Plecând de la vechii greci, care puneau bazele primei forme organizate de învățământ, lumea avea să evolueze într-un mod spectaculos. Unii mai mult și mai repede, alții mai încet. În România, așa cum o știm astăzi, primele inițiative de acest gen datează de mai bine de 530 de ani, iar prima școală își găsea loc în inima Transilvaniei. Așadar, te invităm azi într-o călătorie virtuală pentru a afla cum arată prima sală de clasă din cea mai veche școală românească, și unde chiar și mobilierul a fost păstrat intact.
Într-o vreme în care societățile erau divizate, în special de granițe impuse, ținuturile românești aveau să cunoască o dezvoltare socio-economică impresionantă. Acest aspect se datora, în mod special, cărturarilor, dar și a acelor domnitori care înțelegeau necesitatea progresului și al dezvoltării din punct de vedere al educației.
Dacă ar fi să ne luăm după atestările istorice și documentate, primele forme de educație își aveau începutul undeva în inima Transilvaniei, pe la anul 1495, când este atestată prima școală românească, situată în inima Transilvaniei.
Dar, conform unor alte documente, se pare că cea mai veche școală de pe teritorul României dateaqză din 1380, și se afla în Sibiu. Alte asemenea edificii erau atestate în 1522, și anume Școala din deal, situată în Sighișoara, și o alta în 1541, fiind vorba despre celebra Școală gimnazială superioară săsească din Brașov.
Și pentru că am menționat orașul Brașov, care în perioada medievală era dominată de sași și secui, trebuie să readucem în discuție celebra școală construită în 1495, în cadrul Mânăstirii de la Șcheii Brașovului.
Deși școala de aici este catalogată ca fiind cea mai veche, așa cum precizam, se pare că cea din Sibiu deține astăzi acest record, conform documentelor istorice. Cu toate astea, școala se află și astăzi, dar ca muzeu, în incinta edificiului monahal din Șcheii Brașovului, unde se regăsește și Biserica Sf. Nicolae din Șchei.
Vorbim, din punct de vedere al atestprii, a primei școli ortodoxe construite aici, care face parte din așa-zisa mișcare numită „Școala Ardeleană”, o mișcare de emancpiare politică și socială din Transilvania (vezi aici):
„(..)Prima Școală Românească este locul în care sunt păstrate cu sfințenie primele tipărituri românești, primele gramatici ale limbii române, colecția integrală a bibliilor vechi românești, Arhiva Istorică, o selecție a puținelor urme pe care românii, ca a patra națiune au avut voie să le lase în istoria Transilvaniei.
Turul ghidat al Muzeului vă dă posibilitatea să meditați asupra înțelesurilor cuprinse în metafora Primei Școli Românești, de la înțelesul de cea mai veche la cea mai bună, dar și școala ca loc în care copiii învață bazele cunoașterii comparativ cu școala ca o mișcare culturală: Școala Ortodoxă din Șchei în relație cu Școala Ardeleană.”, este precizat în descrierea Muzeului.
Prima clasă a acestei școli poartă numele unui celebru cărturar, Anton Pann, fiind și astăzi păstrtă exact ca atunci când și-a primit pentru prima oară elevii.
Școala, astăzi muzeu, păstrează intacte toate elementele din acei ani, iar mobilierul a fost păstrat intact. Vizitatorul va descoperi băncile de lemn, așezate pe cinci rânduri.
Va descoperi aceeași catedăr mică, tot de lemn, la care dascălii își predau orele, precum și multe alte elemente de mobilier. Tot aici mai sunt conservate și păstrate și alte obiecte folosite în acele vremuri, atât de micii elevi transivlăneni, cât și de dascălii acestora.
Șcheii Brașovului se află la 185 de kilometri de București, în inima județului Brașov, iar curioșii care vor să viziteze șocala-muzeu vor străbate traseul în aproape 4 ore de mers cu mașina.
Orele de vizită în cadrul muzeului sunt lunea, între orele 10:00 – 14:00, de miercuri până vinerti, între 10:00 – 17:00, iar în weekend, sâmbăta de la ora 11:00 la ora 17:00, iar duminica de la 12:00 la 17:00.