14 feb. 2024 | 18:13

Cu ce să stropești rapița de gărgărițele nocive pentru tulpini. Capcanele care te scapă de probleme

Sfaturi pentru grădinari
Cu ce să stropești rapița de gărgărițele nocive pentru tulpini. Capcanele care te scapă de probleme
Monitorizarea poate fi dificilă, deoarece adulții și larvele sunt greu de găsit

Rapița este una din culturile extrem de utile pentru majoritatea fermierilor, dar, ca orice plantă, și aceasta are dăunătorii ei. Dacă ești pasionat, citește mai departe și află cu ce să stropești culturile de rapiță pentru a scăpa de gărgărițele nocive pentru tulpini.

Atenție în această perioadă la gărgărițele nocive pentru tulpinile de rapiță

Gărgărița de iarnă a tulpinii de rapiță este un dăunător ocazional, în cazul în care daunele sunt cauzate de larvele care se hrănesc în interiorul tulpinii. Aceste dăunătoare pot provoca o încetinire a creșterii și producerea de lăstari laterali în primăvară. Conform specialiștilor, larvele pot fi deosebite de gândacul de tulpină al verzei prin capul maro și lipsa picioarelor. Specialiștii mai atrag atenția că, spre deosebire de alte gărgărițe dăunătoare ale rapiței, acestea depune ouăle toamna și la începutul iernii. Ciclul său de viață este asemănător cu cel al gândacului din tulpina verzei.

Vezi și: Diferențele dintre uleiul de floarea soarelui, cel de rapiță și cel de măsline. Care este mai sănătos, de fapt

Pentru a scăpa de aceste dăunătoare, specialiștii spun că se poate scăpa de ele prin controlul chimic și non-chimic, la fel și monitorizarea, despre care experții spun că poate fi dificilă, deoarece adulții și larvele sunt greu de găsit. Este extrem de important ca în această perioadă să fie inspectate culturile de rapiță pentru a detecta larvele tinere. Recomandarea ar fi ca această monitorizare să se facă începând cu sfârșitul lunii octombrie, în special în câmpurile cu un istoric de atac al acestui dăunător.

Află cu ce să stropești rapița de gărgărițele nocive pentru tulpini

Datorită temperaturilor ridicate, mai spun experții, în aceste zile au apărut deja aceste insecte, ceea ce poate fi extrem de dăunător viitoarelor culturi de rapiță. În acest sens, deși este timpuriu, cultivatorii ar trebui să folosească anumite sisteme de protecție, denumite capcane, unele cu apă, altele clasice, sau așa-numitele capcane ”Csalomon KLP+ trap” cu atractant, taote fiind, de fapt, momeli pentru gărăgărițele nocive. Experții mai recomandă ca la 4 săptămâni să fie schimbate momelile. Erbicidele reprezintă o mare parte, de obicei 20-30%, din costurile variabile asociate cu producția unei culturi. Având în vedere că trebuie să se ia în considerare și riscurile de rezistență la erbicide, este important să se orienteze fiecare pulverizare necesară.

Vezi și: Planta care ar putea fi salvarea agricultorilor din România. Costă puţin şi rezistă excelent la secetă, vine din Africa

Conform specialiștilor, opțiunile de erbicidare de primăvară sunt limitate în cazul rapiței oleaginoase, iar deciziile privind controlul buruienilor trebuie luate înainte de semănat. Metodele de înființare și buruienile prezente influențează opțiunile de combatere:

  • În cazul în care se preconizează apariția de pajură dăunătorilor, este necesar un tratament de preemergență robust, pe bază de metazaclor. Semințele de rapiță trebuie să fie bine acoperite de sol până la o adâncime de 15 mm.
  • Pentru iarba neagră și alte buruieni graminee, erbicidele precum propizamida sunt mai eficiente după ce nu se cultivă sau se cultivă foarte puțin adânc. În cazul în care se utilizează cultivări mai adânci, adăugarea unui graminicid va îmbunătăți nivelul de control.

Care sunt capcanele care te scapă de problemele cu aceste dăunătoare

Fermierii explică faptul că acestea sunt capcane cu miros, instalate pentru a prinde aceste insecte dăunătoare numite gărgărițe, ale căror larve cauzează daune calitative grave la culturile de rapiță. Capcanele au două mirosuri diferite, sintetizate pentru a imita emisiile chimice ale rapiței, și au scopul de a atrage gărgărițele în capcane.

Vezi și: Planta care s-a scumpit enorm în România. Prețurile au luat-o razna

Acest sistem de control nu se bazează pe pesticide pentru a asigura calitatea culturilor, ceea ce îl face o alternativă excelentă în agricultura ecologică și în implementarea gestionării integrate a dăunătorilor. Așa cuym precizam, aceste capcane sunt de mai multe feluri, după cum urmează:

  • Capcanele galbene cu apă
  • Capcanele ”Csalomon KLP+ trap” cu atractant
  • Capcane galbene cu adeziv

Pe lângă capcane, se mai folosesc și metodele profilactice și cele chimice pentru a combate aceste dăunători, iar rezultatele sunt pe măsură, mai spun specialiștii.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Plata în numerar. Limitele introduse de la 1 ianuarie 2025
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro