12 ian. 2024 | 17:14

Reguli de călătorie în Turcia în 2024. Ce valabilitate trebuie să aibă pașaportul

News
Reguli de călătorie în Turcia în 2024. Ce valabilitate trebuie să aibă pașaportul
Reguli de călătorie în Turcia în 2024. Ce valabilitate trebuie să aibă pașaportul

În ultimii ani, Turcia a devenit o destinație preferată de mulți români, nu doar în sezonul estival. Majoritatea preferă să viziteze Istanbul, însă există și alte orașe frumoase, precum Izmir, Efes, Maniza, Ușak sau Kutahya. Indiferent dacă vă petreceți concediul aici sau doar vizitați aceste orașe, este important să știți care sunt regulile de călătorie în Turcia în 2024.

Reguli de călătorie în Turcia în 2024

Cine poate refuza un citybreak în Istanbul? Turcia este relativ aproape de România, la aproximativ 9 ore de mers cu mașina. În plus, țara nu este foarte scumpă și oferă numeroase variante de explorare. Vacanțele în Turcia au devenit mai accesibile pentru toată lumea, odată cu cu scăderea lirei turcești.

Istanbul este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, cu peste 13 milioane de turiști în 2023. De aceea, autoritățile recomandă prudență sporită și evitarea zonelor aglomerate. Totodată, se recomandă mare atenție și la intrarea pe tărâm turcesc.

Citește și: Ce să vizitezi în Istanbul. Locuri de vis pe care trebuie să le vezi cel puțin o dată în viață

Ce valabilitate are pașaportul

Pentru a putea intra pe teritoriul Turciei, cetățenii români trebuie să dețină pașaport. Nu se acceptă intrarea în Turcia cu cartea de identitate românească, cartea provizorie de identitate românească sau buletin de identitate românesc. Iată actele complete pe care trebuie să le aveți dacă călătoriți în Turcia, în funcție de persoană:

  • paşaport diplomatic;
  • paşaport diplomatic electronic;
  • paşaport de serviciu;
  • paşaport de serviciu electronic;
  • paşaport simplu;
  • paşaport simplu electronic;
  • paşaport temporar.

Cel mai important aspect este ca paşaportul trebuie să aibă o valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrării în Turcia şi să dispună de cel puţin o filă goală. Mai mult de atât, autoritățile recomandă să fiți atenți la efectuarea controalelor de frontieră/vamale.

Este bine să vă asigurați că vi s-a aplicat în paşaport ştampila de intrare în Turcia. În caz contrar, lipsa ei poate conduce la aplicarea de amenzi şi/sau expulzare.

Documente necesare pentru deplasarea cu mașina

Dacă călătoriți cu o mașină condusă de către o altă persoană decât proprietarul acestuia, intrarea în Turcia va fi permisă de către autorităţile vamale numai după prezentarea următoarelor acte:

  • Documentele autovehiculului, inclusiv asigurarea internaţională tip carte verde;
  • Împuternicire (procură), tradusă în limba turcă, din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur. Important! Procura trebuie să fie tradusă de către un traducător autorizat, autentificată la notar şi apostilată.
  • Pentru autoturismele închiriate, trebuie să prezentaţi contractul de închiriere şi traducerea acestuia în limba turcă, legalizată şi apostilată.

Ce se întâmplă cu vizele în Turcia

Cetăţenii români care călătoresc în Turcia în scop turistic nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada de şedere nu trebuie să depășească 90 zile într-un interval de 6 luni. Perioada de şedere se calculează retroactiv, de la data ieşirii din Republica Turcia, însă nu de la data primei intrări.

Depășirea perioadei de ședere de 90 de zile poate constitui amendă, fie expulzare şi automat interdicţie de intrare în Turcia pentru o perioadă de până la cinci ani. Dacă plănuiți să stați mai mult de 90 de zile, trebuie să solicitați la autorităţile locale turce un permis de şedere.

Citește și: De unde vine numele orașului Cappadocia. Semnificația specială pe care o are acest cuvânt

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Afecțiunea care se răspândește sever. Un miliard de persoane o au în prezent
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro