Dacă îți plac produsele prăjite, cu crustă aurie, crocantă, mai mult ca sigur ești prietenă cu uleiul. Multe gospodine, chiar și cele cu experiență, fac greșeala de a folosi produsul greșit pentru prepararea mâncărurilor. Care sunt diferențele dintre uleiul de măsline, de floarea-soarelui și de rapiță.
Uleiul de măsline prezintă unele beneficii pentru sănătate, despre care probabil ai auzit deja până acum. Are 75% grăsimi monosaturate și 10% grăsimi polisaturate. Acestea sunt foarte stabile când sunt încălzite, ceea ce înseamnă că poți încălzi uleiul de măsline până la nu mai puțin de 207 grade Celsius.
Pe lângă grăsimi mono/poli-saturate, uleiul de măsline conține și grăsimi polinesaturate, cum ar fi Omega 3 și 6, foarte importante pentru corpul tău și pentru starea de sănătate.
Uleiul de măsline este excepțional de sănătos, deoarece conține foarte puține grăsimi nesaturate și trans nesănătoase. Are, de asemenea, niveluri ridicate de vitamina E12 și antioxidanți puternici, precum polifenoli. Ei furnizează organismului elemente de bază pentru a lupta împotriva radicalilor liberi.
Dezavantajele consumului de ulei de măsline în cantități mari pot să apară numai dacă, în procesul de producere al uleiului de măsline, se utilizează substanțe chimice, spun specialiștii.
Citește și: Secretul surprinzător pe care îl ascund sticlele de ulei de măsline. Nu le vei mai arunca la gunoi niciodată
Uleiul de floarea-soarelui are un număr relativ mare de avantaje, în ciuda credințelor populare. Este format din aproximativ 90% grăsimi saturate, dintre care 20% sunt monosaturate și 60% sunt grăsimi polisaturate. În general, produsul nu are grăsimi trans și prevede doar mici cantități de grăsimi saturate.
Precum uleiul de măsline, și cel de floarea-soarelui este bogat în vitamina E. Uleiul de floarea soarelui are un punct de fierbere ridicat, de 232 de grade Celsius, dar acest lucru se aplică doar versiunii nerafinate a produsului, spun specialiștii.
Totuși, uleiul de floarea-soarelui are și multiple dezavantaje, ce trebuie luate în considerare. De exemplu, produsul poate conține grăsimi trans prin hidrogenare. Este vorba despre un proces prin care o legătură nesaturată este transformată, prin adăugarea și utilizarea hidrogenului gazos, într-o legătură saturată.
În uleiul de floarea-soarelui se regăsesc și cantități mari de Omega 6. Specialiștii în sănătate asociază nivelurile ridicate de Omega 6 cu diverse infecții.
În procesul de producere a uleiului de floarea-soarelui trebuie folosite utilaje, temperaturi ridicate, solvenți și înălbitor. Acestea nu sunt tocmai cele mai sănătoase opțiuni pentru sănătatea oamenilor, ceea ce reprezintă, din nou, un dezavantaj.
În ceea ce privește uleiul de rapiță, acesta prezintă unele avantaje, iar primul dintre ele este că are în compoziția lui grăsimi bune. Uleiul de rapiță conține 60% grăsimi monosaturate, 27% grăsimi polisaturate și doar 11% grăsimi saturate. Conține multă vitamina E26 și K și antioxidanți.
Poate cea mai frapantă caracteristică a uleiului de rapiță este punctul de fierbere ridicat, care este de 240 de grade Celsius, potrivit specialiștilor.
În schimb, uleiul de rapiță are un mare dezavantaj. Este separat de semințe, la temperaturi ridicate, printr-un proces chimic pentru care se folosește solventul hexan, adică o substanță inflamabilă, iritantă și, în anumite circumstanțe, periculoasă pentru sănătate.
Uleiul de rapiță nu este produs 100% pe bază de rapiță, tocmai pentru că procesarea industrială la care este supus înseamnă că produsul conține întotdeauna atât reziduuri de grăsimi trans, cât și substanțe toxice găsite în plantă în sine, potrivit specialiștilor.
Așadar, concluzia este foarte simplă: cel mai sănătos ulei pentru om, folosit în diverse scopuri, dar mai ales în bucătărie, la prepararea mâncărurilor, ar fi uleiul de măsline.