Cei care fac asta zilnic, grădinarii experimentați, știu că utilizarea aceluiași sol de grădină sau a aceluiași amestec pentru ghiveci la nesfârșit poate duce probleme. Așa că, nea-m gândit să-ți spunem cum dezifenctezi solul din grădină în luna septembrie. Conform experților, așa îți asiguri o recoltă de zile mari pentru anul viitor.
Dezinfectarea solului este un proces care se face de ceva timp în serele comerciale și de către producătorii agricoli.
Serele îl efectuează pentru a nu mai fi nevoite să reîmprospăteze solul de ghiveci în fiecare an. Este momentul în care fermierii își dezinfectează câmpurile atunci când au probleme cu dăunători sau boli la culturile de mare valoare, iar sterilizarea este mai ieftină decât tratarea problemelor sau pierderea potențială a unei întregi recolte.
Acestproces joacă un rol mai important atunci când solul este folosit pentru germinarea semințelor, pentru înmulțirea butașilor de tulpini sau de lăstari și pentru transplantarea plantelor tinere.
Aceste condiții de creștere cresc susceptibilitatea la umezire și la alte probleme ale plantelor dacă solul este infectat cu mucegai, spori de ciuperci sau alte organisme dăunătoare.
Dezinfectarea solului este mai puțin critică atunci când se cultivă doar plante mature, dar este totuși benefică atunci când este efectuată periodic.
Conform specialiștilor, există două metodologii de bază utilizate pentru sterilizarea solului de grădină și pentru sterilizarea solului pentru ghivece:
Această practică este utilizată la scară mai mare, de obicei de operațiunile comerciale, din cauza costurilor și a pericolelor implicate de acest proces.
Pe de altă parte, tratamentele de sterilizare chimică sunt ușor de utilizat, iar aplicarea se poate face rapid, chiar și atunci când se sterilizează o cantitate mare de sol mineral sau de pământ pentru ghivece.
Există totuși câteva dezavantaje majore, ceea ce reprezintă parțial motivul pentru care tratamentele chimice nu sunt la fel de populare, în special în rândul proprietarilor de locuințe.
Aplicațiile chimice prezintă un risc pentru sănătate și siguranță pentru persoana care face aplicarea și pentru cei aflați în imediata apropiere.
Produsele chimice moderne au o gamă foarte îngustă pentru care se vor vedea efectele. În cele mai multe cazuri, un singur produs chimic va eradica doar una dintre puținele boli sau dăunători.
Printre produsele folosite se numără și Raisan 51, iar conform celor care produc acest produs, ”se folosește pentru tratamentele preventive în vederea dezinfectării solului, înainte de plantarea sau semănarea tuturor tipurilor de culturi. Combate cu succes ciupercile din sol (Fusarium, Verticillum, Rhizoctonia, Armillaria, Pythium etc.), nematozii (Meloydogine, Pratylenchus etc.), diverse insecte, dar și buruieni”
După aplicare, există o perioadă de carantină înainte ca solul să poată fi utilizat din nou. Aceasta este necesară pentru a permite substanțelor chimice să se degradeze complet sau să fie eliminate din substrat.
Dacă nu sunt aplicate în mod corespunzător, reziduurile pot rămâne în sol și, eventual, pot fi absorbite de plante prin rădăcini, concentrându-se în țesuturile plantelor.
Utilizarea pe termen lung a substanțelor chimice poate crește rezistența unei boli sau a unei insecte dăunătoare la un anumit tratament, făcându-l mai puțin eficient sau chiar complet ineficient în timp.
Din cauza multora dintre aspectele negative ale tratamentelor chimice enumerate mai sus, tratamentele termice sunt mult mai frecvent utilizate de către grădinarii casnici.
Tratamentele termice cresc temperatura solului prin abur sau căldură directă și uscată până la un prag în care organismele dăunătoare, sporii de ciuperci, semințele de buruieni etc. nu pot supraviețui și mor.
Tratamentul termic este adesea numit și sterilizare, dar aceasta este o denumire greșită, deoarece solul nu este complet steril la temperaturile induse.
Vezi și: Soluția deșteaptă de reciclare: cum plantezi un cofrag de ouă și creezi o grădină
Acesta ucide buruienile și dăunătorii în funcție de temperatura internă atinsă și de durata de timp în care este menținut pragul.
Majoritatea instrucțiunilor recomandă cel puțin 30 de minute la temperatura dată pentru a ucide organisme specifice în solul umed sau în amestecul pentru ghivece.
Cercetările au arătat că, chiar dacă dezinfectarea reduce semnificativ populația de bacterii benefice din sol, nu le eradică complet.
După dezinfectare, anumite specii, cum ar fi Pseudomonas și Bacillus, recolonizează rapid solul, iar populațiile lor ating niveluri ridicate într-un timp scurt.
Această recolonizare rapidă anulează reducerea inițială a populațiilor prin dezinfectare.
În funcție de metoda pe care alegeți să o utilizați, lista de consumabile va varia ușor. În general, următoarele articole sunt lucruri pe care le ai deja în casă.
Specialiștii mai spun că alegerea metodei de dezinfectare cu abur sau cu căldură a solului depinde în mare măsură de cantitatea de substrat cu care lucrezi și de rapiditatea cu care dorești ca procesul să fie realizat.
Vezi și: Ce să plantezi în grădină la final de august. Aşa te bucuri de legume proaspete până toamna târziu
Cele patru metode comune de sterilizare termică diferă în funcție de sursa de căldură:
Dezinfectarea solului eradică organismele dăunătoare, semințele de buruieni și agenții patogeni din solul mineral și din amestecurile de ghiveci prin tratamente chimice sau termice.
Acest lucru este avantajos în condițiile în care solurile sunt utilizate în mod repetat pentru germinarea semințelor, propagarea butașilor sau creșterea plantelor tinere.
Asigurarea unui mediu de creștere curat previne umezirea și încurajează o creștere puternică și sănătoasă.
O varietate de tratamente termice poate fi utilizată de către proprietarii de case pentru a-și steriliza solul în mod ieftin și eficient.