13 mart. 2024 | 11:06

Cu ce produse poți trece vama din Turcia. Ce limită ai la țigări și alcool 

Social
Cu ce produse poți trece vama din Turcia. Ce limită ai la țigări și alcool 
La ce să ai grijă

Atunci când călătorești în Turcia și vrei să cumperi diverse produse sau suveniruri, poate apărea întrebarea: cu ce produse poți trece vama din Turcia? Este important să știi care sunt regulile și restricțiile vamale pentru a evita taxe suplimentare sau confiscarea bunurilor. Iată care sunt produsele pe care le poți trece vama atunci când călătorești din Turcia.

Cu câte țigări ai voie să treci vama în Turcia

În Turcia este permisă intrarea, fără taxe vamale, cu până la 200 de țigarete, 200 de grame de tutun de pipă, 50 de trabucuri. În ceea ce privește băuturile alcoolice, se permite trecerea vămii cu o sticlă (100 cl) băutură alcoolică spirtoasă sau două sticle (75 cl) de vin, 1 kg ciocolată, 1,5 kg cafea, 500 g de ceai, 120 ml de parfum sau apă de colonie.

Dacă te întorci însă din Turcia spre România trebuie însă să știi că în Bulgaria ai voie să treci cu 200 de țigarete la frontiera aeriană și cu 40 de țigarete (adică două pachete de țigări) la frontiera rutieră.  În ceea ce privește trabucurile ai voie să 50 treci cu  bucăți la frontiera aeriană și doar 10 bucăți la frontiera rutieră (Turcia) și maritimă; 100 bucăți de țigări de foi la frontiera aeriană și doar 20 de bucăți la frontiera rutieră (Turcia) și maritimă; 250 grame de tutun la frontiera aeriană și doar 50 de grame la frontiera rutieră (Turcia) sau maritimă.

Alcool și băuturi spirtoase/alcoolice:

  • 1 litru alcool și băuturi spirtoase/alcoolice cu o concentrație alcoolică de peste 22% sau alcool etilic nedenaturat cu o concentrație alcoolică de 80% sau peste;
  • 2 litri alcool și băuturi spirtoase/alcoolice cu o concentrație alcoolică de până la 22%;
  • 3 litri vin non-spumant;
  • 16 litri de bere.

Ce bunuri trebuie să declari la vama din Turcia

Este foarte important să declari la intrarea în Turcia, la punctul de frontieră, obiectele de valoare pe care le deții, pentru a evita problemele la plecarea din țară, potrivit mae.ro.

Bijuteriile din aur sau argint ori pietrele prețioase, care nu sunt achiziționate în scopul comercializării și care au o valoare mai mică de 15.000 de dolari, pot fi aduse sau scoase din țară. Cele care depășesc însă această sumă trebuie în prealabil declarate la vamă, pentru a se dovedi că au fost cumpărate legal.

Condiții de călătorie în Turcia cu echipamente electronice

În Turcia este permisă intrarea la vamă cu următoarele echipamente electronice: un televizor alb-negru cu diagnola până la 55 cm, un televizor color mic cu diagonala până la 16 cm, o cameră de luat vederi și cinci casete video neînregistrate, o cameră de mm (cu 10 filme neînregistrate); un proiector; un calculator de buzunar (cu capacitate de până la 128MB); CD player; un radio portativ şi radio-casetofon; un walkman sau casetofon mic; plăci, casete sau CD-uri, cel mult câte 5 de fiecare; telefon GSM (cu card SIM).

Laptopurile, telefoanele mobile sau antichitățile pot fi introduse  în paşaportul posesorului la sosire şi apoi verificat la ieşire.

Ce să nu cumperi din Turcia

În primul rând, în ceea ce privește produsele alimentare, este important de menționat că nu este recomandat să cumperi produse perisabile sau de origine animală pentru că acestea pot fi confiscate la trecerea vămii. 

Totuși, poți achiziționa diverse tipuri de condimente, nuci, fructe uscate sau dulciuri tradiționale, care nu sunt perisabile și nu necesită condiții speciale de păstrare. 

Vezi și: Destinaţia anului 2024. Turiştii români au renunţat la vacanţele din Turcia şi Grecia. Ţara exotică de care vrei să afli

În plus, este important să verifici dacă țara ta de destinație permite importul acestor produse și să nu depășești cantitățile admise pentru a evita problemele vamale.

De asemenea, în Turcia poți găsi o varietate de produse textile, de la carpete și țesături tradiționale până la haine și încălțăminte. În general, aceste produse pot fi trecute vama fără probleme, cu condiția să nu depășești limita cantitativă admisă pentru importul reței de țară de destinație. 

Este important să ții cont de faptul că unele țări au restricții sau taxe suplimentare pentru importul anumitor produse textile, așa că este bine să te informezi înainte de a face achizițiile.

Vezi și: Reguli de călătorie în Turcia în 2024. Ce valabilitate trebuie să aibă pașaportul

Cu ce produse poți trece vama din Turcia

Un alt aspect important de luat în considerare atunci când cumperi produse din Turcia este reprezentat de suvenirurile și obiectele de artizanat. De la ceramică și sticlărie, până la bijuterii și obiecte din piele, Turcia este renumită pentru diversitatea și frumusețea obiectelor manufacturate de meșteșugari talentați. 

Aceste suveniruri pot fi trecute vama fără probleme, însă trebuie să fii atent la cantitatea de aur sau argint pe care o poți exporta fără a plăti taxe suplimentare.

Citește și: Ce să vizitezi în Istanbul. Locuri de vis pe care trebuie să le vezi cel puțin o dată în viață

În ceea ce privește limita la țigări și alcool, aceasta poate varia în funcție de țara ta de destinație. În general, Uniunea Europeană permite transportul de maximum 800 de țigarete și 1 litru de alcool peste 22% volum, sau 2 litri de alcool sub 22% volum, fără taxe suplimentare. Totuși, este important să verifici regulile specifice ale țării tale de destinație, deoarece aceste limite pot diferi.

Ca recomandare generală, este important să păstrezi bonurile și facturile pentru toate achizițiile făcute în Turcia, pentru a putea demonstra valoarea și originea produselor în cazul în care acestea vor fi inspectate la vamă. 

De asemenea, este bine să te informezi în prealabil despre regulile și restricțiile vamale ale țării tale de destinație pentru a evita neplăcerile și surprizele neplăcute la trecerea frontierei.

Când călătorești în Turcia și vrei să cumperi diverse produse, este important să fii informat despre regulile și restricțiile vamale ale țării tale de destinație. 

Cu toate acestea, majoritatea suvenirurilor, textilelor și produselor neperisabile pot fi trecute vama fără probleme, cu condiția să respecți limitele cantitative și să te asiguri că nu încalci reglementările vamale.

Parteneri
Ce trebuie să faci a doua zi după Sfântul Ion pentru a avea bunăstare și succes
Redactia.ro
Misterul „Cascadei de Sânge” a fost, în sfârșit, dezlegat. Locul devenise obsesie pentru geologii lumii
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
E oficial! Au divorțat după doi ani de căsnicie, iar acum urmează lupta pentru împărțirea averii lor de 550 de milioane de dolari
Unica.ro
Adevărul despre armata obligatorie. Ce spune ministrul Angel Tîlvăr
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
Documentul obligatoriu din 2 aprilie 2025. Toți acești români, obligați să îl obțină în luna martie
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
ARMATA OBLOGATORIE ÎN ROMÂNIA! Ministerul Apărăii anunță ce decizie se ia
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro