Modul în care pregătești solul din solar sau din seră, în care vei să plantezi răsaduri, joacă un rol deosebit de important în ceea ce privește producția. Află în rândurile de mai jos ce trebuie să faci la finalul lunii ianuarie, pentru a te bucura de rezultatul dorit.
Încet, dar sigur, sezonul de iarnă se apropie de final. Luna ianuarie este perioada în care grădinarii se implică în primele activități specifice domeniului, dat fiind faptul că primăvara e chiar după colț. Mai sunt doar câteva săptămâni de februarie, apoi sezonul cald își intră-n drepturi.
Sfârșitul lunii ianuarie este perfect pentru a te îngriji de sera sau solarul din grădină, în care vrei să crești legume sau diverse plante. Activitățile de acum vor influența semnificativ creșterea și rodul pe care legumele sau plantele îl vor da, după ce vor înflori.
Citește și: Cum ții solarul cald pe timp de iarnă. Soluțiile geniale și eficiente ale experților
Primul lucru pe care trebuie să îl faci la finalul lui ianuarie este să organizezi sera. În sezonul rece, solarul se poate transforma într-un spațiu de depozitare pentru multe lucruri. Acesta este momentul perfect pentru a începe așa-zisa curățenie de primăvară.
Dă afară din solar tot ce nu este potrivit pentru acest spațiu. Îndepărtează orice urmă de vegetație ofilită. Ai grijă să scapi, tot acum, și de eventuali dăunători ai legumelor sau plantelor, care ți-ar putea afecta răsadurile în primăvară. Scoate afară, de asemenea, orice obiect stricat sau deteriorat.
Apoi, verifică sursele de apă. Țevile pot să înghețe în timpul iernii, ceea ce poate să conducă la multe probleme neașteptate. Odată ce te-ai asigurat că apa funcționează corespunzător, poți să o folosești ușor și în mod accesibil în solarul de legume sau plante.
Pentru unii grădinari, conectarea unui furtun la un robinet exterior și extinderea acestuia la seră reprezintă o soluție mai ușoară. O poți pune în aplicare, dacă ești de părere că este mai facilă. Sau, poți să montezi un sistem automat de udare, dacă îți permite bugetul.
Citește și: Ce plante poți crește iarna, de fapt. Totul despre grădinărit în sezonul rece
Felul în care pregătești solul la finalul lui ianuarie va influența toată producția pe care o vei avea mai târziu. Mai întâi, greblează foarte bine solul și îndepărtează orice urmă de deșeu ce ar putea să nu folosească răsadurilor din solar.
În lunile de iarnă, nutrienții din sol se pot epuiza. Verifică echilibrul pH-ului solului și nivelurile de nutrienți din acesta, astfel încât să știi exact de ce au nevoie plantele tale pentru a se dezvolta. Pune, la finalul lui ianuarie, îngrășământ natural, sulf, compost, mușchi de turbă sau rocă de calcar măcinată în sol, pentru ca pământul să fie pregătit pentru lucrările din primăvară.