de grade.
Dar tot nu au spălat unele pete, cum ar fi cele pe bază de ulei de măsline, la fel de bine ca o spălare la 40 de grade. Petele grase s-au ridicat și mai bine dacă au fost puse într-un ciclu de 60 de grade.
O spălare la 30 de grade este bună pentru hainele care au nevoie de o spălare generală. Cu toate acestea, temperatura crescută nu va ucide toate bacteriile de una singură. Dar, combinată cu un detergent bun, o spălare la 60 de grade ar trebui să elimine sporii bacterieni și virușii.
Mai multe modalități de a economisi și de a reduce facturile
Majoritatea modelelor de mașini de spălat rufe au acum un mod ecologic. Acesta poate fi folosit pentru a economisi mediul înconjurător și pentru a economisi bani.
Această setare va folosi mai puțină apă. Cu alte cuvinte, înseamnă că veți folosi mai puțină energie pentru a o încălzi atunci când spălați hainele.
Acestea sunt de obicei setate și la 30 de grade, dar pot funcționa și pentru un timp mai scurt. Potrivit specialiștilor, ați putea economisi aproape 60 de lei pe an dacă ați seta mașina de spălat pe această setare.
Dacă vă cumpărați o mașină nouă, spun specialiștii, dacă alegeți o mașină de spălat mai eficientă ați putea economisi până la 320 de lei pe an. S-ar putea să vă coste mai mult la început, dar veți cheltui mai puțin pe durata de viață a produsului.
O centrifugare suplimentară a mașinii de spălat înainte de a usca rufele ar putea scurta timpul de funcționare a uscătorului. Uscătoarele de rufe consumă mult mai multă energie, astfel încât reducerea acestui cost se poate adăuga și, bineînțeles, pe vreme mai bună, evitați să folosiți uscătorul de rufe, dacă puteți să le puneți la uscat la aer.
Reducerea numărului de încărcături poate reduce consumul și factura. O modalitate de a face acest lucru este să vă asigurați că efectuați o încărcătură completă de fiecare dată.
Aceeași specialiști consideră că ar trebui să spălați blugii, puloverele și prosoapele după fiecare trei utilizări. Dar dacă arată și miros bine, nu le mai spălați, de dragul planetei și al portofelului dumneavoastră.