Cum trebuie să conduci corect o mașină diesel? Chiar mulți șoferi cu experiență trec cu vederea aceste detalii. Care este greșeala majoră pe care o fac mulți dintre conducătorii auto?
Mulți șoferi fac greșeala asta! Cum conduci corect o mașină diesel?
Mașinile diesel au devenit pe zi ce trece pe placul românilor, fiind chiar mai întâlnite decât cele pe benzină. Cu toate astea, chiar și unii din șoferi care dețin un astfel de vehicul nu țin cont de câteva detalii și nu o conduc în mod corect.
Trebuie să ai în vedere anumite lucruri pentru ca în scurt timp să nu-i afectezi buna funcționare a motorului. Mașinile pe motorină pot să prezinte mici defecțiuni care sunt, de fapt, complicate. Deși inițial ți se pare că vehiculul tău e bine, lucrurile nu stau așa.
Specialiștii susțin că mașinile diesel se strică din două motive – circulația exclusivă în oraș care necesită o viteză mică și porniri dese și calitatea slabă a motorinei care duce la tot felul de depuneri în timp.
Șoferii pot evita toate acestea dacă o conduc cu grijă și au atenție asupra unor detalii. De asemenea, banii pe care îi economisești vor fi apreciați în bugetul familiei, pentru că toți conducătorii auto știu că orice schimbare la mașină e marcată cu o sumă frumușică scoasă din buzunare.
- Vezi mai multe detalii AICI
Statistica vânzărilor de mașini diesel în Europa
- Reputația proastă. Se datorează scandalurilor din jurul renumitelor concerne auto, care au redus intenționat valoarea emisiilor nocive în atmosferă, instalând pe mașini programe speciale sau manipulând informațiile de la senzori.
- Restricții de circulație. În unele țări europene, de exemplu Hamburg, este interzis condusul pe străzile principale a mașinilor ce nu respectă noile standarde de emisii – Euro 6. Autoritățile din Paris, Madrid, Atena, Dusseldorf și alte orașe și-au declarat și ele intenția de a introduce asemenea interdicții.
- Posibilul refuz a motoarelor cu ardere internă din partea unor țări. Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Franța, Germania și India preconizează să treacă în următorii ani la mașinile electrice.
- Costuri ridicate. Taxele și prețul la motorină, ușor crescute de către autoritățile din unele țări, precum și prețurile la mașinile diesel, determină cumpărătorii să renunțe treptat la mașinile diesel.
- Creșterea popularității mașinilor hibride și electrice. Potrivit statisticelor JATO, vânzările de mașini alternative au sporit semnificativ în 2018. Numărul de mașini înregistrate pe teritoriul celor 27 de țări europene a ajuns la 944 800, reprezentând 6.5% din cota de piață totală. În 2008, această valoarea era de doar 0.5%.(Sursa: autodoc.ro)
- Top cele mai bune 10 modele
1. BMW Seria 3
2. Skoda Superb
3. Jaguar XE
4. SEAT Leon
5. Nissan Qashqai
6. Mazda CX-5
7. Peugeot 308
8. Volkswagen Golf
9. Fiat Panda 4×4
10. MINI