26 apr. 2024 | 15:59

Cum a apărut Sinaia, staţiunea preferată a regilor României. Istoria orașului ascunde un secret fascinant

Utile
Cum a apărut Sinaia, staţiunea preferată a regilor României. Istoria orașului ascunde un secret fascinant
Casa Regală este strâns legată de stațiunea Sinaia

Considerată perla României, celebra stațiune montană Sinaia are și astăzi același parfum de acum câteva 300 sute de ani, dar și după venirea Regelui Carol aici și punea prima cărămidă la temelia celebrului Castel Peleș. De altfel, istoria acestei stațiuni este strâns legată și de Casa Regală a României.

Cum a apărut Sinaia, legenda Mânăstirii, și temelia micuțului oraș prahovean

Majoritatea românilor au ajuns măcar odată aici, și știu că Sinaia este stațiunea mntană cu o istorie strâns legată de cea a Casei Regale, dar nu Carol este cel care avea să pună prima cărămidă la temelia micuțului oraș de la poale de munte, ci un cu totul alt personaj din istoria României.

În secolul al XVII-lea, celebrul Mihail Cantacuzino avea să construiască pe unul din dealurile din zona cunoscută atunci sub numele de Podul Neagului, un lăcaș de cult, dar după ce va întâlni cu mai mulți credincioși ce trăiau prin pădurile din preajmă și cărora lise arătase Fecioara Maria, aceasta spunându-le să-l caute pe cel care vrea să construiască pe locul sfânt.

Cum a apărut Sinaia, staţiunea preferată a regilor României. Istoria orașului ascunde un secret fascinant

Mânăstirea Sinaia

Mihail Cantacuzino tocmai se întorsese din pelerinajul său la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Peninsula Sinai, în acel an, 1865. Astfel avea să fie construită Mânăstirea Sinaia, iar în următorii ani, ca urmare a nevoii de spațiu, mai apăreau o biserică și mai multe chilii, care se regăsesc și astăzi în curtea Mânăstirii.

Casa Regală și legătura sa cu stațiunea Sinaia

Tot aici, pentru cei care nu știu, se află și cavoul uneia din importantelșe figuri politice ale începutului de secol XX, din perioda Primului Război Mondial, fostul Prim-Ministru, Tache Ionescu, care după ce aeva să se vindece de boli, locuind în mânăstire, a cerut prin testament să fie îngropat aici. Odată cu venirea Familiei de Hohenzollern pe tronul României, Regele Carol I vroia să-și construiască un castel, plin de opulență, lux, dar și un loc unde să se retragă în anumite perioade din an.

Castelul Peleș

Inițial, Regele Carol I a vrut să construiască castelul la Câmplung Muscel, în Argeș, dar cum boierii Musceleni nu îl agreau pe rege, refuzau oferta acestuia, care deja trimisese în zonă zeci de tone de lemn pentru construcție. Deși i se refuza acest lucru, Carol lua decizia de a construi aici una din cele mai frumoase școli din România, care mai există și azi.

După refuzul Muscelenilor, ajunge în Sinaia, unde se va îndrăgosti imediat de zonă, astfel ia decizia de a construi aici ceea ce va deveni o adevărată prelă arhihtectonică, Castelul Peleș, o adevărată revoluție a acelor vremuri.

„Perla Carpaților” dăinuie și astăzi, plină de farmec

Odată cu decizia Regelui Carol I de a-și face aici reședința de vară, întreaga zonă avea să se schimbe radical, iar în micuțul oraș aveau să apară unul din cele mai mari hoteluri din Europa de Est. Tot aici va apare și prima gară din România și prima cale ferată, directă între Sinaia și București, la vechea Gara Obor.

Cum a apărut Sinaia, staţiunea preferată a regilor României. Istoria orașului ascunde un secret fascinant

Gara Regală, Sinaia

Castelul, precum și hotelul, erau construcții cu sisteme revoluționare de încălzire, lumină, etc, tot atunci apare celebrul Casino, precum și parcul în care Regina Mamă avea să se plimbe în perioada șederii familie aici. Vorbim așadar, și astăzi despre o bijuterie arhitectonică, care păstrează acel parfum al regalității, eleganței și rafinamentului perioadei.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro