19 sept. 2023 | 18:42

Compot de prune pentru iarnă. Rețeta simplă și rapidă, fără conservanți

Utile
Compot de prune pentru iarnă. Rețeta simplă și rapidă, fără conservanți
Compot de prune la oală. Rețeta simplă și rapidă, fără conservanți

Prunele se numără printre cele mai populare fructe ale toamnei. Au un aport nutritiv extraordinar și o cantitate mare de vitamina C. Dacă nu știați, 100 de grame de prune conțin 46 calorii și sunt extrem de bogate în fibre. Din aceste fructe delicioase puteți face ușor compot de prune pentru iarnă. În materialul următor vă prezentăm rețeta simplă și rapidă, fără conservanți!

Secrete pentru a face un compot de prune ca la bunica

Toamna este sezonul prunelor, motiv pentru care toate gospodinele se pregătesc ca la carte pentru a umple cămara cu bunătăți dulci. Dulceață, gemuri sau compoturi, toate sunt pe listă, însă compotul de prune este preferatul tuturor, mai ales că este natural și fără conservanți adăugați. Un compot dulce, aromat, nu numai că va potoli setea, dar va fi perfect și pentru gătirea unei plăcinte delicioase, în lunile de iarnă.

Compotul de prune se poate face cu ușurință de orice gospodină și este minunat, mai ales în timpul iernii, când fructele proaspete nu se mai găsesc pe piață.  Această rețetă de compot este una dintre cele mai pregătite pentru sezonul rece, așa că astăzi îți dezvăluim cea mai bună rețetă de compot de prune pentru iarnă.

Nu este deloc greu de făcut, ba din contră, compotul de prune îl poate prepara oricine, chiar și fără experiență!

Atenție la apa pe care o folosiți la compot

Totuși, trebuie să țineți cont de anumite trucuri atunci când îl preparați. Unul dintre cele mai importante atunci când vă apucați să faceți compot de prune este să nu folosiți apa de robinet, pentru că aceasta este plină de clor și poate modifica gustul compotului.

Drept urmare, este bine să folosiți apă filtrată, apă plată sau apă de izvor la prepararea acestuia. De asemenea, indiferent dacă alegeți să faceți compot din prune întregi sau jumătăți de prune, prima dată trebuie să verificați dacă fructele sunt coapte.

Pentru ca compotul să iasă gustos, fructele trebuie să fie dulci și foarte puțin moi. În caz contrar, compotul va avea un gust acru și se va strica destul de rapid.  Totodată, pentru cei care își doresc o aromă mai îndrăzneață, adăugați în compoziția compotului de prune și coacăze roșii sau negre!

Citește și: Ce se întâmplă dacă mănânci prune în fiecare zi. Cine nu ar trebui să consume deloc aceste fructe

Rețetă tradițională compot de prune

Ingrediente:

  • 5 kg prune
  • 1 kg zahăr
  • 3 litri apă
  • 10 g cuişoare
  • 1 baton scorţişoară.

Mod de preparare:

Prima dată, prunele se curăţă de codiţe şi se spală cât mai bine sub jet de apă rece. Separat, într-o oală mare se adaugă apa, zahărul, cuişoarele şi batonul de scorţişoară. Toate ingredientele se lasă la foc potrivit şi se amestecă până se formează un sirop. Atunci când siropul începe să clocotească, adăugați și prunele scurse de apă.

Se amestecă încet cu o lingură de lemn, astfel încât să treacă toate prunele prin sirop timp de un minut. La expirarea timpului, prunele se scot cu spumiera şi se pun într-un alt vas. După care începe asamblarea lor în borcane, curate și sterilizate în prealabil. Dacă aveți borcane de 400 de grame, trebuie să știți că se adaugă o singură lingură de zahăr. Dacă vreți să fie mai dulce, măriți doza.

Prunele se așază nepresate în borcane, ăsând un spaţiu liber de 2-3 cm până la gura acestora. Siropul din oală nu se pune fierbinte peste prunele din borcan, ci se mai lasă la răcit. După ce a ajuns la o temperatură optimă, siropul se toarnă uniform peste fructe, până la acelaşi nivel. Borcanele se închid ermetic și se pun într-o oală înaltă, pe fundul căreia se pun un prosop. Borcanele de compot de prune se sterilizează 30 de minute din momentul în care apa a dat în clocot.

Se stinge focul și se acoperă oala cu o cârpă, iar borcanele se lasă la răcit în apă. A doua zi se scot și se așază cu gura în jos, acoperite cu pături! Compotul de prune se poate servi la câteva zile de la preparare sau la iarnă!

Citește și: Ingredientul care trebuie pus în dulceața de prune. Secretul păstrat de la bunici

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Cum conduci pe timp de iarnă și ce trebuie să ai în portbagaj
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Adevărul despre Călin Georgescu. Nimeni nu a știut până acum: M-au șocat și pe mine
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
RUSIA AMENINȚĂ DIRECT MOLDOVA! PERICOLUL este URIAȘ
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro