Ultimele evenimente de pe frontul ucrainean dau semne că Vladimir Putin și-a cam pierdut răbdarea. În acest context, presa occidentală vorbește de noile decizii luate de liderul de la Kremlin referitoare la noi recrutări în rândul armatei sale, iar asta, conform experților, este semnul că Putin e disperat.
Rusia a recurs la recrutarea deținuților din închisorile de femei pentru a servi în armata rusă în încercarea de a compensa pierderile tot mai mari din Ucraina, potrivit atât oficialilor ucraineni, cât și unui organism independent de supraveghere a închisorilor rusești.
„Săptămâna trecută, un tren cu vagoane de dormit pentru transferul prizonierilor a fost reperat deplasându-se spre regiunea Donețk. Unul dintre vagoane [avea] femei condamnate [în el]”, a declarat Ministerul ucrainean al Apărării într-o actualizare publicată luni.
Olga Romanova, cofondatoarea organizației pentru drepturile deținuților „Russia Behind Bars”, a confirmat afirmațiile ministerului pentru publicația independentă de știri iStories, menționând că Rusia a folosit probabil deținuți de sex feminin pentru a-și ajuta eforturile de invazie cel puțin de la sfârșitul anului trecut. „Au fost luate din coloniile penitenciare din sudul Rusiei. Nu le știu exact, dar au lucrat în Kushchevka în sudul regiunii Krasnodar”, a declarat Romanova pentru iStories.
Potrivit apărătorului drepturilor omului, până în prezent, până la 100 de femei prizoniere ar fi fost transferate pentru a lupta în Ucraina, deși rămâne neclar dacă recrutarea a fost efectuată în mod voluntar sau dacă deținutele au fost recrutate cu forța în armata rusă.
În februarie, oficialii militari ucraineni au declarat că Rusia a recrutat până la 50 de femei prizoniere dintr-o colonie penală din orașul Snizhne, ocupat de Rusia, din regiunea ucraineană Donețk. Recrutele au fost trimise pentru antrenament în Rusia înainte de a fi retrimise în Ucraina pentru a lupta, au spus aceștia. Aecste noi demersuri, spun experții, este de fapt semnul că Putin e disperat.
Vezi și: Rusia, acuzații grave la adresa Ucrainei. Alertă de pericol radioactiv în vecinătatea Transnistriei
Cei de la The Guardian relatau spre finalul anului trecut faptul că deținuții din colonia penală nr. 8, din regiunea Tambov, la 500 km sud de Moscova, ajungeau să fie recrutați în armata lui Vladimir Putin în efortul acestuia de a termina cât mai repede operațiunile speciale din Ucraina.
Tot atunci apăreau rapoarte potrivit cărora Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin și presupusul șef al grupului Wagner, ar fi recrutat soldați din cadrul sistemului penitenciar extins al Rusiei, în încercarea de a compensa lipsa acută de personal pe câmpul de luptă din Ucraina.
În octombrie 2022, o înregistrare video scursă, în care apare un bărbat care seamănă foarte mult cu Prigozhin, a devenit virală pe rețelele de socializare rusești. Bărbatul a fost arătat spunându-le deținuților dintr-o altă închisoare aflată la 800 km nord de Tambov că vor fi eliberați dacă vor servi șase luni în grupul său, fiind prima dată când procesul de înrolare a fost filmat pe cameră.
Mulți își pun întrebarea dacă nu cumva acesta este începutul sfârșitului pentru liderul rus? Cu toate astea, Rusia și-a continuat bombardamentele în principalele zone din Ucraina, iar cel mai recent incident a pus pe jar pe toată lumea.
Rusia consideră incidentul în care a fost implicat unul dintre avioanele sale de luptă Su-27 și o dronă militară americană deasupra Mării Negre drept o provocare, a declarat ambasadorul său în Statele Unite, Anatoli Antonov.
„Avionul american fără pilot la bord se deplasa în mod deliberat și provocator spre teritoriul rusesc cu transponderele dezactivate”, a declarat Antonov în comentariile postate pe site-ul ambasadei sale, referindu-se la dronă ca la un vehicul aerian fără pilot la bord (UAV).
Acest lucru vine în contextul în care o dronă de supraveghere americană s-a prăbușit în Marea Neagră după ce a fost interceptată de avioane de vânătoare rusești, a declarat Washingtonul. Deși au mai existat și alte astfel de interceptări, incidentul a fost demn de remarcat pentru că a provocat doborârea unei aeronave americane, a declarat Casa Albă.
Dar Ministerul rus al Apărării a susținut că drona a intrat în apă ca urmare a propriilor „manevre bruște”, adăugând: „Avioanele de vânătoare rusești nu și-au folosit armele de la bord, nu au intrat în contact cu UAV-ul și s-au întors în siguranță la aerodromul lor de origine.”