Cum a încasat „regele asfaltului” peste un milion de euro din deszăpezirea drumurilor într-o iarnă în care nu a nins aproape deloc

Cum a încasat
Cum s-a încasat un milion de euro într-o iarnă în care nu a nins deloc

Deszăpezirea drumurilor din județul Iași a costat iarna trecută aproximativ 6 milioane de lei. Afacerea a mers foarte bine pentru firma Eky Route SRL, societate condusă de Ioan Echimov. Cu toate că nu a nins mai deloc iarna trecută, societatea a reușit să încaseze banii printr-o strategie bine pusă la punct.

Deszăpezire fără utilaje

Contractul încheiat pe doi ani de către autoritățile județene a devenit o afacere neprofitabilă pentru ieșeni. O firmă ce este abonată la contractele cu bani publici a reușit să obțină o sumă impresionantă de bani de la Consiliul Județean Iași, pe urma iernii ce tocmai s-a sfârșit.

Firma Eky Route SRL a reușit să obțină contractul de deszăpezire a drumurilor județene încă de când se afla Maricel Popa la conducerea instituției. Contractul pentru iarna trecută, 2020-2021, a fost în jur de 7 milioane de lei. Din această sumă, firma condusă de Ioan Echimov, asocierea Eky Route SRL – Enviro Construct SRl a încasat 6,35 de milioane de lei.

Pentru încasarea acestei sume au fost calculate zilele în care s-a intervenit pe teren. De asemenea, și timpii de așteptare. În acest fel, cele două firme au reușit să obțină 1,3 milioane de euro de pe urma deszăpezirii drumurilor județene în perioada 15 noiembrie 2020 și 15 martie 2021.

Nu a nins foarte mult în județul Iași, iar intervenția utilajelor de deszăpezire nu a fost constantă pe drumuri. Cu toate acestea, cele două firme au reușit să încaseze banii. Acest lucru a fost posibil chiar dacă utilajele au stat mai mult în baze.

Strategia cu care s-a reușit încasarea banilor

Contractul a fost încheiat pe două ierni, în perioada 2020-2021 și 2021-202. Acesta având o valoare de 14,2 milioane de lei. 7 milioane din această sumă urma să fie alocată iernii care tocmai s-a încheiat. Dar pentru că a fost o iarnă blândă, suma încasată de cele două firme nu ar fi trebuit să fie atât de mare.

De obicei, contractele de deszăpezire arată că se plătesc intervențiile pe traseu și orele de așteptare. Acest lucru poate duce la o economie, în cazul în care iarna este blândă și nu ninge foarte mult. Ei bine, cu toate că la Iași nu a nins mult, firmele au încasat aceiași bani.

Prețurile la perioada de așteptare au fost foarte mari, printre cele mai mari din România. Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor estimează că ora de așteptare este 27 de lei, însă în acest caz a fost 95 de lei. Mai mult, utilajele ce nu au fost scoase au avut prețuri de așteptare de 3 ori mai mari la autofreze și de 2 ori mai mari la autogreder.

Cu toate că în cele 145 de zile trecut în contract a nins foarte puțin, firmele au încasat grosul banilor. Contractul anterior de deszăpezire a fost atribuit tot grupului de firme condus de Ioan Echimov. Acesta a ajuns și în atenția oamenilor legii. Într-un final, a fost vorba despre umflarea prețurilor la timpii de așteptare.