26 apr. 2024 | 15:59

Cum a apărut Sinaia, staţiunea preferată a regilor României. Istoria orașului ascunde un secret fascinant

Utile
Cum a apărut Sinaia, staţiunea preferată a regilor României. Istoria orașului ascunde un secret fascinant
Casa Regală este strâns legată de stațiunea Sinaia

Considerată perla României, celebra stațiune montană Sinaia are și astăzi același parfum de acum câteva 300 sute de ani, dar și după venirea Regelui Carol aici și punea prima cărămidă la temelia celebrului Castel Peleș. De altfel, istoria acestei stațiuni este strâns legată și de Casa Regală a României.

Cum a apărut Sinaia, legenda Mânăstirii, și temelia micuțului oraș prahovean

Majoritatea românilor au ajuns măcar odată aici, și știu că Sinaia este stațiunea mntană cu o istorie strâns legată de cea a Casei Regale, dar nu Carol este cel care avea să pună prima cărămidă la temelia micuțului oraș de la poale de munte, ci un cu totul alt personaj din istoria României.

În secolul al XVII-lea, celebrul Mihail Cantacuzino avea să construiască pe unul din dealurile din zona cunoscută atunci sub numele de Podul Neagului, un lăcaș de cult, dar după ce va întâlni cu mai mulți credincioși ce trăiau prin pădurile din preajmă și cărora lise arătase Fecioara Maria, aceasta spunându-le să-l caute pe cel care vrea să construiască pe locul sfânt.

Cum a apărut Sinaia, staţiunea preferată a regilor României. Istoria orașului ascunde un secret fascinant

Mânăstirea Sinaia

Mihail Cantacuzino tocmai se întorsese din pelerinajul său la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Peninsula Sinai, în acel an, 1865. Astfel avea să fie construită Mânăstirea Sinaia, iar în următorii ani, ca urmare a nevoii de spațiu, mai apăreau o biserică și mai multe chilii, care se regăsesc și astăzi în curtea Mânăstirii.

Casa Regală și legătura sa cu stațiunea Sinaia

Tot aici, pentru cei care nu știu, se află și cavoul uneia din importantelșe figuri politice ale începutului de secol XX, din perioda Primului Război Mondial, fostul Prim-Ministru, Tache Ionescu, care după ce aeva să se vindece de boli, locuind în mânăstire, a cerut prin testament să fie îngropat aici. Odată cu venirea Familiei de Hohenzollern pe tronul României, Regele Carol I vroia să-și construiască un castel, plin de opulență, lux, dar și un loc unde să se retragă în anumite perioade din an.

Castelul Peleș

Inițial, Regele Carol I a vrut să construiască castelul la Câmplung Muscel, în Argeș, dar cum boierii Musceleni nu îl agreau pe rege, refuzau oferta acestuia, care deja trimisese în zonă zeci de tone de lemn pentru construcție. Deși i se refuza acest lucru, Carol lua decizia de a construi aici una din cele mai frumoase școli din România, care mai există și azi.

După refuzul Muscelenilor, ajunge în Sinaia, unde se va îndrăgosti imediat de zonă, astfel ia decizia de a construi aici ceea ce va deveni o adevărată prelă arhihtectonică, Castelul Peleș, o adevărată revoluție a acelor vremuri.

„Perla Carpaților” dăinuie și astăzi, plină de farmec

Odată cu decizia Regelui Carol I de a-și face aici reședința de vară, întreaga zonă avea să se schimbe radical, iar în micuțul oraș aveau să apară unul din cele mai mari hoteluri din Europa de Est. Tot aici va apare și prima gară din România și prima cale ferată, directă între Sinaia și București, la vechea Gara Obor.

Cum a apărut Sinaia, staţiunea preferată a regilor României. Istoria orașului ascunde un secret fascinant

Gara Regală, Sinaia

Castelul, precum și hotelul, erau construcții cu sisteme revoluționare de încălzire, lumină, etc, tot atunci apare celebrul Casino, precum și parcul în care Regina Mamă avea să se plimbe în perioada șederii familie aici. Vorbim așadar, și astăzi despre o bijuterie arhitectonică, care păstrează acel parfum al regalității, eleganței și rafinamentului perioadei.

Parteneri
Ce trebuie să faci în a doua zi de Paște pentru a avea noroc. Obiceiul care datează de secole
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Capital.ro
Vești bune pentru pensionari! Vor scăpa de drumurile la Casele de Pensii
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
În cât timp iese alcoolul din sânge. Când te poți urca la volan dacă vrei să conduci
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro