Mai sunt exact 5 zile până la începerea noului an școlar. Un an atipic din toate punctele de vedere, iar autoritățile încă bâjbâie și se încurcă în norme și declarații.
În acest nou an școlar, instituțiile de învățământ din România vor folosi diferite modele de învățare atunci când va începe pe 14 septembrie. Acest lucru se face pe baza situației epidemiologice a fiecărei localități. În data de 7 septembrie, luni, Ministerul Sănătății a publicat o analiză a situației epidemiologice din județele și localitățile din România.
Analiza arată rata de incidență a infecțiilor cu coronavirus la o mie de locuitori. Cu alte cuvinte vorbim de numărul total de noi cazuri COVID-19 la 1.000 de locuitori raportate în fiecare localitate în ultimele 14 zile. Conform ministerului aceste date sunt esențiale pentru începutul noului an școlar.
„Fiecare școală își va decide și își va adapta scenariul pe baza indicațiilor de la DSP, inspectoratele școlare județene și comitetele de urgență. Susținem necesitatea de a începe activitatea școlilor și, atât Ministerul Sănătății, cât și departamentele de sănătate publică și INSP, susțin eforturile pentru a începe noul an școlar în siguranță „, a declarat ministrul sănătății Nelu Tătaru.
De ceva vreme s-a tot discutat în spațiul public de trei scenarii, bazate odată pe rata infecțiilor din zona respectivă, dar și pe diminuarea riscurilor de infectare. Scenariile anunțate de autorități pentru noul an școlar 2020/2021 sunt următoarele:
Școli din mai multe orașe mari ale țării, inclusiv București, Iași, Brașov, Oradea, Braila, Buzău, Târgoviște, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Piatra Neamț, Ploiești, Tulcea, Ramnicu Vâlcea și Vaslui ar putea folosi scenariul hibrid.
În aceste orașe, rata generală de infecție este mai mare de 1 la mia de locuitori. Analiza mai relevă faptul că aceste orașe au o rată mai mică de 3 la 1.000 de locuitori.
Conform analizei Ministerului, de exemplu, Capitala are o rată a incidențelor de 1,12 la mia de locuitori, în timp ce Cluj Napoca are o rată de 0,65 la mia de locuitori.
Dacă ne oprim puțin asupra situației din București, conform analizei, vedem că în sectoarele 1, 2 și 3, rata de incidență este peste 1, ceea ce înseamnă că școlile de aici ar putea folosi modelul hibrid. Aceeași analiză arată că sectoarele 4, 5 și 6 ar putea începe noul an școlar cu elevii la clase.
Conform analizei, majoritatea localităților din România se încadrează în scenariul verde, ceea ce înseamnă că s-ar putea redeschide cu elevii la clase. Există și localități cu focare de COVID-19, care ar intra în scenariul roșu.
Vorbim de un număr de 43 de localități care se află în această situație. Cea mai mare rată de incidență este în comuna Sistarovat, în județul Arad, unde rata este de 52,2 la mia de locuitori.
Analiza situației epidemiologice include numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile, inclusiv 6 septembrie 2020. Analiza a fost efectuată la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică.