Cu ce să stropești varza din grădină, de fapt. Așa vei avea o recoltă bogată

de: Ștefan R. Apostol
25 06. 2023

Majoritatea cultivatorilor de varză pornesc plantele din semințe într-un mediu protejat în interior, dintr-o pepinieră. Perioada de la semănatul în interior până la transplantare variază între 18 și 38 de zile. Apoi, aceștia transplantează răsadurile tinere într-un câmp fertil, bine arat și lipsit de buruieni. Dar, pe lângă toate astea, un element important este și stropirea culturilor de varză. Așa că, în cele ce urmează, îți spunem cu ce să stropești varza din grădină, de fapt. Așa vei avea o recoltă bogată!

Sfaturile experților pentru culturile de varză

După etapele premergătoare, așa cum spuneam la început, perioada de la semănatul în interior până la transplantare variază. Acum este momentul în care se plantează răsadurile în rânduri, astfel încât plantele să aibă o spațiere și o aerisire corespunzătoare.

Vezi și: Cu ce să stropești varza de păduchi, de fapt. Trucul fantastic care te scapă de necazuri

În cele mai multe cazuri, se aplică irigarea prin picurare și fertilizare prin îngrășăminte solubile în apă care sunt injectate în sistemul de irigare. La cele mai multe soiuri, varza este gata de a fi recoltată între 75 și 88 de zile de la transplantare, iar recoltarea poate fi efectuată manual sau mecanic.

Dar, așa cum precizam, un factor important este stropirea răsadurilor de varză, mai ales în perioada de creștere. iar în acest caz există mai multe modalități de a face asta, precum și sfaturilșe experților despre cu ce să stropești varza din grădină, de fapt.

Vezi și: Ce să presari peste răsadurile de ardei, vinete sau varză pentru o recoltă record. Trucul bătrânilor de la ţară

Folosește un ”pansamentul superior” la răsadurile de verză

”Pansamentul superior” al verzei în câmp deschis este necesar pentru o creștere ușoară a tuturor tipurilor de legume și pentru obținerea unei recolte mari. Varza este cunoscută pentru proprietățile sale benefice, acest produs se găsește pe masa de bucătărie în aproape fiecare casă. Este înăbușită, fiartă, adăugată la salate, murată. Dar pentru ca calitatea să fie la cel mai înalt nivel, trebuie să cunoașteți câteva dintre caracteristicile de îngrijire.

Vezi și: Cu ce trebuie să stropești neapărat varza. Așa vei avea o recoltă bogată de toamnă

Dacă nu știai, varza iubește suplimentele fosforice și de potasiu, excremente de păsări, nitrofoska, cenușă, sau uree. Dar toate îngrășămintele pentru varză trebuie aplicate în conformitate cu creșterea și etapele de dezvoltare a culturii. Este necesar să se hrănească cu îngrășăminte fosforice pentru varză care fac ca varza să fie dulce și suculentă.

Experții te învață cu ce să stropești varza din grădină

Cea mai mare parte a acestei componente este necesară în iulie și august. Cu o lipsă de fosfor, frunzele se întunecă, se curbează, iar gustul legumei devine amar. Dacă fosforul este adăugat la al doilea pansament, atunci rădăcina nu ar trebui să fie udată, iar pațiul dintre paturi este în curs de prelucrare.

Conform experților, borul și molibdenul sunt necesare pentru ca varza să crească mare, densă și sănătoasă. Utilizarea lor crește densitatea căpățânii de varză, crește rezistența la diverși dăunători de insecte și imunitatea la multe boli.

Vezi și: Amestecurile simple care salvează varza de dăunători. Ce să folosești seara

În același timp, referitor la cu ce să stropești varza din grădină, de fapt, experții recomandă un amestec de uree și clorură de potasiu, iar acest amestec trebuie să conțină 8 g/mp de uree, și 15 g/mp clorură de potasiu.

Un alt mod de a stropi varza este să folosești îngrășământul organic, iar în acest caz vei folosi o soluție lichidă. Amestercul se va face din gunoi de grajd care se diluează cu 4-5 părți de apă, la care adaugi 30, 40 de grade de cenușă.

Vezi și: Substanța secretă care îți face răsadurile de varză să crească. Este ieftină și protejează de boală

Înainte de udare, un pahar din soluția rezultată se diluează cu o găleată de apă și se adaugă 30 g de superfosfat. Trebuie să udați la bază, numărând un litru pe rădăcină.

Puteți hrăni varza în aer liber cu uree

Ureea este permisă să fie adăugată imediat după plantarea legumei. În două săptămâni, când planta se înrădăcinează și capătă putere. Ureea, potasiul și superfosfatul sunt diluate cu apă. Ureea poate respinge insectele dăunătoare. Pentru a lupta împotriva insectelor, se recomandă să stropiți solul cu uree în primăvară.

Vezi și: Insectele care îți distrug mușcatele de la geam. Cum scapi de ele imediat

Concluzie

Deși poate părea, aparent, ușor, se pare că nu este chiar așa. Asta înseamnă că va trebui să ai mare grijă de răsaduri și de culturile tale de varză, și să știi clar cu ce să stropești varza din grădină. Ținând cont de aceste aspecte, vei avea o recoltă bogată.