Dacă vă e poftă de o pâine delicioasă preparată în casă, trebuie neapărat să încercați cea mai simplă rețetă de focaccia. Deși provine din bucătăria italiană, aceasta este una dintre cele mai rapide și gustoase rețete de pâine. De regulă, bucătarii preferă să o gătească cât mai simplu posibil, doar cu făină și ulei de măsline. Așadar, astăzi vă arătăm trucul celebrului bucătar Jamie Oliver pentru a pregăti cea mai simplă rețetă de focaccia. Iată de ce aveți nevoie!
Focaccia este un preparat originar din Italia, iar bucătarii preferă să o gătească în cel mai simplu mod. De obicei, italienii preferă să savureze foccacia pe post de gustare sau o folosesc pentru a face sandvișuri gustoase cu mortadella sau prosciutto crudo. Important este ca aluatul să fie frământat de mână, pentru ca focaccia să iasă pufoasă și delicioasă.
Pentru a prepara focaccia acasă, nu aveți nevoie decât de câteva ingrediente, pe care, cu siguranță, le aveți la îndemână în bucătărie. Cea mai populară rețetă de focaccia are crusta aurie, ușor sărată și un centru moale și pufos. Cu toate acestea, aromele variază în funcție de ingredientele folosite. Cea mai căutată focaccia este cea preparată cu roșii cherry, măsline și rozmarin.
Se speculează că primele rețete de focaccia aveau în compoziție doar făină, apă și sare și erau coapte în cuptoarele pe vatră. În plus, aluatul se aplatiza peste o lespede de piatră și era gătit sub cenușa fierbinte, de unde provine și latinescul panis focacius, adică pâine de vatră.
De-a lungul timpului, rețetele de focaccia s-au tot schimbat și au devenit mai elaborate. Celebrul bucătar englez, Jamie Oliver, are un truc genial de a o prepara, așa că haideți să vedem cum se face rapid și simplu o focaccia delicioasă și aromată.
Citește și: Rețetă focaccia cu brânză și roșii. Condimentul secret care o face delicioasă
Prima dată se pune drojdia în apă călduță și se amestecă bine. Separat, într-un alt castron, se amestecă făina cu sarea și puțin ulei de măsline și apoi se toarnă apă călduță peste făină.
Se amestecă cu o lingură și apoi se începe frământarea. Se face acest lucru timp de 10 minute. Aluatul se lasă la dospit timp de 40 de minute sau frigider până a doua zi. Se scoate apoi de la rece și se modelează cu mâinile goale în tavă. Se adaugă ulei de măsline și se fac găuri în aluat. Se pun și cartofii fierți zdrobiți, bucăți de ceapă roșie și jumătate de roșii cherry.
Aluatul se mai lasă la dospit sub un prosop umed încă 45 de minute. După ce timpul a expirat, se adaugă sare deasupra și se coace timp de 20-25 de minute la 200 de grade Celsius. Se servește caldă sau la temperatura camerei, după preferințe!
Poftă bună!
Citește și: Secretul celui mai bun aluat de focaccia. Va ieși exact ca la restaurant