04 iul. 2022 | 22:31

Amestecurile simple care salvează varza de dăunători. Ce să folosești seara

Utile
Amestecurile simple care salvează varza de dăunători. Ce să folosești seara
Amestecurile simple care salvează varza de dăunători.

Amestecurile simple care salvează varza de dăunători. O serie de dăunători își pot face apariția în grădină sau pe câmp. Varza este una dintre legumele preferate de români și se cultivă atât în grădină, cât și la câmp. Totodată, prin conținut ridicat de apă, însă valoroasă din punct de vedere nutrițional, varza are multiple beneficii pentru organism.

Amestecurile simple care salvează varza de dăunători

Varza poate fi prădată de o serie de dăunători și trebuie să știi cum îți poți proteja cultura de aceștia. Spre exemplu, afidele sunt dăunătorii printre cei mai comuni. Adulții variază de la 2 până la 4 mm, au o nuanță verzuie sau maronie. Afidele migrează foarte ușor pe culturile de lângă varză, punându-se pe plantele vecine.

Ouăle afidelor hibernează iarna, iar primăvara se declanșează o colonie nouă. Pentru a combate afidele, poți pulveriza plantele cu o soluție pe bază de oțet. Ai nevoie de 10 linguri de oțet de 9 grade în 2 l de apă sau de 40 grame săpun lichid, 300 grame cenușă și 10 l de apă. Ambele soluții sunt eficiente. Plantele se stropesc noaptea târziu, când afidele sunt adormite.

Gândacul galben pune și el multe probleme culturii de varză. Acest dăunător are dimensiuni între 5 și 8 mm, are dungi negre sau roșii și se hrănește doar cu varza, precum și cu alte culturi.

La început de primăvară insectele se așază pe buruieni, așteptând apariția plantelor. Gândacul galben mănâncă frunzele plantelor, ducând la uscarea lor. Pentru a combate gândacul galben, se îndepărtează primăvara buruienile din grădină. Dacă gândacul s-a instalat pe plante, ai nevoie de un insecticid din comerț.

Dăunători care atacă cultura de varză

Purecele negru este un tip de dăunători care atacă varza. Se așază pe ea, mănâncă frunzele cele mai firave și lasă în urmă o adâncitură care afectează plantele. Puricii sunt și mai activi pe căldură, atunci când afară este un aer uscat.

Pentru a combate purecele negru, alege soiuri de varză timpurii sau târzii, udă abundent plantele, plantează mărar, coriandru sau usturoi lângă ea. O altă metodă de combatere este și praful de cenușă de lemn pus direct pe frunze, care sufocă dăunătorii.

Melcii pot dăuna culturii de varză. Noaptea și dimineața sunt cei mai activi, iar în restul timpului se ascund în locuri întunecate și umede. Ca metode de combatere se pulverizează cu o soluție făcută dintr-un pahar de oțet la 10 l de apă. Și cenușa ține melcii la distanță. Ea se presară în jurul verzei.

Omizile sunt și ele dăunători ai verzei, producând daune considerabile. Pentru a combate omizile, cel mai bine este să îndepărtezi frunzele pe care se află ouăle și se iau larvele manual pentru a nu stropi planta din cauza unui dăunător destul de vizibil.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total OBLIGATORII
Capital.ro
Patru zodii vor avea noroc la bani înainte de Paște | Se îmbogățesc rapid, iar oportunitățile apar de nicăieri
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ALARMĂ de la medici. PRAFUL SAHARIAN poate fi mortal
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro