Tu știai ce semnale îți trimite corpul, atunci când nu te odihnești suficient de mult? De ce este importantă rutina somnului și cum trebuie să ne calculăm ora la care ne punem la culcare, pentru ca organismul să-și recapete, cât mai repede, forțele.
Știi cum se spune, somnul de frumusețe este crucial nu doar pentru estetică, ci și pentru sănătatea organismului tău. Oamenii au nevoie de opt ore de somn pe noapte, pentru ca organismul să funcționeze la capacitate maximă, de fiecare dată. Specialiștii în domeniul sănătății spun că există o metodă de a calcula ora perfectă la care trebuie să te pui la culcare.
Studiile arată că primul lucru pe care trebuie să îl setezi este ora la care plănuiești să te trezești. Pune ceasul de la telefon să sune și, orice ai face, nu da snooze. Pune alarma din 10 în 10 minute, de preferat într-un loc mai îndepărtat de capul patului. Astfel, vei fi nevoit să te dai jos din pat pentru a ajunge la telefon, să apeși pe acel buton mic și enervant. După vreo două sau trei dăți, nu vei mai avea chef să te pui la loc, în pat.
Corpul nostru are nevoie de anumite ore de somn, în funcție de vârstă. Copiii pot dormi până la 14 ore de somn pe zi, în timp ce adulții între 20 și 40 de ani au nevoie, zilnic, de aproximativ opt ore de odihnă. Rutina este cea mai importantă în acest caz. Studiile arată că tu poți controla perioada în care dormi, setându-ți anumite delimitări. De exemplu, dacă ai nevoie de opt ore de somn, indicat ar fi să te duci la culcare până la miezul nopții, pentru a reuși organismul să se odihnească timp de șapte sau opt ore, până a doua zi.
Persoanele care dorm mai mult de opt ore pe zi se trezesc mult mai obosite decât acelea care fac economie de vedere mai mult de 10 ore pe zi. De asemenea, specialiștii recomandă să ai o bună igienă a somnului. Ce înseamnă acest lucru, mai exact? Nu este recomandat să urmărești filme sau seriale horror sau de acțiune fix înainte de a te pune în pat și nici să nu te culci flămând, deoarece organismul va primi semnale mixte, conform cărora nu te simți bine și nu te vei putea odihni în voie.
Este foarte important să respecți orarul de somn. Mitul potrivit căruia trebuie să te culci la 21.00 sau 22.00, cu cât mai devreme cu atât mai bine, a fost demontat de către somnologi. Rutina odihnei este crucială. Te poți pune la somn la orice oră dorești, atâta timp cât respecți aceeași oră în fiecare seară și dormi cel puțin șapte ore, pentru ca organismul să-și refacă forțele.