Cum a fost surprins Ștefan Bănică în plină pandemie. A cam încălcat legea

Ștefan Bănică, pe stradă, lângă mașina sa/ Foto: BLITZ

Ștefan Bănică a fost surprins zilele trecute în parc, alături de Lavinia și fiul lor, Alexandru, de fotoreporterii Click!. Nu numai decapotabila lui de 90.000 de euro a atras atenția trecătorilor, ci și faptul că și-a purtat masca de protecție ca suport de bărbie, nu pe gură, acoperind și nasul, precum recomandă specialiștii.

Ștefan Bănică, surprins în parc alături de familiei. Artistul a încălcat una dintre măsurile propuse de Guvern pentru evitarea răspândirii noului virus

Lavinia Pârva și Ștefan Bănică au fost surprinși în parc, îmbrăcați sport, în treninguri, cu șepci și încălțați cu adidași. Inițial, cei doi au putut fi greu recunoscuți, ambii purtând masca de protecție regulamentar, având jumătate de față acoperită. Cel care s-a lăsat descoperit ulterior a fost starul rock, care și-a tras masca sub bărbie, deși aflat într-un spațiu deschis.

  • Masca este obligatorie în toate spațiile publice deschise și închise din București din urmă cu aproape o săptămână.

Fie că este vorba despre o mască chirurgicală, una cu filtru sau una din material textil, ea trebuie să ne acopere gura și nasul, afirmă medicul pneumolog Radu Crișan. Acesta precizează că măștile au fost create pentru a nu-l îmbolnăvi pe cel de lângă tine.

Cum a fost surprins Ștefan Bănică în plină pandemie. A cam încălcat legea
Lavinia Pârva, Ștefan Bănică și fiul Alexandru/ Foto: BLITZ

În pofida repetatelor apeluri făcute de specialiști și de către personalul medical, mulți oameni continuă să poarte discuții în parcuri sau în stații de autobuz cu masca sub bărbie.

„Măștile sunt o protecție pentru celălalt. Îl protejează pe celălalt de secrețiile noastre. Ele nu protejează în mod activ persoana care o poartă, deoarece au acele găuri laterale. Nu se mulează perfect pe față. Masca nu este un suport de bărbie sau suport de gură ca să respirăm pe nas. Ea se poartă corect pe nas și pe gură, pentru că secrețiile din nas și din gură sunt cele care se aerosolizează și putem să îi infectăm pe alții sau să fim infectați. Trebuie să fie și pe nas, și pe gură. Dacă purtăm masca doar așa, sub nas, sau dacă o purtăm sub bărbie, nu înseamnă absolut nimic. Înseamnă, de fapt, că nu o purtăm”, a declarat doctorul.

Nu are temei legal, ci e o recomandare, spune un avocat

Avocat și profesor de Drept privat, Gheorghe Piperea spune într-o postare pe rețelele de socializare că modul în care a fost implementată purtarea obligatorie a măștii nu este legală, menționând că măsura impusă este mai mult o recomandare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI