Descoperire ireală în sacii de cartofi cumpărați de un român de la piață: ”Vă mai și mirați”

Descoperire ireală în sacii de cartofi cumpărați de un român de la piață: ”Vă mai și mirați”
Culturile de cartofi inundate de ploaie

Atunci când mergem la piață să cumpărăm fie roșii, fie cartofi, nu de puține ori avem surpriza să găsim produse altertate sau chiar necoapte. Multe dintre roșiile de pe tarabe nu provin din producții autohtone, iar cele care sunt ajung să fie foarte puține. Dar, dacă ai o mică afacere în care vinzi legume și fructe, în mod normal cumperi de la producător direct. Dar ce te faci atunci când găsești în sacul de cartofi, de exemplu, 2 kg de pământ, pe lângă cartofi? O astfel de situație i s-a întâmplat unui mic antreprenor.

Culturile de cartofi inundate de ploaie

Anul acesta producătorii de cartofi au mari pobleme cu culturile. Mare parte din aceste probleme au apărut după ploile abundente din luna mai și iunie. Mulți dintre ei se plâng că au ajuns să culeagă cartofii plini de noroi. Pentru a nu li se strica, de cele mai multe ori nu îi spală de noroi.

Deși vrem să avem în casă cartofi românești pe masă, cu toate astea România importă masiv. La nivel național avem aproximativ 28.000 de hectare, iar producția acoperă doar 40% din necesarul intern. Restul de 60% vin doar din importuri.

„Astăzi după datele APIA avem o suprafaţa reală cultivată este de 28.000 de hectare. Producţia internă acoperă după spusele celor de la Covasna maximum 40% din consum, restul de până la 60% din consum importăm.

În 2019, deficitul balanţei comerciale la cartofi era undeva de 64 de milioane de euro. Practic, noi ca ţară, cheltuim 64 de milioane de euro pentru a cumpăra cartofi pe care i-am putea produce la noi în ţară. Consumul de cartofi pe cap de locuitor este de aproape 100 de kilograme pe an”, a spus Adrian Oros.

Un român a ajuns acasă și cu 2 kg de pământ

Din cauza ploilor abundente, așa cum spuneam, atunci când își culeg cartofii, majoritatea sunt plini de pământ, fiind încărcați în saci exact așa. Așa se face că un mic antreprenor român, decis să cumpere cartofi din producția autohtonă, s-a trezit cu 2 kg de pământ în sacii cu cartofi. Când a ajuns la magazin să-și pună marfa în rafturi a constatat existența celor 2 kg de pământ. Nemulțumit de situație antreprenorul a postat pe Facebook câteva poze cu ceea ce a găsit în sacii de cartofi, scriind:

„Astăzi am cumpărat doi saci de cartofi românești pentru magazin, cînd i-am desfacut SURPRIZĂ. Și vă mai întrebați de ce nu cumpără lumea de la români”, scria bărbatul în dreptul imaginilor.

Numai că, spre surprinderea acestuia, postarea sa a generat reacții virulente din partea unor fermieri care i-au explicat, unii pe un ton civilizat, alții ironic, de ce a găsit pământ în sacii de cartofi.

„Acum sunt ploi foarte multe. Daca le rodeau sau le spăla, atunci cartofii se păstrau doar 2 zile. Deci omul nu v-a făcut niciun rău. Chiar dacă ați achitat 2 kg de pămînt, oricum producția dvs o puteți folosi sau păstra mai mult timp.

Producătorul s-a gândit ca dvs să nu pierdeți. Dar a rămas vinovat. Dacă vii spală se stricau repede. Daca îi rodeau de glod, atunci nimeni nu cumpăra cartofi deteriorati”, a fost unul din comentarii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI