Marii bucătari au spus cu ce să amesteci gălbenușurile pentru a prepara cel mai pufos cozonac. Multe dintre gospodine au probleme când vine vorba de pregătirea cozonacului. Așadar, care este secretul care va schimba felul în care faci cozonac de acum în colo, vezi un pic mai jos.
Marele secret al unui cozonac pufos constă în tehnica de a-l pregăti înainte de a-l băga în cuptor, porivit experților în bucătărie. Mulți preferă să nu-și mai bată capul și să cumpere cozonac din comerț, însă acesta nu se compară cu cel făcut în casă.
Cozonacul este un desert greu de preparat, însă dacă ții cont de câteva secrete, vei fi surprins de cât de simplu se poate obțime cea mai delicioasă prăjitură cu nucă. Cu ce trebuie să amesteci gălbenuşurile când prepari aluatul de cozonac, de fapt.
Experții bucătari recomandă frământarea aluatului de cozonac într-un vas călduț. Îl poți lăsa pe ragaz să se încălzească sau îl poți clăti cu apă fierbinte înainte de folosire. Ouăle sunt foarte importante pentru cozonac, astfel că se recomandă să fie proaspete și de găină.
De asemenea, la pregătirea aluatului, laptele trebuie să fie foarte puțin cald, dar nu fierbinte. Pentru obținerea unei spume de albuș tare și lucioasă, ca de bezele, se adaugă puțin suc de lămâie.
Gălbenușurile se amestecă de obicei cu puțină sare sau cu șofran dizolvat în lapte, în prealabil, pentru un produs de o culoare mai galbenă.
Nucile trebuie să fie foarte bine curățate. Nu este de dorit ca cineva să găsescă coji de nucă în feliile de cozonac, așadar mare atenție. Ca să-i înlături gustul amar, nucile se pot fierbe în lapte.
Aluatul se frământă într-o cameră călduroasă, de preferat bucătăria. Ingredientele folosite trebuie să fie toate la temperatura camerei. Pentru că aluatul este lipicios la început, trebuie adăugat și puțin unt topit, combinat cu ulei sau cu untură. Aluatul se frământă până devine elastic. Acesta nu se rupe, ci trebuie împăturit cu grijă.
Aluatul nu se frământă mai mult de 20 de minute și trebuie pus la dospit cel puțin o oră sau până când volumul lui se dublează.
Înainte să adaugi laptele, fii atent la consisteța făinii. Este recomandat laptele de țară, mai gras. Nu în ultimul rând, cuptorul este bine să fie foarte bine încins înainte de pune cozonacii la copt, însă bucătarii recomandă ca aceștia să se coacă la foc mic, pentru că altfel vor prinde crustă și nu vor fi copți la interior.