Cum a apărut, de fapt, shaorma, preparatul care a cucerit întreaga lume. Detaliile neștiute de mulți
Cum a apărut, de fapt, shaorma? Majoritatea dintre noi am auzit de shaorma, simplă sau cu de toate. În România preparatul apărea pe la jumătatea anilor 90, ulterior apărând și alte derivate, precum kebab-ul, falafel-ul, etc. Dar câți din gurmanzii de azi știu cum a apărut, de fapt, shaorma, preparatul care a cucerit întreaga lume? Detaliile neștiute de mulți, le avem noi. Așa că, dacă ești fan shaorma, vei afla lucruri interesante.
Cum a apărut, de fapt, shaorma?
Shaorma este fel de mâncare arabă atât de delicios încât a cucerit întreaga lume. A devenit popular în toate colțurile lumii, inclusiv în România, unde gurmanzii și adepții de fast-food stau la cozi pentru a-și cumpăra acest preparat.
Dar știi cum a apărut, de fapt, shaorma, preparatul care a cucerit întreaga lume?
Shaorma este unul dintre acele feluri de mâncare care sunt consumate cu plăcere în țări cu tradiții gastronomice diferite. Fie pentru a mânca în mișcare, fie pentru a se bucura de ședere. Dar asta trebuie făcut cu calm, fără grabă sau cu rutina unui angajat la birou, într-o pauză.
Rețeta unuia dintre cele mai populare alimente
Trecem la marinarea în condimente, coriandru, chimen, ghimbir, praf de usturoi, piper alb și negru, cu minimum 12 ore. Și apoi la modul de gătire.
Preparatul se face în felii sbțiri de carne de vită, pui sau amestec. Carnea tăiată felii, se așează pe o țepușă mare. Aceasta se rotește cu sobele pe o parte, în timp ce partea de carne expusă la căldură se gătește.
Carnea este introdusă de la cea mai mică la cea mai mare începând de jos în sus. De fapt, asta îi dă forma caracteristică de con inversat.
Secretul pentru a obține o carne foarte umedă este adăugarea de grăsime între unele straturi de carne. Această grăsime se topește la căldură și previne uscarea cărnii.
Vezi și: Câți bani câștigă un shaormar la Socului Kebap. Cei cu experiență iau sume foarte mari
De unde provine shaorma? istorie și origine
La fel ca majoritatea poveștilor despre cele mai faimoase mâncăruri din lume, circulă diferite versiuni despre originea sa
În timp ce unii o plasează între secolele XVIII și XIX, în timpul Imperiului Otoman, care a integrat teritoriile țărilor asiatice și europene de astăzi și coasta de nord a Africii, alții subliniază că a apărut mult mai devreme, în timpul Evului Mediu.
Printre legendele care circulă, se spune că tocmai în timpul Războiului Cruciadelor, membrii expedițiilor militare au descoperit ei înșiși un nou mod de a prăji carnea, pe care o străpungeau cu săbiile înfipte în pământ lângă foc.
Bineînțeles, în acele circumstanțe era imposibil în acele condiții să o mănânci în alt mod. Pâinea plată era folosită ca recipient pentru ea.
De-a lungul secolelor, legumele proaspete vor fi adăugate la această practică creată în mijlocul războiului pentru a da formă acestui tip special de sandwich.
Modul inițial ciudat de a găti carnea a ajuns în case, devenind un fel de mâncare tradițională în casele libaneze și arabe în general.
Fiecare gospodărie schimba și transforma rețeta în funcție de zona în care locuia și de materia primă pe care o avea la dispoziție.
Ce este, de fapt, shaorma?
Practic, este un sandviș cu carne în pita sau pita (pâine arabă), care poate fi servită umplută sau sub formă de ruladă. În ceea ce privește carnea, aceasta poate fi de capră, miel, curcan, pui și cea mai clasică, care este carnea de vită.
Shaorma este un preparat care acoperă toate treptele piramidei nutriționale. Este un aliment foarte complet și echilibrat, deoarece conține grâu, prin făină, carne, legume și produse lactate prin sos. Nu lipsește nimic.
Diferența dintre shaorma și kebab
Deși în unele culturi shaorma este adesea cunoscută sub numele de kebab sau döner kebab, există o diferență între aceste preparate.
Kebab-ul este un tip de brochette cu carne tăiată în cuburi, în timp ce shaorma se caracterizează prin faptul că este preparată cu felii foarte subțiri de carne marinată.
Un alt mod de preparare a kebab-ului este folosirea cărnii tocate care este modelată în jurul bățului de brochette, dându-i o formă alungită.
Deși poate fi preparat cu toate tipurile de carne, carnea de miel este cea mai des întâlnită. În acest preparat sunt binevenite și legumele.
De obicei, acestea sunt servite alături de „bățul de carne”, dar pot fi intercalate și ele, atunci când carnea folosită este în cuburi.
Vezi și: Cel mai comandat produs alimentar în 2021 de către români. Ce au preferat să mănânce acasă
Poți prepara shaorma acasă. Ai toate datele necesare
Este posibil să se facă acest fel de mâncare fără utilaje specifice? Răspunsul este da. Important este să lăsați carnea să se marineze cu amestecul de condimente suficient de mult timp pentru ca aceasta să absoarbă toate aromele, spun specialiștii în shaorma.
Pentru a o reproduce în casă, trebuie să tăiați carnea marinată în fâșii și să o rumeniți cu unt, grăsime sau ulei. Apoi, se servește ca de obicei, în pita sau pâine arabă.
Sosul de iaurt este foarte important pentru a da nota finală acestui fel de mâncare. Acesta se prepară într-un mod foarte simplu, amestecând suc de lămâie, iaurt natural și mentă.
Concluzie
Acum știi cum a apărut, de fapt, shaorma, și ai și toate datele de a-ți prepara singur acasă acest delicios preparat. Poftă bună!