25 oct. 2023 | 16:36

Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Cei mai buni conservanți naturali

Diverse
Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Cei mai buni conservanți naturali
Cu ce se poate înlocui hreanul la murături

Toamna este aici, iar gospodinele pregătesc în această perioadă murăturile pentru iarnă. Dacă respectați câteva reguli, legumele se vor păstra excelent. Aflați în rândurile următoare cu ce se poate înlocui hreanul la murături, dacă nu doriți să-l folosiți.

Murăturile: supliment important de vitamine și minerale

Nelipsite de pe mesele noastre, murăturile reprezintă una dintre cele mai sănătoase garnituri. Legumele murate sunt bogate în vitamina C, fibre solubile și insolubile, vitamina A, K, minerale precum fier, calciu și potasiu.

Antioxidanții care se regăsesc în murături luptă împotriva radicalilor liberi, substanțele chimice formate în mod natural în corp, care distrug celulele și declanșează boli grave, precum cancerul sau boli de inimă.

De asemenea, murăturile scad toxicitatea de la nivelul ficatului. Consumate în mod regulat, murăturile calmează crampele musculare și ajută la scăderea valorilor colesterolului.

De ce se punea hrean la murături

Hreanul este un ingredient care, de cele mai multe ori, nu lipsește din rețetele de legume murate. Este un ingredient esențial în cazul în care nu folosiți conservanți și faceți murături cu ingrediente 100% naturale.

Hreanul are mai multe roluri în rețetele de murături. Acesta oferă aromă legumelor murate, iar alături de celelalte ingrediente, precum foile de dafin, frunzele de țelină, boabe de muștar și piper, le ajută pe acestea să se păstreze mai bine.

Folosind hrean în murături, acestea vor rămâne crocante și tari și nu se vor înmuia în borcane. Mai multe de atât, hreanul are efect antibacterian și scade șansa ca murăturile să facă floare.

Citește și: La ce temperatură trebuie depozitate conservele pentru iarnă. Multe gospodine habar nu au, aşa se strică gemurile, zacusca sau murăturile

Cu ce se poate înlocui hreanul la murături

Poate că hreanul nu este pe placul tuturor, iar dacă nu suportați gustul acestuia, se poate înlocui în rețetele de murături. Din fericire, există un alt ingredient care are efecte asemănătoare și este foarte folosit pentru murături.

Este vorba despre usturoi, care se folosește mai ales la castraveții murați în oțet și la legumele asortate. Tot ce trebuie să faceți este să puneți câțiva căței de usturoi, cu tot cu coajă, în fiecare borcan. Puteți tăia feliile de usturoi înainte de a le adăuga în borcane pentru o aromă mai intensă.

Conservanți naturali pentru murături

Dacă nu doriți să folosiți conservanți artificiali pentru ca legume să nu se altereze peste iarnă, există și câteva variante naturale, precum:

  • Sarea

Este important de menținut că, pentru murături, sarea pe care trebuie să o folosiți este sarea neiodată, nefiltrată și grunjoasă. Pusă în murături corespunzător, sarea deshidratează alimentele și previne dezvoltarea mucegaiurilor.

  • Zahărul

Principalul motiv pentru care zahărul este folosit în rețetele de murături este pentru că îndulcește legumele. De asemenea, funcționează drept conservant și absoarbe apa.

Citește și: Conservanți naturali pentru murături. Ce să pui în borcane ca să nu facă floare?

  • Oțetul

Oțetul acetic diluat în apă distruge bacteriile și alte microorganisme, motiv pentru care este folosit ca și conservant natural din cele mai vechi timpuri. Oțetul acetic este natural doar dacă oțetul este natural. Pentru a fi eficient pentru murături, nu trebuie să aibă diluție sub 9 grade.

  • Uleiul

Folosit drept conservant, uleiul blochează contactul cu aerul și oprește dezvoltarea fungilor și mucegaiurilor. Totodată, reduce rata de oxidare a legumelor și ajută la prevenirea alternării rapide.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Furtuna de zăpadă a făcut ravagii. Imagini apocalitpice. Sute de mii de oameni, fără curent electric
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro