22 iun. 2023 | 10:22

Cu ce să hrănești solul în care ai plantat morcovi în grădină. Legumele vor crește rapid și vor fi gustoase

Utile
Cu ce să hrănești solul în care ai plantat morcovi în grădină. Legumele vor crește rapid și vor fi gustoase
Morcovii, ca și alte legume rădăcinoase, au nevoie de un îngrășământ

Morcovii, ca toate legumele, au nevoie de o cantitate de bază de nutrienți pentru a crește bine. Cele mai multe soluri din grădinile de casă, din solarii și din câmpuri vor avea nevoie de o parte, dacă nu chiar de toți nutrienții, pentru a fi completate. Dar, cu ce să hrănești solul în care ai plantat morcovi în grădină? De obicei, acești nutrienți sunt adăugați în sol prin cumpărarea unei pungi de îngrășământ chimic în orice proporție și adăugarea acestuia în sol. În cele ce urmează îți propunem o variantă care vaf ace că legumele să crească rapid și vor fi gustoase.

Culturile de morcovi și îngrășămintele folosite

Morcovii, ca și alte legume rădăcinoase, au nevoie de un îngrășământ cu un conținut scăzut de azot și mai mare de fosfat și potasiu. Un raport tipic de îngrășăminte care ar putea fi utilizat pe un sol care nu a fost supus unei analize de sol ar fi 0-10-10, este recomandarea specialiștilor.

Vezi și: Ministrul Agriculturii, decizia momentului privind scandalul legumelor tratate cu substanțe toxice care ajungeau pe rafturi la categoria BIO

Dar, în cazul în care îngrășământul conține prea mult azot, toată creșterea se va produce în frunzele verzi. Fosfatul este responsabil pentru sănătatea plantei de morcov, iar Potasiul va asigura o creștere suficientă a rădăcinilor sau a morcovului în sine.

Diferențele dintre îngrășământul organic și îngrășământul mineral

Dar, dacă vrei să știi cu ce să hrănești solul în care ai plantat morcovi în grădină, trebuie să înțelegi mai întâi că există două feluri de îngrățăminte, organic și mineral, iar noi îți explicăm care sunt diferențele dintre cele două.

Vezi și: Cum faci compost organic din resturile tale. Cel mai ieftin mod de a-ți hrăni grădina toamna

Îngrășămintele organice sunt o sursă de nutriție pentru plante și rezultatul creșterii fertilității solului, și includ gunoiul de grajd, composturile, turba, excrementele de păsări, gunoiul de grajd, dar și alte ingrediente, precum pudră de muștar, Azofoska și cenușa de lemn, ape uzate și deșeuri alimentare, în general sub formă de gunoi de grajd, îngrășăminte verzi și biosolide. De cealaltă parte, îngrășămintele minerale conțin, în general, concentrații ridicate de un singur nutrient pentru plante, sau de doi sau trei.

Vezi și: Cu ce să stropești vița de vie la început de iunie pentru o super recoltă. Așa vei avea struguri dulci și în cantități mari

Experții îți spun cu ce să hrănești solul în care ai plantat morcovi în grădină

Dar, așa cum spuneam, îngrășămintele organice pot ajuta la orice cultură, inclusiv la cele de morcovi, iar experții îți explică cu ce să hrănești solul în care ai plantat morcovi în grădină. Așa cum menționam anterior, unul din îngrășămintele organice se poate face cu doar trei ingrediente, pudră de muștar, Azofoska și cenușa de lemn.

Vezi și: Cum plantezi morcovi cu hârtia igienică din baie. Trucul de care toți grădinarii trebuie să afle

Fiecare dintre aceste trei elemente au un aport extrem de mare la solul în care ai plantat morcovi în grădină. De exemplu, pudra de muștar, pe lângăp calitatea de ameliorator, mai are proprietatea de a fertiliza în mod optim solul, aducând azot, humus și alte câteva substanțe care ajută la creșterea morcovilor mult mai rapid.

Celălalt element, Azofoska, este de fapt, un compus realizat din azot, fosfor și potasiu, și așa cum spuneam la început, ajută solul în care ai plantat morcovi în grădină. Iar ultimul element, cenușa de lemn, are cele mai bune proprietăți, fiind folosit de mult timp la fertilizarea solului.

Vezi și: De ce să pui morcovii în borcane. Sfatul prețios al celor mai pricepute gospodine

În ceea ce privesc cantitățile, ai nevoie de 1kg de pudră de muștar, aproximativ 0,5 kg de Azofoska și cel mult 1 kg de cenușă de lemn. După ce amesteci elementele, tot ce trebuie să faci este să întinzi materialul fertilizator între rândurile de tufe de morcovi, iar la final vei avea o cultură pe măsură.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Delia Budeanu a murit cu un mare regret. Dorința pe care nu și-a împlinit-o: „N-a vrut”
Click.ro
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul Hamas
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Ce trebuie să ai obligatoriu în mașină. Altfel iei amendă mare
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Interzis în UE din 15 februarie 2025. S-a dat ordin României. Nimeni nu mai vinde
Capital.ro
A murit Delia Budeanu. Unde va fi înmormântată și unde i se poate aduce un ultim omagiu. Imagini rare cu una dintre cele mai frumoase crainice TVR
Avantaje
Pensii 2025. Ministerul Muncii anunță cine sunt românii care NU vor primi bani în plus
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce studii are Nicolai Tand de la Asia Express sezonul 7. Motivul pentru care s-a lăsat de școală la o vârstă fragedă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro