Vă auceți aminte de proverbul ”Vara fă-ți sanie și iarna car!”? Plecând de la aacest poverb, multe gospodine încep să-și pregătească conservele de iarnă, printre ele și ducleața de căpșuni. Dar, dacă vrei să faci această dulceață, și să-ți iasă bună, este cazul să știi cu ce se leagă dulceața de căpșuni. De fpat, este vorba despre trucul bunicii ca să reziste toată iarna, și ce mai importnat, nu conține zahăr și conservanți.
Suntem deja obișnuiți ca alimentele să conțină conservanți artificiali. Asta pentru că aceștia pot „preveni deteriorarea, îmbunătățesc aspectul și textura și mențin calitatea nutritivă a alimentelor”,spun dieteticienii. De asemenea, nu doar restaurantele fast-food folosesc conservanți artificiali, ci și unele gospodine în conservele de iarnă.
Înainte de apariția frigului, principalele metode de conservare a alimentelor erau uscarea, sărarea și punerea în conserve. În unele cazuri, se folosea și zaharisirea, dar toate acestea limitează disponibilitatea apei pentru microorganisme și limitează dezvoltarea acestora.
Astfel, folosirea de conservanți a ajutat, într-o oarecare măsură, la prepararea conserverlo de iarnă, fie că vorbim de dulcețuri, fie că vorbim de murături. Cu toate asta, spun specialiștii, sunt extrem de dăunătoare sănătății, iar din acest motiv se recomandată conservele fără conservanți.
Și pentru că tot vorbeam de trecut, pe vremea bunicilor nu existau aceste lemente de conservanți, astfel că, de cele mai multe ori, bunicile noastre făceau consevele de iarnă, în cazul nostru dulceața de căpșuni, de fapt trucul secret care o face perfectă, fără zahăr și fără conservanți.
Tucul, unul extrem de simplu, le-a ajutat de fiecare dată să aibă aceste preparate la fel de guastoase ca și cele de azi, la care se folsoesște zaharul sau conservanții.
Așa că, dacă vrei să faci o ducleață de căpșuni fără zahăr și fără conservanți, este bine de știut cu ce se leagă dulceața de căpșuni.
Pentru gospodine, rețeta de la bunica de dulceață de căpșuni de casă este ceva obișnuit, preparată cu doar 2 ingrediente, și anume căpșuni, iar în loc de zahăr, se folsoește suc de mere sau de lămâi.
Această dulceață de căpșuni este făcută fără pectină, nu conține chimicale și nu are adaos de culoare sau conservanți. Modul de preparare pentru cea mai bună dulceață de căpșune este relativ același, numai că după ce se pune la fiert cu o parte din sucul de mere, și se amestecă ca lumea, se adaugă restul de suc și se mai lasă la fiert pentru 5 minute, cel puțin.
După ce dulceața de căpșuni este gata, se introduce în borcane și se sterilizează la cuptor. În rest, Poftă Bună!