18 mai 2023 | 17:08

Cu ce să stropești vinetele de făinare, de fapt. Trucul genial care te scapă de probleme

Diverse
Cu ce să stropești vinetele de făinare, de fapt. Trucul genial care te scapă de probleme
Cu ce să stropești vinetele de făinare

Dacă vrei să te bucuri de o recoltă bogată și sănătoasă, trebuie să ții cont de câteva sfaturi de aur, aplicate de generații întregi de legumicultori. Află, din rândurile de mai jos, cu ce să stropești vinetele de făinare, de fapt.

Cu ce să stropești vinetele de făinare

Tot mai mulți dintre cei care locuiesc la casă decid să dedice un colț mai mic sau mai mare al grădinii cultivării fructelor și legumelor. În acest fel, pot fi siguri că pun pe masă pentru familie și musafiri produse „curate”, sănătoase, care nu au fost tratate cu substanțe chimice pentru a le accelera dezvoltarea, iar printre preferatele românilor se numără vinetele.

Sunt aromate, gustoase, o sursă importantă de nutrienți necesari pentru funcționarea optimă a organismului uman, dar nu sunt foarte simplu de crescut. Vinetele au nevoie de o îngrijire specială, fiind vulnerabile în fața mai multor boli și dăunători ce pot afecta nu doar starea plantei, dar și a viitoarei recolte.

Printre cele mai frecvente boli întâlnite la această plantă se numără făinarea. Este cauzată de o ciupercă, Leveillula taurica – care ajunge să distrugă toate organele aeriene ale plantei, însă primele semne vizibile apar la nivelul frunzelor. Cele de la bază sunt acoperite de o pâslă albă micelară. Porțiuni din plantă devin brune, iar, în cele din urmă, frunzele se usucă în întregime, reducând semnificativ șansele ca planta să ajungă la maturitate.

Te-ar putea interesa și: Ordinea legumelor în grădină. Ce este interzis să plantezi lângă roșii, castraveți, vinete sau ardei. Vei distruge toată recolta

Când se aplică tratamentele

Făinarea apare mai ales la culturile de vinete din spații protejate. În timpul lunilor de iarnă, sporii ciupercii rezistă pe resturile vegetale de la suprafata solului. Pentru a evita apariția infecției cu Leveillula taurica se recomandă o serie de măsuri, precum:

  • evitarea irigării prin aspersiune,
  • eliminarea plantelor atacate din cultură,
  • aerisirea solarului,
  • fertilizarea echilibrată,
  • cultivarea soiurilor rezistente,
  • aplicarea de tratamente cu fungicide specifice.

Trebuie să stropești vinetele de făinare cu Cidely Top în faza de răsad, înainte de plantare. Un alt tratament, cu Ortiva Top, se aplică la trei săptămâni de la momentul plantării, urmat de un al treilea, cu Amistar, după o perioadă de 10-14 zile. Stropirea se repetă de încă patru ori – folosind Signum, Cidely Top, Amistar, Dragonis -, la interval de câte două săptămâni.

Te-ar putea interesa și: Ce să presari peste răsadurile de ardei, vinete sau varză pentru o recoltă record. Trucul bătrânilor de la ţară