14 feb. 2024 | 18:13

Cu ce să stropești rapița de gărgărițele nocive pentru tulpini. Capcanele care te scapă de probleme

Sfaturi pentru grădinari
Cu ce să stropești rapița de gărgărițele nocive pentru tulpini. Capcanele care te scapă de probleme
Monitorizarea poate fi dificilă, deoarece adulții și larvele sunt greu de găsit

Rapița este una din culturile extrem de utile pentru majoritatea fermierilor, dar, ca orice plantă, și aceasta are dăunătorii ei. Dacă ești pasionat, citește mai departe și află cu ce să stropești culturile de rapiță pentru a scăpa de gărgărițele nocive pentru tulpini.

Atenție în această perioadă la gărgărițele nocive pentru tulpinile de rapiță

Gărgărița de iarnă a tulpinii de rapiță este un dăunător ocazional, în cazul în care daunele sunt cauzate de larvele care se hrănesc în interiorul tulpinii. Aceste dăunătoare pot provoca o încetinire a creșterii și producerea de lăstari laterali în primăvară. Conform specialiștilor, larvele pot fi deosebite de gândacul de tulpină al verzei prin capul maro și lipsa picioarelor. Specialiștii mai atrag atenția că, spre deosebire de alte gărgărițe dăunătoare ale rapiței, acestea depune ouăle toamna și la începutul iernii. Ciclul său de viață este asemănător cu cel al gândacului din tulpina verzei.

Vezi și: Diferențele dintre uleiul de floarea soarelui, cel de rapiță și cel de măsline. Care este mai sănătos, de fapt

Pentru a scăpa de aceste dăunătoare, specialiștii spun că se poate scăpa de ele prin controlul chimic și non-chimic, la fel și monitorizarea, despre care experții spun că poate fi dificilă, deoarece adulții și larvele sunt greu de găsit. Este extrem de important ca în această perioadă să fie inspectate culturile de rapiță pentru a detecta larvele tinere. Recomandarea ar fi ca această monitorizare să se facă începând cu sfârșitul lunii octombrie, în special în câmpurile cu un istoric de atac al acestui dăunător.

Află cu ce să stropești rapița de gărgărițele nocive pentru tulpini

Datorită temperaturilor ridicate, mai spun experții, în aceste zile au apărut deja aceste insecte, ceea ce poate fi extrem de dăunător viitoarelor culturi de rapiță. În acest sens, deși este timpuriu, cultivatorii ar trebui să folosească anumite sisteme de protecție, denumite capcane, unele cu apă, altele clasice, sau așa-numitele capcane ”Csalomon KLP+ trap” cu atractant, taote fiind, de fapt, momeli pentru gărăgărițele nocive. Experții mai recomandă ca la 4 săptămâni să fie schimbate momelile. Erbicidele reprezintă o mare parte, de obicei 20-30%, din costurile variabile asociate cu producția unei culturi. Având în vedere că trebuie să se ia în considerare și riscurile de rezistență la erbicide, este important să se orienteze fiecare pulverizare necesară.

Vezi și: Planta care ar putea fi salvarea agricultorilor din România. Costă puţin şi rezistă excelent la secetă, vine din Africa

Conform specialiștilor, opțiunile de erbicidare de primăvară sunt limitate în cazul rapiței oleaginoase, iar deciziile privind controlul buruienilor trebuie luate înainte de semănat. Metodele de înființare și buruienile prezente influențează opțiunile de combatere:

  • În cazul în care se preconizează apariția de pajură dăunătorilor, este necesar un tratament de preemergență robust, pe bază de metazaclor. Semințele de rapiță trebuie să fie bine acoperite de sol până la o adâncime de 15 mm.
  • Pentru iarba neagră și alte buruieni graminee, erbicidele precum propizamida sunt mai eficiente după ce nu se cultivă sau se cultivă foarte puțin adânc. În cazul în care se utilizează cultivări mai adânci, adăugarea unui graminicid va îmbunătăți nivelul de control.

Care sunt capcanele care te scapă de problemele cu aceste dăunătoare

Fermierii explică faptul că acestea sunt capcane cu miros, instalate pentru a prinde aceste insecte dăunătoare numite gărgărițe, ale căror larve cauzează daune calitative grave la culturile de rapiță. Capcanele au două mirosuri diferite, sintetizate pentru a imita emisiile chimice ale rapiței, și au scopul de a atrage gărgărițele în capcane.

Vezi și: Planta care s-a scumpit enorm în România. Prețurile au luat-o razna

Acest sistem de control nu se bazează pe pesticide pentru a asigura calitatea culturilor, ceea ce îl face o alternativă excelentă în agricultura ecologică și în implementarea gestionării integrate a dăunătorilor. Așa cuym precizam, aceste capcane sunt de mai multe feluri, după cum urmează:

  • Capcanele galbene cu apă
  • Capcanele ”Csalomon KLP+ trap” cu atractant
  • Capcane galbene cu adeziv

Pe lângă capcane, se mai folosesc și metodele profilactice și cele chimice pentru a combate aceste dăunători, iar rezultatele sunt pe măsură, mai spun specialiștii.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Atenție la BOLILE GRAVE, ASCUNSE! SERVICII GRATUITE. Anunțul CNAS
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro