Cea de-a treia ediție a UEFA Nations League va începe în iunie 2022. Finala va fi programată în aceeași lună, un an mai târziu. Ca și în cazul ediției trecute, competiția din 2022-23 va fi alcătuită din trei ligi a câte 16 echipe fiecare. Va exista și o a patra ligă a câte șapte echipe. Componența va fi decisă de promovările și retrogradările din acest al doilea eșalon. Grupele au fost stabilite prin tragere la sorți la Nyon, astăzi 16 decembrie, ora 18:00. Astfel că România și-a aflat astăzi adversarele.
Ca și la primele două ediții, și ediția de UEFA Națions League din 2022 va avea același principiu de funcționare. Ligile A, B și C vor avea câte 16 echipe, care vor fi repartizate în patru grupe de câte patru pentru faza ligilor.
Cele șapte echipe rămase, din Liga D, vor fi împărțite în două grupe, una de patru și cealaltă de trei. În toate cazurile, echipele vor juca cu toți adversarii din grupe, acasă și în deplasare, în iunie și septembrie 2022. Patru dintre cele șase zile de meci vor fi în iunie, din cauza programării în iarnă a Cupei Mondiale FIFA 2022.
Cele patru câștigătoare ale grupelor din Liga A din UEFA Nations League se vor califica în finala eliminatorie din iunie 2023. Câștigătoarele grupelor din celelalte trei ligi UEFA Nations League vor fi toate promovate pentru ediția 2024/25.
Echipele care termină pe locul patru în grupele din Ligile A și B vor retrograda. Echipele care termină pe locul patru în grupele Ligii C vor intra în play-out în martie 2024, iar cele două echipe învinse în aceste grupe vor evolua în Liga D.
În prezent, 51 dintre cele 55 de națiuni UEFA știu în care dintre cele patru ligi vor participa, după încheierea fazei ligilor din toamna anului trecut. Celelalte patru vor juca în Ligile C sau D, în funcție de rezultatele din play-out-urile din martie anul viitor, unde Kazahstanul va juca împotriva Moldovei, iar Cipru va înfrunta Estonia.
La a treia ediție, România, conform site-ului UEFA, se află în Liga B, întrând în grupa B3. Cu puțin noroc tricolorii au scăpat de echipe puternice ca Suedia, sau Rusia, dar întâlnim Muntenegru, care are o echipă destul de solidă. Celelalte echipe pe care românia le va întâlni în grupa B3 din UEFA Natiosn League, sunt Finlanda și Bosnia.
Cu echipa nordicilor, în calificările din 2016, am obținut 4 puncte în fața acestora. De cealaltă parte, cu Bosnia, echipa României are o victorie și o înfrângere. Grupa tricolorilor ar putea fi una accesibilă, important fiind modul cum vom gestiona startul în cea de-a treia ediție a UEFA Nations league de anul viitor.
Cele patru câștigătoare ale grupelor Ligii A din UEFA Nations League vor participa, una dintre ele fiind desemnată, în principiu, ca gazdă. Semifinalele UEFA Nations League se vor juca pe 14 și 15 iunie 2023, urmând ca finala și barajul pentru locul al treilea să aibă loc pe 18 iunie.
Franța (finala din 2021)
Spania (finala din 2021)
Italia (finala din 2021)
Belgia (finala din 2021)
Portugalia
Olanda
Danemarca
Germania
Anglia
Polonia
Elveția
Croația
Țara Galilor (promovată)
Austria (promovată)
Republica Cehă (promovată)
Ungaria (promovată)
Ucraina (retrogradată)
Suedia (retrogradată)
Bosnia și Herțegovina (retrogradată)
Islanda (retrogradată)
Finlanda
Norvegia
Scoția
Rusia
Israel
România
Serbia
Republica Irlanda
Slovenia (promovată)
Muntenegru (promovat)
Albania (promovată)
Armenia (promovată)
Turcia (retrogradată)
Slovacia (retrogradată)
Bulgaria (retrogradată)
Irlanda de Nord (retrogradată)
Grecia
Belarus
Luxemburg
Macedonia de Nord
Lituania
Georgia
Azerbaidjan
Kosovo
Gibraltar (promovat)
Insulele Feroe (promovat)
Kazahstan/Rep. Moldova
Cipru/Estonia,
Liechtenstein,
Malta,
Letonia,
San Marino,
Andorra.