18 mart. 2024 | 23:24

Cu ce să stropești roșiile pentru a scăpa de boli. Vor ieși mari și sănătoase

Utile
Cu ce să stropești roșiile pentru a scăpa de boli. Vor ieși mari și sănătoase
Așa salvezi recolta de roșii într-un timp scurt

Roșiile plantate în grădină sunt favorite românilor! Nu este nimic mai gustos decât să savurați o salată de roșii suculente și dulci, în zilele toride de vară. Culturile de tomate trebuie îngrijite ca la carte, așadar, în articolul de mai jos vă arătăm cu ce să stropiți roșiile pentru a scăpa de boli. Cu siguranță nu știați despre aceste tratamente-minune!

Cu ce să stropești roșiile pentru a scăpa de boli

Mulți români preferă să planteze roșii în propriile grădini, însă pentru ca legumele să se dezvolte armonios și să aibă un gust aparte, experții în agricultură oferă câteva sfaturi utile de care este musai să țineți cont.

Pentru ca roșiile să se mențină sănătoase și să nu le fie afectată creșterea, trebuie să le aplicați tratamente constant. Răsadurile de tomate pot fi amenințate de diverse boli. Acestea sunt cauzate, de cele mai multe ori, de bacterii, ciuperci sau virusuri. Boala cea mai întâlnită la roșii este căderea plăntuțelor.

Așa salvezi recolta de tomate într-un timp scurt

Această boală este cauzată de ciuperca Pythium ultimum, care pune stăpânire pe partea inferioara a tulpinii, iar într-un final duce la caderea răsadurilor. Pentru a combate această boală, puteți aplica un tratament cu Merpan, Previcur Energy, Beltanol sau Proplant.

Și mana tomatelor se regăsește pe lista celor mai periculoase boli ale răsadurilor de roșii. Este cauzată de ciuperca Phytophthora infestans. Petele se brunifică și sunt acoperite de un puf alb. De obicei, boala apare în solarii, unde temperatura nu este constantă. Se recomandă ca temperatura să fie de peste 20 grade Celsius. Ca și soluții, puteți folosi Cabrio Top sau Acrobat MZ 69 WG.

Metode chimice

Fuzarioza este o altă boală care afectează masiv răsadurile de roșii. Vinovată este ciuperca Fusarium oxysporium, care duce la distrugerea sistemului vascular al plantelor. Folosiți un pământ de calitate și mare atenție la cantitatea de apă.  Puteți preveni apariția bolii olosind Nemasol 510 sau un alt dezinfectant pentru sol, Alcaplant.

Răsadurile de tomate mai pot fi afectate și de putregaiul cenușiu. Acesta se recunoaște ușor prin apariția petelor de culoare verde-gălbuie la nivelul frunzelor. Un tratament bun este Ortiva Top, Teldor 500 SC sau Switch 62.5 WG. Dacă doriți un fungicid biologic de origine naturală, puteți folosi Taegro.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear care a marcat omenirea
Digi24
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de astăzi, 27 aprilie
Capital.ro
Locuri de grătar de 1 mai 2024. Aici poţi face grătar fără să primeşti amendă!
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALCUL pentru PENSIE! ACTELE care SCHIMBĂ totul
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro