19 sept. 2024 | 14:47

Cum arată prima sală de clasă din cea mai veche școală românească. Mobilierul a fost păstrat intact

Social
Cum arată prima sală de clasă din cea mai veche școală românească. Mobilierul a fost păstrat intact
Cât de veche este școala românească?

Plecând de la vechii greci, care puneau bazele primei forme organizate de învățământ, lumea avea să evolueze într-un mod spectaculos. Unii mai mult și mai repede, alții mai încet. În România, așa cum o știm astăzi, primele inițiative de acest gen datează de mai bine de 530 de ani, iar prima școală își găsea loc în inima Transilvaniei. Așadar, te invităm azi într-o călătorie virtuală pentru a afla cum arată prima sală de clasă din cea mai veche școală românească, și unde chiar și mobilierul a fost păstrat intact.

Cât de veche este școala românească?

Într-o vreme în care societățile erau divizate, în special de granițe impuse, ținuturile românești aveau să cunoască o dezvoltare socio-economică impresionantă. Acest aspect se datora, în mod special, cărturarilor, dar și a acelor domnitori care înțelegeau necesitatea progresului și al dezvoltării din punct de vedere al educației.

Cum arată prima sală de clasă din cea mai veche școală românească. Mobilierul a fost păstrat intact

Dacă ar fi să ne luăm după atestările istorice și documentate, primele forme de educație își aveau începutul undeva în inima Transilvaniei, pe la anul 1495, când este atestată prima școală românească, situată în inima Transilvaniei.

Dar, conform unor alte documente, se pare că cea mai veche școală de pe teritorul României dateaqză din 1380, și se afla în Sibiu. Alte asemenea edificii erau atestate în 1522, și anume Școala din deal, situată în Sighișoara, și o alta  în 1541, fiind vorba despre celebra Școală gimnazială superioară săsească din Brașov.

Cum arată prima sală de clasă din cea mai veche școală românească

Și pentru că am menționat orașul Brașov, care în perioada medievală era dominată de sași și secui, trebuie să readucem în discuție celebra școală construită în 1495, în cadrul Mânăstirii de la Șcheii Brașovului.

Deși școala de aici este catalogată ca fiind cea mai veche, așa cum precizam, se pare că cea din Sibiu deține astăzi acest record, conform documentelor istorice. Cu toate astea, școala se află și astăzi, dar ca muzeu, în incinta edificiului monahal din Șcheii Brașovului, unde se regăsește și Biserica Sf. Nicolae din Șchei.

Cum arată prima sală de clasă din cea mai veche școală românească. Mobilierul a fost păstrat intact

Vorbim, din punct de vedere al atestprii, a primei școli ortodoxe construite aici, care face parte din așa-zisa mișcare numită „Școala Ardeleană”, o mișcare de emancpiare politică și socială din Transilvania (vezi aici):

„(..)Prima Școală Românească este locul în care sunt păstrate cu sfințenie primele tipărituri românești, primele gramatici ale limbii române, colecția integrală a bibliilor vechi românești, Arhiva Istorică, o selecție a puținelor urme pe care românii, ca a patra națiune au avut voie să le lase în istoria Transilvaniei.

Turul ghidat al Muzeului vă dă posibilitatea să meditați asupra înțelesurilor cuprinse în metafora Primei Școli Românești, de la înțelesul de cea mai veche la cea mai bună, dar și școala ca loc în care copiii învață bazele cunoașterii comparativ cu școala ca o mișcare culturală: Școala Ortodoxă din Șchei în relație cu Școala Ardeleană.”, este precizat în descrierea Muzeului.

Prima clasă a acestei școli poartă numele unui celebru cărturar, Anton Pann, fiind și astăzi păstrtă exact ca atunci când și-a primit pentru prima oară elevii.

Mobilierul a fost păstrat intact

Școala, astăzi muzeu, păstrează intacte toate elementele din acei ani, iar mobilierul a fost păstrat intact. Vizitatorul va descoperi băncile de lemn, așezate pe cinci rânduri.

Va descoperi aceeași catedăr mică, tot de lemn, la care dascălii își predau orele, precum și multe alte elemente de mobilier. Tot aici mai sunt conservate și păstrate și alte obiecte folosite în acele vremuri, atât de micii elevi transivlăneni, cât și de dascălii acestora.

Cum arată prima sală de clasă din cea mai veche școală românească. Mobilierul a fost păstrat intact

Șcheii Brașovului se află la 185 de kilometri de București, în inima județului Brașov, iar curioșii care vor să viziteze șocala-muzeu vor străbate traseul în aproape 4 ore de mers cu mașina.

Orele de vizită în cadrul muzeului sunt lunea, între orele 10:00 – 14:00, de miercuri până vinerti, între 10:00 – 17:00, iar în weekend, sâmbăta de la ora 11:00 la ora 17:00, iar duminica de la 12:00 la 17:00.

Digisport.ro
Se naște o nouă forță în România? Are peste 200.000.000 de euro și a anunțat ce echipă vrea să preia
Stirile PROTV
Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Veste mare de la Buckingham. Kate se va transforma total
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Adevărul despre Traian Băsescu. Nimeni n-a știut. Ce a făcut pe timpul lui Ceaușescu
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro