Cum cureți corect butoaiele de murături sau de varză, pentru a le pregăti de noua încărcătură de toamnă. Cum în acest anotimp se numără… borcanele de murături și butoaiele de varză, un pas important din acest proces este, bineînțeles, curățarea recipientelor pentru murături. Iată cum trebuie să procedezi!
Venirea toamnei este prilej pentru gospodine să se întreacă în prepararea de gemuri, dulcețuri, pun murături, pun varză, umplând cămara cu tot felul de bunătăți. Și oricine care are acest obicei al toamnei știe că spălarea corectă a recipientelor în care acestea sunt puse la păstrat este un pas important, care poate garanta reușita unor murături delicioase pentru toată perioada iernii.
Dacă butoaiele sau borcanele nu au impurități și nici bacterii, ele vor rezista chiar și un an în cămară. Curățarea borcanelor este deci importantă, indiferent dacă acestea sunt noi sau refolosite, întrucât este posibil să fi adunat depuneri, cât timp au fost nefolosite.
Mai întâi însă, se aleg borcanele cu grijă, în funcție de murăturile alese și de cantitatea pe care o dorești. Apoi, trebuie să verifici starea fiecărui capac în parte. Ele trebuie să se închidă etanș, deoarece, în caz contrar, murăturile vor fi expuse la aer, se vor oxida și se vor strica.
Borcanele noi nu trebuie să fie zgâriate, fisurate sau crăpate sau murdare, întrucât se vor sparge mai ușor în momentul sterilizării. În cazul în care folosești borcane vechi, verifică-le la fel, însă fii atent și la mirosul pe care s-ar putea să-l fi căpătat de la fostele murături.
Indiferent deci dacă sunt noi sau refolosite, borcanele trebuie spălate cu atenție. Pentru a face asta într-un mod corect, trebuie să umpli un lighean încăpător cu apă caldă și detergent de vase, să introduci borcanele în lighean și să le lași la înmuiat pentru aproximativ trei ore.
Apoi, folosește o perie de vase pentru a freca interiorul și exteriorul borcanelor. Clătește-le apoi cu apă rece de mai multe ori până nu mai există pe ele urme de detergent, apoi pune-le la uscat.
Bidoanele de plastic în care poți ține și varza, spre exemplu, mai ales cele care au mai fost folosite la aceleași operațiuni, rețin foarte ușor mirosul alimentelor cu care au intrat în contact. Pentru ca butoiul pentru murături sau varză să rămână curat și fără miros, trebuie să ții cont de anumiți pași.
Recipientul se umple cu apă caldă și cu detergent de vase și se folosește o perie pentru a curăța cât mai bine interiorul și exteriorul. Bidonul se clătește apoi cu apă rece, de cel puțin trei ori, se umple apoi cu o soluție formată din apă fiartă și oțet, circa 10 ml oțet la 10 L apă, se pune capacul bidonului și se lasă soluția să acționeze aproximativ o zi.
După ce arunci soluția, umple bidonul cu apă fierbinte și clătește-l bine. Se limpezește bidonul cu apă rece și se lasă la uscat într-un loc fără mirosuri.