Cum să fierbi pastele fără foc. Metoda care te ajută să economiseşti gaz

Cum să fierbi pastele fără foc. Metoda care te ajută să economiseşti gaz
„Acum toată lumea vorbește despre asta, mai ales pe Twitter și pe Facebook!”

Pentru a reduce facturile la gaze, familiile par din ce în ce mai pregătite pentru orice. De asemenea, pun la îndoială rețeta de gătit paste transmisă de generații întregi. Mai nou, pe internet ciruclă metoda care te ajută să economiseşti gaz. În cele ce urmează îți propunem să afli cum să fierbi pastele fără foc.

Metoda care te ajută să economiseşti gaz. Cum să fierbi pastele fără foc

Se vorbește din ce în ce mai des despre gătitul fără foc. Aceste discuții presupun oprirea aragazului odată ce spaghetele sau pennele sunt aruncate în oală. Grație unei postări pe Facebook împărtășită de laureatul Premiului Nobel pentru Fizică, Giorgio Parisi, am aflat și noi cum se poate face.

„Acum toată lumea vorbește despre asta, mai ales pe Twitter și pe Facebook, dar nu este un lucru nou. Și nu am inventat-o eu, se știe de 200 de ani că nu fierbe apa, nu vede bule, nu gătește.

Pur și simplu temperatura apei care transferă căldura către paste, orez fiert sau un ou fiert tare. Este un lucru foarte surprinzător pentru că, prin tradiție, am fost întotdeauna obișnuiți să păstrăm punctul de fierbere, chiar și fără să folosim capacul.”, explică Parisi.

Gătitul pastelor fără foc este noua modă pentru a economisi gazul

Se aruncă pastele când apa clocotește și apoi se oprește focul, sau se pune la minim, așteptând ca spaghetele, fusilli, pennele să fie fierte.

În tradiția culinară italiană ar putea părea o erezie. Dar, ar putea reprezenta, în schimb, o excelentă stratagemă pentru a economisi gazul. Mai ales acum, în vremuri de creșteri de prețuri și facturi.

Pentru cei care vor să se încerce, metoda pastelor fără foc presupune următorii pași:

  • se fierbe apa,
  • se adaugă sare,
  • se aruncă pastele,
  • se amestecă,
  • se așteaptă să dea din nou în clocot,
  • se oprește focul,
  • se închide bine capacul,
  • nu se redeschidă până la sfârșitul timpului de gătire, (poate fi prelungit cu un minut).

 

„Cel mai important este să puneţi capacul, se pierde multă căldură prin evaporare. După ce fierb pastele, dau focul la minimum, ca să fiarbă foarte puţin fără să consume.

La fel puteţi încerca să stingeţi focul, aşa cum se sugerează în această postare, care nu este a mea (…) şi pe care nu am făcut altceva decât s-o redistribui.

Evident, aşa consumaţi mai puţin gaz şi pastele tot se fierb”, precizează Parisi, conform presei locale italiene.

O estimare a ceea ce s-ar putea economisi cu aceste trucuri a fost făcută de producătorii italieni de paste Unione Italiana Food. Studiul vorbește despre „gătitul pasiv”, cu focul stins și cu capacul pus după primele 2 minute de gătire tradițională, și calculează o economie de energie și emisii de CO2 de până la 47%.

Potrivit asociației, această metodă este adoptată doar de unul din 10 italieni, în timp ce obiceiurile sănătoase de a folosi mai puțină apă s-ar fi impus, 700 de mililitri la 100 de grame și de a pune întotdeauna capacul.