Cu ce se stropesc cartofii de gândaci? Gândacul de Colorado este unul dintre cei mai periculoși dăunători pentru culturile de cartofi și nu numai. Cartoful este un aliment foarte folosit și nu lipsește niciodată din bucătăriile noastre, însă trebuie să avem grijă și la dăunătorii acestei legume.
Gândacul de Colorado este foarte ușor de recunoscut datorită capului de culoare galben-roșcat și cele 3-4 rânduri de dungi negre dispuse longitudinal. De asemenea, are aripi subțiri care capătă o nuanță ruginie, iar picioarele sunt de o culoare roșcată.
Este un gândac greu de combătut, deoarece se înmulțește repede prin ouă, iar exteriorul acestuia este lipicios și rezistă foarte bine la diferite substanțe chimice. Gândacul de Colorado se înmulțește, de cele mai multe ori, de circa 2-3 ori pe an.
Perioada de înmulțire este din luna mai până la sfârșitul verii, atunci când femelele depun ouă pe spatele frunzelor. O femelă poate să depună până la 1.000 de ouă.
Este o insectă care iernează în sol în a doua jumătate a lunii septembrie, până la sfârșitul lunii octombrie și revine la primăvară, când se înregistrează temperaturi de peste 12 grade Celsius.
Dacă umiditatea se află în parametri normali, primele larve ies în circa 10 zile, în funcție de temperatură. Acestea vor începe să mănânce din frunze și vor roade țestul de pe spatele acesteia, iar pe măsură ce se duc pe frunzele mai tinere, vor apărea și mici găuri pe frunze.
Insecticidele se numără printre cele mai folosite metode de îndepărtare a gândacilor de Colorado. Mavrik 2 F este un insecticid piretroid care se poate aplica primăvara și toamna, având un efect de până la 21 de zile.
De asemenea, puteți folosi și Coragen. Este un insecticid care, odată ce este pulverizat, acționează repede asupra gândacilor adulți, larvelor și ouălor. Este un insecticid rezistent la spălare și are un efect de 21 de zile.
Alverde este un produs foarte eficient care vă va ajuta să scăpați mai ales de larve și gândaci. Pentru a distruge cât mai multe ouă, este recomandat să folosiți Fastac Active, un insecticid rezistent la apă, însă care trebuie să se usuce până la prima ploaie.
Dacă nu doriți să folosiți insecticide, puteți stropi cartofii cu un amestec făcut din produse pe care le aveți în casă. De exemplu, combinați 100 g sodă, 100 ml oțet și 10 l de apă, apoi pulverizați plantele cu acest amestec.
O altă soluție foarte bună și naturală o puteți obține din 1 kg de tulpini și frunze rostopască cu 10 l de apă. Puteți adăuga și 200 g de usturoi într-o găleată cu apă și pulverizați plantele de cartofi.
Citește și: De ce să pui tufe de cimbru printre straturile de legume. Grădina ta se va schimba total
Cenușa, de asemenea, este o altă soluție naturală, iar aceasta se poate aplica pe locul destinat culturii, sub fiecare tubercul și împrejurul plantei. Este bine de știut că mirosurile puternice emanate de plante precum: sfecla, fasole, gălbenele, hrean sau usturoi, pot ține departe astfel de dăunători. Prin urmare, puteți semăna astfel de plante în jurul culturii de cartofi.