Rusia și SUA se confruntă cu o criză după ce un avion de luptă rusesc a doborât o dronă americană reaper. Incidentul de deasupra Mării Negre marchează prima dată de la apogeul Războiului Rece când un avion american a fost doborât de ruși. Acum toată lumea se întreabă cum ar putea răspunde SUA după ce un avion rusesc a lovit o dronă deasupra Mării Negre, iar scenariile sunt îngrijorătoare.
SUA au avertizat că s-ar putea ajunge la un război, în timp ce temerile legate de o eroare de calcul planează acum asupra războiului sângeros purtat de Putin în Ucraina. Drona a fost doborâtă în timp ce zbura deasupra Mării Negre, în apropiere de Crimeea ocupată de Rusia – aproape de actuala linie de front.
Oficialii americani au declarat că avionul rusesc Su-27 a lovit elicea dronei MQ-9 Reaper, ceea ce a dus la prăbușirea acesteia în mare și la pierderea ei. Înainte de coliziune, care a avut loc la ora locală 7.00, două Su-27 „au aruncat combustibil și au zburat în fața MQ-9 într-o manieră imprudentă și neprofesionistă”.
Personalul militar american din Germania a urmărit o transmisiune în direct de la dronă, în timp ce avioanele rusești zburau în mod repetat în jurul acesteia, aruncând combustibil pentru a deteriora camerele și senzorii, a relatat New York Times.
Înalți oficiali americani sunt îngrijorați de luni de zile că un fel de incident deasupra Mării Negre ar putea duce la o lipsă de comunicare și la o confruntare. Și, în mod previzibil, rușii au negat totul, susținând în schimb că „Reaper”-ul american s-a prăbușit din cauza unei greșeli a pilotului.
Vezi și: Ce avioane folosește armata rusă, de fapt. Detalii mai puțin știute
Cea mai directă formă de ripostă, și, desigur, cea mai periculoasă, ar fi un atac direct asupra țintelor rusești, sunt de părere unii analiști. A fost un curs de acțiune avut în vedere de Donald Trump în 2019, când iranienii au doborât cu o rachetă o dronă de supraveghere americană.
Se pare că președintele ar fi aprobat inițial atacuri asupra câtorva ținte iraniene, precum radare și baterii de rachete. Dar, în ciuda faptului că a spus că SUA a fost gata pentru a ataca, Trump a anulat atacul cu 10 minute înainte de a fi anunțat că ar putea ucide până la 150 de persoane.
Dar, spre deosebire de incidentul iranian, SUA par să considere că această nouă situație a dronelor este mai degrabă un accident nesăbuit decât o acțiune agresivă deliberată. Așadar, acest lucru scade șansele ca Washingtonul să întreprindă o acțiune militară ca răspuns. De asemenea, orice atac asupra armatei ruse riscă posibilitatea unei escaladări în război nuclear, lucru pe care ambele părți doresc în mod evident să îl evite cu orice preț, mai spun analiștii.
Vezi și: De ce americanii și rușii aproape s-au ciocnit deasupra Mării Negre
După ce a renunțat la loviturile militare împotriva Iranului, Trump s-a orientat în schimb către războiul cibernetic. Un hacker a dezactivat sistemele informatice iraniene care controlau lansatoarele sale de rachete și de rachete. Atacul a fost o ripostă la atacurile asupra unor petroliere pentru care SUA a acuzat Iranul, precum și la doborârea dronei. Hackerii militari americani au efectuat deja operațiuni cibernetice ofensive împotriva Rusiei în sprijinul Ucrainei, a declarat șeful comandamentului cibernetic al SUA.
Generalul Paul Nakasone, care este și director al Agenției Naționale de Securitate a SUA, a declarat că au avut loc „o serie de operațiuni pe tot spectrul”. Acest lucru ar putea prezenta SUA o opțiune mai fezabilă de represalii împotriva Rusiei și una care să nu se termine potențial în Armaghedon.
Sancțiunile mai dure împotriva Rusiei sunt, de asemenea, o opțiune pe masă pentru SUA. America a marcat recent un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia prin anunțarea unei noi game de sancțiuni împotriva Rusiei. Acestea vizează peste 100 de entități atât din Rusia, cât și din întreaga lume, inclusiv bănci și furnizori de echipamente de apărare.
La începutul războiului, SUA au interzis Rusiei să efectueze plăți de datorii folosind valută străină deținută în băncile americane, ca parte a unui pachet de sancțiuni. Au fost confiscate bunuri aparținând lui Vladimir Putin și acoliților săi. SUA au impus noi sancțiuni Iranului după incidentul cu drone din 2019 și ar putea fi tentate să repete acest lucru în cazul Rusiei.