Cultivarea plantelor este o parte interesantă și esențială a grădinăritului, în special a celor din semințe, dar poate fi și frustrant când acestea întârzie să răsară. Prin urmare, legumicultorii optează adesea pentru cultivarea legumelor prin răsad, care asigură producții timpurii și de calitate. Iată ce ar trebui să presari peste aceste răsaduri pentru a te asigura că vei avea o recoltă bogată și în acest an.
Cultivarea legumelor poate fi făcută atât prin punerea directă în sol a semințelor, cât și prin răsaduri, care presupun crearea unei culturi prin plantarea de răsaduri de plante tinere, crescute anterior în răsadnițe.
Acestea din urmă contribuie la obținerea unor producții timpurii, dar și a unor culturi uniforme care se pot dezvolta apoi în condiții optime. De altfel, în sere și solarii, culturile de legume se pot face numai prin plantare răsaduri de plante tinere, cu rădăcini bine dezvoltate.
Prin răsaduri se pot cultiva o varietate largă de legume: tomate, ardei (gras, iute, capia), vinete, varză albă, varză roșie, conopidă, salată verde, pepene galben pentru sere, ceapă de apă, sparanghel, țelină.
Citește și: Plantele pe care le cultivi o dată și rezistă mulți ani. Vor crește în fiecare primăvară
Atunci când vine vorba grădinărit, prevenirea și combaterea bolilor și dăunătorilor sunt esențiale. În cazul răsadurilor, însă, pe lângă măsurile generale de igienă și îngrijirea răsadurilor, agricultorii trebuie să ia în calcul și dezinfecția solului, a spațiilor și uneltelor de lucru, administrarea unor tratamente periodice, la intervale de 7-10 zile, cu fungicide. Acestea asigură o protecție îndelungată împotriva unor agenți patogeni importanți.
Totodată, cu o zi înainte de plantarea răsadurilor se pot aplica tratamente fitosanitare, iar cu 24 de ore înainte de plantare se udă până la saturație, în așa fel încât ele să fie scoase mai ușor din pământ. De asemenea, răsadurile trebuie plivite sau tratate cu erbicide.
Pentru combaterea buruienilor, se aplică un erbicid pelicular înainte de transplantarea răsadurilor în câmp. Acesta este benefic în cazul culturilor de tomate, ardei, vinete, ceapă, usturoi etc.