Astăzi Elena Udrea, în urma deciziei definitive a ÎCCJ, trebuia ridicată de poliție și dusă spre penitenciar. Numai că, fostul politician, în cursul acestei dimineți, a decis să plece din țară. Conform procedurilor penale, Elena Udrea, în timpul procedurilor de judecată, nu avea nicio interdicție de a părăsi țara. Așa că, spun experții în drept penal, Udrea nu ar fi încălcat nicio lege atunci când a părăsit țara. La această oră numele acesteia figurează pe site-ul Poliției Române, ca fiind dată în urmărire generală, având un mandat de arestare emis. Cât despre plecarea din țară, reprezentanții Poliției de Frontieră au emis un comunicat în care se fac precizările de rigoare.
Conform unui comunicat de ultimă oră emis de Miniserul Afacerilor Interne, Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria, la vama Kulata, în apropiere de granița cu Grecia. Deja s-a trimis către autoritățile bulgare cererea de extrădare a Elenei Udrea.
Urmează ca autoritățile bulgare, în urma trimiterii mandatului european de arestare emis pe numele Elenei Udrea, să dispună măsura judiciară preventivă în acest caz, urmând să se treacă și la procedurile de extrădare.
„În urma cooperării dintre structurile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și autoritățile din Bulgaria, femeia, pe numele căreia este emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost depistată pe teritoriul Bulgariei. În continuare, se desfășoară activități specifice, în vederea predării femeii către autoritățile din România”, precizează un comunicat al MAI.
știrea inițială
După revenirea în România, în 2019, avocații fostului politician Elena Udrea depuneau mai multe contestații la ÎCCJ. În același timp, în ultimii doi ani, Udrea a mai fost pusă în fața unor noi acuzații, în alt dosar, de pe urma căruia a mai primit o sentință, dar nu definitivă.
În cazul dosarului „Gala Bute”, magistrații dispuneau în 2018 măsura încarcerării pentru 6 ani împotriva acesteia. Dar și atunci, ca și astăzi, în timpul procedurilor de definitivare a sentinței, Elena Udrea decidea să plece din țară. Atunci pleca în Costa Rica, revenind în țară după aproape un an și jumătate.
Astăzi ÎCCJ a respins ultimele contestații depuse la dosar, decizia finală fiind punerea în aplicare a sentinței de 6 ani de închisoare. Ulterior s-a emis și mandatul de arestare pe numele acesteia, iar polițșitii s-au prezentat la locuința ei pentru a duce la îndeplinire mandatul. Surpriza a fost mare atunci când s-a constatat că Elena Udrea nu se afla la adresă. Polițiștii aveau să afle imediat după că, de fapt, aceasta plecase din țară în cursul dimineții.
Primii care aveau să confirme plecarea au fost reprezentanții Poliției de Frontieră, spunând că la momentul plecării „a părăsit teritoriul ţării în cursul dimineţii de 07.04.2022, pe cale terestră, în mod legal, deoarece nu avea restricţionat dreptul la liberă circulaţie de către instituţiile competente.” Cu alte cuvinte, la ora aceea nu exista niciun mandat de arestare și nicio interdicție expresă pe numele Elenei Udrea de a părăsi localitatea sau țara.
„Precizăm faptul că, Poliţia de Frontieră Română pune în aplicare, potrivit atribuţiilor stabilite de legislaţia naţională privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, măsurile de restricţionare a dreptului la liberă circulaţie a persoanelor în condiţiile art. 40-41 din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare.
Astfel, din punct de vedere al atribuţiilor instituţionale, dacă o persoană, cetăţean român, se prezintă la ieşirea din ţara şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia în domeniu, acesteia i se permite continuarea călătoriei.”, se arată în comunicatul emis de Poliția de Frontieră.
Reamintim că la această oră, după anunțul deciziei ÎCC, pe numele fostului politician Elena Udrea s-a emis un mandat de urmărire generală, aceasta fiind deja prezentă și pe site-ul Poliției Române la categoria urmăriților general.