12 ian. 2024 | 17:14

Reguli de călătorie în Turcia în 2024. Ce valabilitate trebuie să aibă pașaportul

News
Reguli de călătorie în Turcia în 2024. Ce valabilitate trebuie să aibă pașaportul
Reguli de călătorie în Turcia în 2024. Ce valabilitate trebuie să aibă pașaportul

În ultimii ani, Turcia a devenit o destinație preferată de mulți români, nu doar în sezonul estival. Majoritatea preferă să viziteze Istanbul, însă există și alte orașe frumoase, precum Izmir, Efes, Maniza, Ușak sau Kutahya. Indiferent dacă vă petreceți concediul aici sau doar vizitați aceste orașe, este important să știți care sunt regulile de călătorie în Turcia în 2024.

Reguli de călătorie în Turcia în 2024

Cine poate refuza un citybreak în Istanbul? Turcia este relativ aproape de România, la aproximativ 9 ore de mers cu mașina. În plus, țara nu este foarte scumpă și oferă numeroase variante de explorare. Vacanțele în Turcia au devenit mai accesibile pentru toată lumea, odată cu cu scăderea lirei turcești.

Istanbul este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, cu peste 13 milioane de turiști în 2023. De aceea, autoritățile recomandă prudență sporită și evitarea zonelor aglomerate. Totodată, se recomandă mare atenție și la intrarea pe tărâm turcesc.

Citește și: Ce să vizitezi în Istanbul. Locuri de vis pe care trebuie să le vezi cel puțin o dată în viață

Ce valabilitate are pașaportul

Pentru a putea intra pe teritoriul Turciei, cetățenii români trebuie să dețină pașaport. Nu se acceptă intrarea în Turcia cu cartea de identitate românească, cartea provizorie de identitate românească sau buletin de identitate românesc. Iată actele complete pe care trebuie să le aveți dacă călătoriți în Turcia, în funcție de persoană:

  • paşaport diplomatic;
  • paşaport diplomatic electronic;
  • paşaport de serviciu;
  • paşaport de serviciu electronic;
  • paşaport simplu;
  • paşaport simplu electronic;
  • paşaport temporar.

Cel mai important aspect este ca paşaportul trebuie să aibă o valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrării în Turcia şi să dispună de cel puţin o filă goală. Mai mult de atât, autoritățile recomandă să fiți atenți la efectuarea controalelor de frontieră/vamale.

Este bine să vă asigurați că vi s-a aplicat în paşaport ştampila de intrare în Turcia. În caz contrar, lipsa ei poate conduce la aplicarea de amenzi şi/sau expulzare.

Documente necesare pentru deplasarea cu mașina

Dacă călătoriți cu o mașină condusă de către o altă persoană decât proprietarul acestuia, intrarea în Turcia va fi permisă de către autorităţile vamale numai după prezentarea următoarelor acte:

  • Documentele autovehiculului, inclusiv asigurarea internaţională tip carte verde;
  • Împuternicire (procură), tradusă în limba turcă, din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur. Important! Procura trebuie să fie tradusă de către un traducător autorizat, autentificată la notar şi apostilată.
  • Pentru autoturismele închiriate, trebuie să prezentaţi contractul de închiriere şi traducerea acestuia în limba turcă, legalizată şi apostilată.

Ce se întâmplă cu vizele în Turcia

Cetăţenii români care călătoresc în Turcia în scop turistic nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada de şedere nu trebuie să depășească 90 zile într-un interval de 6 luni. Perioada de şedere se calculează retroactiv, de la data ieşirii din Republica Turcia, însă nu de la data primei intrări.

Depășirea perioadei de ședere de 90 de zile poate constitui amendă, fie expulzare şi automat interdicţie de intrare în Turcia pentru o perioadă de până la cinci ani. Dacă plănuiți să stați mai mult de 90 de zile, trebuie să solicitați la autorităţile locale turce un permis de şedere.

Citește și: De unde vine numele orașului Cappadocia. Semnificația specială pe care o are acest cuvânt

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Cea mai bună rețetă pe bază de pește. Plachie pentru toată familia
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Se dau TICHETE de 500 de LEI pentru foarte MULȚI ROMÂNI! Banii se dau pe 18 NOIEMBRIE
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro