23 feb. 2024 | 22:52

O nouă monedă va fi lansată în România. BNR a anunțat și prețul

News
O nouă monedă va fi lansată în România. BNR a anunțat și prețul
O nouă monedă lansată de BNR

O nouă monedă va fi lansată în România. Banca Națională a României a luat această decizie cu prilejul marcării celor 270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai. Cât va costa?

BNR va lansa o monedă nouă

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că va lansa o nouă monedă! Această inițiativă va marca un moment aniversar, și anume împlinirea a 270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai. Românii care vor să cumpere un asemenea exemplar, trebuie să plătească o sumă importantă de bani.

BNR va lansa o monedă de argint, care va fi cu ocazia împlinirii celor 270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai. Tirajul va fi de 5.000 piese. De preciza că banii vor fi ambalați în capsule de metacrilat transparent și vor veni împreună cu o broșură de prezentare, dar și un certificat de autenticitate.

Vezi și: O monedă din România se vinde cu o sumă frumuşică. De ce a ajuns să coste aşa de mult, de fapt

Cât va costa banul din argint cu portretul lui Gheorghe Șincai

Românii trebuie să știe că ambele vor fi redactate în limbile română, engleză și franceză. Așadar, cei care vor să o cumpere, trebuie să știe că moneda va fi pusă în circuitul numismatic de luni, 26 februarie.

Banul de argint va avea tema „270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai”, iar pe revers va purta portretul și numele lui Gheorghe Șincai.

Conform site-ului Băncii Naționale a României, lansarea acestora în circuitul numismatice se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Pentru un singur exemplar, trebuie să scoateți din buzunar suma de 490 de lei. În 2023, pentru a marca 100 de ani de la nașterea regizorului Liviu Ciulei, BNR a lansat o monedă care costa 560 de lei.

Sunt puține persoane care nu știu cine a fost Gheorghe Șincai. A fost istoric, filolog, traducător, reprezentând și Școala Ardeleană.

Vezi și: Moneda din România pe care o caută din ce în ce mai mulţi colecţionari. Se cumpără chiar şi cu 13.000 de lei

Moneda emisă de BNR în anul 2000 care valorează o avere

Banca Națională a României a declarat public, într-un act legislativ publicat în Monitorul Oficial, în 22.12.2000, privind punerea în circulaţie a monedei cu valoare nominală de 5000 lei. Moneda din anul 2000, dedicată comemorării a 2000 de ani de creştinism, are următoarele caracteristici:
  • formă: rotundă;
  • metal: aur;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • diametru: 35 mm;
  • margine: netedă;
  • an emisiune: 2000.

Pe OLX, bărbatul a scris la descrierea anunțului pasajul prin care Banca Naţională a României punea în circulație moneda de 5.000 de lei. În plus, prețul pus de acesta acum pentru vânzarea monedei este de 13.500 de lei, o sumă deloc mică pentru buzunarele românilor.

În conformitate cu prevederile Legii nr.101/1998 privind Statutul său, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 27 decembrie 2000, o monedă din aur cu valoarea nominală de 5 000 lei, dedicată comemorării a 2000 de ani de creştinism. Emisiunea monetară este destinată să marcheze, alături de permanenţa credinţei creştine pe teritoriul României, şi sfârşitul mileniului II.”

Parteneri
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Redactia.ro
Actorul legendar care a fost căsătorit cu cinci femei, dar a fost îndrăgostit toată viața de un bărbat
Click.ro
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal aruncat de pe un pod i-a trecut prin parbriz
Digi24
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Salarii foarte mari pentru românii din Spania. Ce venituri oferă angajatorii
EVZ.ro
Adevărul despre Andreea Liptak, după 12 ani! De ce a plecat din televiziune! A fost sau nu dată afară!
Spynews
ILEGAL pentru orice român. Te scanează automat. A intrat în vigoare pe 31 martie
Capital.ro
Parada planetară 2024: Data în care va avea loc fenomenul astronomic rar | Șase planete se vor alinia pe cer
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
VOUCHERE de 500 de lei de la stat. Cum pot fi ridicați BANII
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro