Foarte mulți dintre românii care au grădini în propriile curți aleg să planteze varză. Acum, experții în grădinărit au spus cu ce să stropești varza de fluturi în lunile de toamnă. Care este trucul genial prin care scapi de dăunători, astfel încât vei avea o recoltă bogată și sănătoasă.
Pentru a te bucura de o cultură bogată de varză toamna, trebuie să faci eforturi pentru a îngriji cum se cuvine culturile de varză.
Acum, prin grădini, umblă unul dintre cei mai comuni dăunători, care poate afecta grav recolta de varză. Efectuarea tratamentelor la timp va aduce beneficii maxime și sigure pentru grădinari. Așadar, cu ce se stropește varza de toamnă în această perioadă.
Înainte de a vorbi despre tratamentele care se aplică la varză, trebuie să aflăm câte ceva despre dăunători, respectiv despre viermii de varză.
Varza este, în general, gazda perfectă pentru micii dăunători, chiar dacă aceștia pot ataca și alte legume din grădină. O gaură izolată într-o frunză de varză nu reprezintă o mare problemă, însă atunci când o bună parte din cultură este afectată, cu siguranță trebuie luate măsuri imediate.
Viermii de varză apar după ce fluturii albi depun ouă minuscule pe frunzele de varză. Aceștia seamănă cu gândăceii verzi, însă nu trebuie confundați.
Viermii de varză sunt niște omizi verzi, cu dungi subtile de culoare galbenă. De regulă, îi găsim pe partea exterioară a frunzelor de varză ori spre mijlocul legumei.
Astfel, în momentul în care se hrănesc cu frunzele de varză, viermii aceștia devin problemă mare. Infestarea cu acești dăunători poate distruge cu ușurință întreaga cultură de varză de toamnă. Cea mai sigură soluție de eliminare a dăunătorilor este erbicidul.
Acesta ajută ca legumele din grădină să se dezvolte sănătos, eliminând viermii. Cei care nu vor să folosească substanțe chimice în grădinile lor, pot prepara chiar acasă o soluție împotriva viermilor de varză.
Este vorba despre un amestec simplu pe bază de oțet, săpun și apă. Așadar, amestecă un sfert de cană de oțet cu trei sferturi de cană de apă și cu 1 linguriță de săpun lichid. Deși poate părea ciudat, săpunul ajută soluția să se lipească de frunzele de varză pentru o anumită perioadă.
Cu această soluție se pulverizează, în cantități moderate, partea superioară a verzei, precum și frunzele ei. Nu în ultimul rând, soluția nu se folosește pe plantele tinere și nici pe răsaduri.