Află cu trebuie să ungi cratița înainte de a pune la fiert mămăliga, ca să nu se mai lipească de vas. Este unul dintre cele mai vechi trucuri folosite de gospodinele din toate colțurile țării, în momentul în care se pregătesc să o prepare.
Cu toate că la prima vedere este un preparat banal, pe cât de simplu de făcut, pe atât de gustos, mămăliga are secretele sale. Nu de puține ori, cei cu mai puțină experiență în bucătărie au crezut că nu au cum să dea greș cu ea, doar ca să descopere că rezultatul final nu se compară cu cel făcut de mama, bunica sau de bucătarii din restaurante.
Pentru că vorbim despre un preparat tradițional, savurat de români din toate colțurile țării, nu este nicio surpriză că gospodinele au descoperit mai multe trucuri care să le ușureze munca și să asigure rezultate delicioase de fiecare dată.
În primul rând, trebuie să îți alegi cu grijă ustensilele de bucătărie pe care le vei folosi. Cea mai bună mămăligă se face cu o lingură de lemn! În oală, pune apă și sare, apoi adaugă mălaiul, puțin câte puțin. Cât timp stă pe foc, va trebui să o amesteci continuu.
Citește și: Ce conţine mălaiul pe care îl cumpără românii din magazine. De asta mămăliga nu mai are gustul de altădată
Un truc mai puțin cunoscut, dar extraordinar de eficient, este să ungi cratița cu puțin ulei înainte de a pune mămăliga la fiert. În acest fel, vei observa că nu se va mai lipi de pereții vasului. Așteaptă câteva minute până când uleiul se încinge înainte de a adăuga apa și restul ingredientelor. Lasă focul cât mai mic în timpul preparării.
Pentru că am ajuns la capitolul ingrediente, o mămăligă ca la mama acasă se poate obține doar dacă folosești mălai de la țară. Va fi mult mai densă și va avea o aromă deosebită.
În condițiile în care, de cele mai multe ori, este servită ca garnitură pentru preparate sărate, poți pune în vasul de pe foc, înainte de apă sau lapte, puțin usturoi. Gustul se potrivește de minune cu tocănițe și ciulama.
Citește și: Planta pe care o foloseau dacii pentru mămăligă. Nu exista porumb atunci