01 mai 2023 | 20:02

Cu ce se stropesc cartofii la 7 zile de la plantare. Detaliul care îţi asigură recoltă bogată la toamnă

Sfaturi pentru grădinari
Cu ce se stropesc cartofii la 7 zile de la plantare. Detaliul care îţi asigură recoltă bogată la toamnă
Țne cont de calendarul erbicidării de preemergență!

Cultivatorii de cartofi și agronomii se confruntă cu o provocare în acest sezon în ceea ce privește calendarul erbicidării de preemergență, vremea rece și solurile reci întârziind plantarea și răsărirea. În acest sens, conform specialiștilor, există anumite tratamente care se aplică culturilor de cartofi, și vorbim despre cu ce se stropesc cartofii la 7 zile de la plantare. Specialiștii recomandă acest lucru, spunând că, de fapt, este detaliul care îţi asigură recoltă bogată la toamnă. Citește mai departe și află despre ce este vorba.

Cartofii și provocările pentru tratamentele erbicide

Datorită fenomenelor extreme din ultima perioadă, mulți cultivatori au mari probleme când vine vorba de culturile de cartofi. Cu toate astea, spun specialiștii nu trebuiesc uitate acele tratamente erbicide pentru aceste culturi, încă din primele zile de la plantare și după această perioadă.

Conform specialiștilor, mesajul principal este că tratamentele reziduale de preemergență vor trebui aplicate cât mai curând posibil, cu accent pe amestecuri, grămezi și doze pentru a asigura un control de durată mai mare. Așadar vorbim astăzi despre aeste proceduri și despre cu ce se stropesc cartofii la 7 zile de la plantare.

Vezi și: Cu ce se stropesc cartofii de gândaci. Soluția naturală care te scapă definitiv de acești dăunători

Dar, înainte de plantare, specialiștii recomandă o primă tratare a tuberculilor, după cum urmează:

Umezirea tuberculilor cu soluții de îngrășăminte, alte substanțe de protecție

Înmuierea tuberculilor de semințe în soluție de nitrat de amoniu și superfosfat este extrem de eficientă, spun specialiștii. Fiecare dintre aceste îngrășăminte se ia la 4 kg la 100 de litri de apă, soluția se amestecă bine. Tuberculii sunt scufundați în soluția omogenă. Semințele sunt înmuiate în soluție timp de o oră. În acest timp, ele absorb ingredientele active ale soluției. Azotul favorizează creșterea și dezvoltarea germenilor, fosforul determină creșterea și dezvoltarea rapidă a sistemului radicular și, în general, acțiunea soluției contribuie la creșterea și dezvoltarea mai timpurie a plantei de cartof, cu 5-7 zile, tufele cresc puternic, randamentul devine cu 10-15% mai mare.

Vezi și: Descoperire ireală în sacii de cartofi cumpărați de un român de la piață: ”Vă mai și mirați”

La pregătirea cartofilor pentru plantare, tuberculii sunt scufundați în soluție timp de 2-3 ore înainte de plantare. Înmuierea durează 1 oră, este nevoie de 1-2 ore pentru a usca tuberculii. Puteți înlocui înmuierea tuberculilor cu pulverizarea. Tuberculii germinați la lumină cu 1-2 zile înainte de plantarea cartofilor se pulverizează cu aceeași soluție ca în timpul înmuierii, cheltuind 80-100 de litri de soluție pentru fiecare 3 tone de tuberculi. Pentru ca semințele să absoarbă mai bine soluția, acestea trebuie acoperite cu o folie timp de 2 ore după pulverizare. Pe vreme însorită, folia de plastic trebuie să fie umbrită, astfel încât razele care trec prin folie să nu ardă tuberculii.

Așadar, tratamentul tuberculilor cu îngrășăminte cu azot-fosfor determină o coacere mai timpurie a culturii, cu 5-7 zile, și creșterea producției cu 7-10%. Există o altă modalitate bună de a pregăti semințele pentru a crește randamentul.

Pulverizarea semințelor de cartofi cu cenușă

Un alt aspect ce trebuie făcut, înainte de plantare, este pulverizarea tuberculilor cu cenușă. Cenușa din lemn de foc de mesteacăn este bună în acest scop. Dar, în lipsa cenușii de lemn, puteți folosi cenușa altor plante arse. Cenușa conține toate oligoelementele care determină metabolismul corect al plantei de cartof. Folosirea cenușii crește conținutul de amidon din tuberculi cu 1-2% și îmbunătățește gustul cartofilor. Cenușa conține cantitatea suficientă de acid boric, care, pe soluri nelimitate, este un bun profilactic împotriva scabiei comune, boala comună a cartofului.

Vezi și: Cu ce stropeau bunicii grădina în fiecare primăvară. Așa țineau toți dăunătorii departe și aveau recolte bogate

Un efect foarte mare se obține prin prăfuirea tuberculilor de cartof cu cenușă în etapa de pregătire a semințelor pentru plantare, dacă se prăfuiesc tuberculii verzi germinați sub lumina difuză a soarelui, când mai mult de jumătate din ochiurile de pe tuberculi au germinat, inclusiv ochii din partea inferioară a tuberculilor, când mugurii sunt bine înrădăcinați pe tuberculi și nu se rup la transport și aterizare.

În momentul prăfuirii, tuberculii trebuie să fie uscați, iar cenușa trebuie să fie distribuită uniform pe tuberculi. Pulverizarea tuberculilor de sămânță cu cenușă înainte de plantare nu necesită costuri mari de muncă și financiare, ceea ce este convenabil mai ales în grădinile mici și în cabanele de vară, dar efectul agrotehnic și economic al acestei tehnici este ridicat.

Cu ce se stropesc cartofii la 7 zile de la plantare

Conform specialiștilor, la cel puțin 7 zile de plantare, cartofii ar trebui stropiți cu fungicidele aplicate în brazdă. În mod normal, acestea sunt aplicate în brazda solului pentru a proteja plantele de cartof în creștere de boli importante transmise prin sol. Principalele boli ale cartofului includ: Putregaiul roz (Phytophthora erythroseptica), Rhizoctonia/Stem Canker/Black Scurf (Rhizoctonia solani) și Silver Scurf (Helminthosporium solani).

„Unul dintre beneficiile majore ale utilizării fungicidelor în brazdă, fie ca atare, fie în combinație cu un tratament pentru semințe de cartof, este acela că asigurați protecția stolonilor, rădăcinilor, tulpinilor și tuberculilor împotriva bolilor fungice din sol. Gestionarea acestor boli poate îmbunătăți uniformitatea răsăririi, dimensiunea tuberculilor, finisajul curat al cojii, calitatea prelucrării, aspectul vizual și randamentele comercializabile.”, spun experții.

Vezi și: Ce să nu plantezi lângă cartofi niciodată. Detaliul care îţi va scădea drastic recolta, e o mare greşeală

Specialiștii spun că primul tratament, la 7 zile de la cultivare, este cel împotriva bolii numite rizoctonioză, iar soluțiile folsite sunt cele de tip Amistar. Alte tratamente de acest tip se aplică mai ales atunci când planta a ajuns la cel puțin 15 cm, folosindu-se soluții de tip Trija Expert, împotriva cărăbușului de mai și a viermelui sârmă, precum și pentru buha semănăturilor. Se aplică și tratamentele pentru mană cu o soluție de tip Ridomil Gold, ulterior făcându-se o pauză de 14 zile. La finalul acestui interval, mai spun specialiștii, se mai aplică un alt tratament împotriva gândacilor de Colorado cu o soluție de tip Mospilan, după care se face o nouă pauză de șapte zile.

Concluzie

Indiferent că vorbim de primele tratamente la culturile de cartofi, la 7 zile de la plantare, sau cele ulterioare, este important să le aplicăm corect și la timp, pentru a nu avea probleme care ar putea duce la distrugerea efectivă a culturilor de cartofi. Așadar, mare grijă și țineți cont de recomandările specialiștilor în domeniu.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Credincioșii au primit INTERZIS. Anunț pentru români în noaptea de Înviere
Capital.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Datini și obiceiuri în prima zi de Paște. Ce trebuie să faci să atragi noroc și bani
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro