26 oct. 2023 | 14:44

Cu ce se mănâncă gnocchi. Cu ce ingrediente să le combini

Diverse
Cu ce se mănâncă gnocchi. Cu ce ingrediente să le combini
Idei pentru o cina delicioasă

Când vine vorba de mâncare, italienii ne-au oferit o mulțime de preparate clasice, precum pizza, paste și înghețată. Dar dacă te-ai plictisit de acestea, încearcă gnocchi. Probabil le-ai văzut la supermarket și te întrebi cu ce se mănâncă gnocchi. Variantele de a combina gnocchi sunt nenumărate – aceste mici găluște delicioase sunt ideale pentru sosurile tradiționale italienești, legumele de vară și toate tipurile de carne și fructe de mare. 

Ce este gnocchi?

Gnocchi sunt mici găluște italienești, de obicei făcute din cartofi, semolină și făină. Numele său provine din italianul „nocchio”, care înseamnă „nod în lemn”, iar gnocchi reprezintă o alternativă la paste, fiind consumate în întreaga țară, deși rețeta poate varia de la o regiune la alta. 

Citește și: Ce să adaugi în aluatul de clătite ca să iasă super pufoase. Trucul folosit de celebrul bucătar Jamie Oliver

Se crede că gnocchi au fost consumate încă din vremea romanilor și sunt adesea făcute manual, apoi fierte sau prăjite. Datorită ingredientelor lor relativ simple din punct de vedere al gustului, gnocchi se potrivesc perfect cu tot felul de arome, de la sosuri și tipuri de carne.

Potrivit celor mai buni bucătari, secretul unei rețete de gnocchi reușite constă în tipul de cartofi folosiți.

Cum se prepară gnocchi

Gnocchi este simplu și ușor de preparat. Ai nevoie doar de două ingrediente – cartofi și făină.

Pune cartofi cu coajă într-o oală cu apă clocotită și sărată. Lasă-i să fiarbă până se înmoaie complet, apoi scurge-i.

Folosește o presă pentru piure pentru a pisa cartofii fierbinți. 

Apoi, presară făină pentru a forma un aluat. Acesta va fi lipicios, dar ar trebui totuși să fie ferm.

Modelează aluatul în bastonașe individuale, apoi taie bucăți mici de gnocchi din el – cam de un centimetru sau doi. 

În ceea ce privește timpul de fierbere al gnocchi-ului, acesta depinde de metoda de preparare. Într-o oală mare cu apă clocotită și sărată, gnocchi-ul va fi gata în 3-4 minute. 

Găluștele vor pluti la suprafață când sunt gata.

Într-o tigaie antiaderentă încălzită la foc iute, adaugă o lingură de unt și lasă-l să se topească înainte de a adăuga gnocchi și a-i prăji până devine aurii pe ambele părți.

Cu ce se mănâncă gnocchi

Există multe moduri minunate de a servi gnocchi. Iată câteva:

Cu brânză: Brânza cu mucegai și gorgonzola vor adăuga gnocchi-ului un plus de aromă care se potrivește bazei de cartofi. Este, de asemenea, o alegere excelentă în combinație cu legumele verzi, precum spanacul.

Dacă pregătești un fel de mâncare cu gnocchi ca și garnitură, iată câteva opțiuni excelente pentru a adăuga un plus de aromă:

Vezi și: Când să adaugi sosul în paste, de fapt. Trucul pe care îl cunosc doar bucătarii de top

Busuiocul proaspăt, pătrunjelul, ceapa verde și cimbrul vor adăuga aromă fără a domina gustul.

Taie fâșii subțiri de ceapă roșie sau albă și călește-le într-o tigaie cu ulei de măsline, o lingură de zahăr brun și o lingură de oțet balsamic.

Există multe sosuri care se potrivesc bine cu gnocchi, dar asigură-te că alegi unul care completează celelalte ingrediente pe care le folosești.

Cele mai populare sosuri includ:

Pesto: Poți cumpăra pesto deja pregătit, dar este și foarte ușor de preparat. Trebuie doar să amesteci busuioc, usturoi, semințe de pin prăjite, puțin ulei de măsline, sare și piper într-un robot de alimente.

Sos cu smântână: Amestecă smântână lichidă cu parmezan, sare și piper și amestecă până când sosul se îngroașă.

Vezi și: Cum să fierbi pastele fără foc. Metoda care te ajută să economiseşti gaz

Sos de roșii: Asemănător cu un sos marinara italian, poți zdrobi roșii proaspete sau din conserve cu usturoi, ierburi proaspete și ulei de măsline, apoi le poți găti la foc mediu timp de 2-3 minute.

Poți consuma gnocchi cu tot feluri de sosuri: albe, pe bază de smântână și brânză, roșii, pe bază de legume, pesto, sosuri cu carne sau pur și simplu unt cu câteva verdețuri. 

Parteneri