Mulți oameni simtă că o zi nu este de ajuns pentru ceea ce vor să facă, mai cu seamă că ne aflăm în secolul vitezei și pare că niciodată nu este suficient timpul. Chiar dacă ai la dispoziție 4 ore, poți să ai un somn odihnitor care se simte ca un program întreg de dormit. Nu trebuie să mai renunți la anumite activități. Care este secretul pe care puține persoane îl cunosc? Sigur te-ar ajuta măcar o dacă în săptămână.
Secolul vitezei ne face să alegem și să prioritizăm totul diferit. Cu toate astea, pare că timpul tot nu ne ajunge pentru ceea ce vrem sau trebuie să facem într-o singură zi și în același timp să avem parte de odihnă. Somnul este foarte important și îți ajută organismul și trupul să reacționeze folositor pentru zilele ce vor urma.
Specialiștii recomandă să dormi cât este necesar, să te hidratezi cum trebuie, să ai o alimentație echilibrată și să nu uiți de mișcare. Dacă ai zile când nu știi cum să ții pasul cu tot ce se întâmplă în viața ta, atunci află mai multe despre somnul polifazic.
Oamenii caută în continuare metode prin care să doarmă mai puțin, dar în același timp să fie mai productivi. Adulții au nevoie de cel puțin 7 ore de somn pentru o odihnă potrivită, elevii trebuie să doarmă între 9 și 12 ore, iar adolescenții între 8 și 10 ore.
Indiferent de cum ai face, parcă uneori resimți oboseală, dar nu faci nimic să schimbi acest lucru. Lipsa odihnei atrage după ea probleme de sănătate, o minte slăbită și nepregătită pentru obiectivele de zi cu zi.
„Îmbunătățirea calității somnului poate reduce numărul de ore dormite, însă nu atât de mult, încât să poti dormi doar patru ore pe noapte.
Asta deoarece indiferent de calitatea somnului, prea puține ore de somn afectează capacitatea mentală, dar și pe cea fizica. Iar pe termen lung efectele sunt dezastruoase.
Puteți face acest lucru într-o zi însă în momentul în care repeți acest obicei zi de zi, oboseala se va resimți nu doar sub formă de somn și lipsa de atenție, ci și sub formă de probleme de sănătate”, sunt de părere specialiștii în domeniu.
Un studiu din 2018 arată că persoanele care dorm în mod normal mai puțin de 8 ore pe noapte vor avea creierul și corpul mai îmbătrânit cu 8 ani decât normalul vârstei lor. Somnul polifazic este o opțiune pe care să o iei în calcul doar uneori.
Ea înseamnă înlocuirea somnului clasic cu mai multe reprize de somn. Mai exact, acesta presupune un pui de somn de câte 20 de minute, la distanțe egale de timp, pe tot parcursul zilei.