Până în clasa a X-a, părinții sunt obligați să își trimită copii la școală, în cazul în care refuză, ei pot fi sancționați. În ce condiții pot fi sancționați părinții dacă nu vor să-și trimită copii la școală în perioada pandemiei.
Mulți dintre părinți privesc îngroziți la numărul crescător al cazurilor de COVID-19, gândindu-se la variantele legale pe care le pot folosi pentru protejarea copiilor lor la începerea anului școlar.
„Dreptul la educație al copilului nu este ceva opțional, este ceva stabilit prin constituția României și oricine încalcă acest drept răspunde.
Această răspundere vine în conformitate cu prevederile din două legi importante, Codul Penal. articolul 380 și articolul 360 din Legea Educației Naționale.”, a declarat la emisiunea Decisiv de la Antena 3, Marius Nistor, liderul Federației Sindicale „Spiru Haret”.
În cazul în care, un părinte nu vrea să lase copilul la școală, el poate fi sancționat cu o amendă de la 100 până la 1000 de lei sau cu muncă în folosul comunității.
„Această sancțiune poate fi acordată doar în condițiile în care Consiliul de Administrație al unității școlare sesizează autoritățile locale, iar autoritățile locale vor trimite un agent constatator.
Până în momentul de față, un asemenea articol nu s-a aplicat niciodată pentru că nu s-au stabilit cine sunt agenții constatatori. Iar amenzile de la 100 de lei la 1000 de lei sau muncă în folosul comunității, știm foarte bine, că nu sperie pe nimeni”, precizează președintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor”.
Președintele Asociației Părinților, Iulian Cristache a spus că, părinții pot elibera o adeverință, dacă copilul are o boală asociată. Însă la nivelul sistemului sanitar nu se știe cum trebuiesc eliberate adeverințele.
„Dacă un copil are o boală asociată, părinții pot merge la medicul specialist să îi elibereze o adeverință, numai că la nivelul sistemului sanitar nu se știe cum trebuie să se elibereze aceste adeverințe.
Mă sună părinții care se duc la directori, se duc la medicii de familie și nimeni nu știe acest lucru. Trebuia o normă metodologică despre acest lucru sau o informare directă între Direcția de Sănătate Publică, astfel încât să se știe cum se procedează în acest moment.”, a declarat Iulian Cristache pentru Antena 3.