Toți știm cum este acest delicios preparat, încă de pe vremea copilăriei din ograda bunicilor. Salata de vinete, pe cât de simplu este de făcut, pe-atât de delicioasă poate fi, cu sau fără maioneză. Dar, ca orice gospodină bună, bănuim că știi cu ce poți albi salata de vinete. Dacă nu, îți spunem noi care este ingredientul secret pe care îl foloseau bunicile.
Salata de vinete cu sau fără maioneză este un fel de mâncare indispensabil în casele românilor. Mai ales vara și toamna, când vinetele proaspete pot fi găsite în piețe și grădini.
Totuși, acest preparat delicios poate fi consumat și iarna, mai ales că multe gospodine aleg să păstreze vinetele coapte toamna în congelator pentru sezonul rece. Salata de vinete este un preparat extrem de simplu pentru că se bazează pe 3 ingrediente: vinete, ceapă și ulei.
În plus, se poate adăuga sare și piper după gust și putem îmbunătăți rețeta simplă pentru a obține o salată de vinete cu maioneză sau o salată arabă de vinete cu iaurt sau pastă de susan, numită și „Moutabal” sau „Baba Ganoush”.
Dar astăzi nu despre rețeta salatei de vinete vorbim, ci de cu totul altceva, și anume cu ce poți albi salata de vinete. De cele mai multe ori, în ambele variante, salata de vinete va avea o culoare specifică, dată în principal de ingredientul principal, anume vinetele. Dar, dacă ai trăit la țară, în ograda bunicilor, poate îți aduci aminte că bunicile foloseau un anume ingredient secret.
Pentru cei care vor o salată deschisă la culoare, există ingredientul secret pe care îl foloseau bunicile, și anume oțetul alb. Da, ați citit bine. Oțetul alb, adăugat treptat în preparat, dar în cantități mici, poate face ca salata de vinete să fie mai deschisă la culoare. Nu chiar albită, dar mult mai deschisă decît culoarea sa normală.
Deși ar putea părea ciudat să vorbim despre asta, pasta de tahini ar putea fi unul din ingredientele pe care poți să le adaugi și cu care poți să albești salata de vinete. Nu există niciun pericol, având în vedere că e vorba doar de semințe de susan sub formă de pastă.
Pe de altă parte, alte ingrediente, cu care poți albi salata de vinete, sunt fie zeama de lămâie, fie sarea de lămâie. Cele două, ca și celelalte enunțate anterior, odată adăugate treptat în compiziția salatei vor da acea nunanță de albire.
Așadar, fie că folosești, oțet alb, tahini, zeama sau sarea de lămâie, acum știi cu ce poți să albești salata de vinete, dacă chiar vrei asta. În rest, poftă bună și spor la treabă!