09 apr. 2020 | 11:49

Medicul Alexandru Rafila avertizează: ”Nu orice mască ajută împotriva coronavirusului”. Ce trebuie să știm

Știri generale
Medicul Alexandru Rafila avertizează: ”Nu orice mască ajută împotriva coronavirusului”. Ce trebuie să știm
Medicul Alexandru Rafila avertizează: ”Nu orice mască ajută împotriva coronavirusului”

Doctorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale, a avertizat cetățenii cu privire la tipul de mască pe care o poartă. Acesta a menționat că nu orice mască reprezintă un scut de protecție împotriva COVID-19, ceea ce înseamnă că este necesară o atenție sporită cu privire la alegerile pe care le facem.

Care este cea mai eficientă mască pe care o putem purta

Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre măștile care ne pot asigura un minimum de siguranță în lupta cu noul coronavirus, dar și de acelea care nu ne protejează absolut deloc. El menționează că toată lumea ar trebui să folosească echipamente de protecție autorizate medical.

Pentru ca acest lucru să poată fi posibil, președintele Societății Române de Microbiologie spune că autoritățile responsabile trebuie să se asigure că există stocuri suficiente în farmacii:

Ei trebuiau să se gândească la lucrul ăsta când au luat decizia, adică întâi pregătești din punct de vedere logistic și după aceea iei decizia. Dacă întâi iei decizia și după aceea te trezești în situația de a nu putea furniza nici măcar o indicație de unde poate omul să-și cumpere o astfel de mască, nu creezi decât neîncredere într-o acțiune de genul ăsta”.

Din ce material trebuie să fie masca improvizată acasă

Având în vedere că în ultimele zile toți mai mulți medici au transmis informații cu privire la faptul că ne putem proteja cu măști improvizate acasă, doctorul Rafila avertizează asupra materialului din care acestea trebuie să fie: material dens, de preferință bumbac, care poate fi spălat și călcat cu ușurință.

Utilizarea măștilor de protecție care nu sunt măști autorizate medical, dacă vreți, este discutabilă. Sigur că orice mască este o barieră în plus, barieră mecanică, dacă vreți, în calea acestor micropicături care răspândesc infecția, ele provin bineînțeles de la persoane bolnave.

Părerea mea este că ar trebui să existe un soi de standardizare, adică nu orice fel de material, orice fel de obiect vestimentar îl folosești pe post de mască.

Trebuie să fie dintr-un bumbac dens sau din alt material textil dens, să-ți permită totuși să respiri cu suficient de multă ușurință și ceea ce este cel mai important, să se poată spăla și călca, altfel, dacă o să folosim improvizat tot felul de lucruri, pe care nu putem să le spălăm, dimpotrivă, le vom încărca cu microorganisme din cavitatea bucală sau din căile respiratorii și ulterior le vom refolosi sau le vom pune în diverse locuri în care pot veni și alții în contact cu ele, nu am făcut nimic.

Deci în momentul când stabilești o astfel de recomandare sau mai mult, obligație, trebuie să și pui la dispoziția beneficiarilor măști sau măcar să le indici de unde să le cumpere”, a declarat medicul Rafila pentru RFI.

Metoda „Eșarfa” nu este eficientă

Chiar dacă multor dintre doamne le este la îndemână să-și înfășoare eșarfa în jurul gâtului și al nasului, președintele Societății Române de Microbiologie atrage atenția că această metodă nu ajută prea mult împotriva coronavirusului:

Eșarfele, mai puțin. Există și măști, nu neapărat sanitare, măști textile, care se pot refolosi, dar ele trebuie să poată fi spălate zilnic și călcate și dezinfectate”, potrivit rfi.ro.