31 oct. 2022 | 09:57

Cum arată mingea cu care se vor juca meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal 2022. Cum s-au schimbat, de-a lungul istoriei, baloanele de la turneul final

Știri generale
Cum arată mingea cu care se vor juca meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal 2022. Cum s-au schimbat, de-a lungul istoriei, baloanele de la turneul final

Campionatul Mondial de Fotbal 2022 începe pe data de 20 noiembrie și se anunță cel mai spectaculos din istorie. Cu siguranță va fi cel mai scump pentru că organizatorii au cheltuit 220 de miliarde de dolari pentru stadioane grandioase și proiecte de infrastructură. Mingea este și ea specială și are un nume sugestiv.

Cu ce minge se vor juca partidele de fotbal de la Campionatul Mondial de Fotbal 2022

Campionatului Mondial de Fotbal 2022 este prima ediție a turneului final care se va juca în timpul iernii. Oficialii din Qatar au construit stadioane dotate cu instalații de aer condiționat, dar chiar și în aceste condiții ar fi fost greu să fie programate partide de fotbal la peste 45 de grade Celsius.

Oficialii statului Qatar au cheltuit 220 de miliarde de dolari pentru acest Campionat Mondial și vor ca totul să fie la superlativ. Mingea oficială este și ea una specială și are un nume sugestiv: „Al Rihla”, ceea ce în limba arabă înseamnă „călătorie”. Balonul a fost realizat de celebra firmă de echipament sportiv Adidas, iar producătorul susține că „se mișcă prin aer mai rapid decât orice altă minge din istoria competiției”.

Principalele caracteristici? Viteza, acuratețea și consistența formei, care se menține și în cele mai dure meciuri. Materialul din care a fost realizată „Al Rihla” este din piele poliuretanică, iar cele 20 de panouri asigură o mai bună precizie și stabilitate. Este prima minge din istoria Cupei Mondiale care este fabricată exclusiv din vopseluri și cleiuri pe bază de apă.

Istoria mingilor de la Campionatul Mondial de Fotbal

Adidas a început să se ocupe de mingile de la Campionatul Mondial de Fotbal din anul 1970, ediție la care a participat și România. Până atunci, la primele opt ediții, baloanele nu au avut un design special.

Cel mai cunoscut model dinaintea „erei Adidas” este cel folosit la prima ediție a Cupei Mondiale, în 1930, T-Model. Prima minge fără cusături a fost folosită abia la turneul final din 1950, din Brazilia. După ce această misiune a fost încredințată celor de la Adidas, în primele patru ediții s-au folosit două modele. Telstar Durlast (1970 și 1974) și Tango Durlast (1978 și 1982).

Începând din 1986, modelele baloanelor folosite au fost schimbate la fiecare ediție a Cupei Mondiale, iar designul acestora a fost schimbat în funcție de specificul fiecărei țări care a găzduit turneul final. Materialele au fost îmbunătățite de fiecare dată cu scopul de a se obține o greutate mai mică și o viteză mai mare.

Parteneri