Când vine vorba de anumite rețete culinare tradiționale, cea mai des întâlnită este salata de vinete, sau cum mai este cunoscută în Orient, baba ganoush. Dar, pentru a avea un preparat delicios, trebuie să știi cu ce sa amesteci salata de vinete ca să iasă mai buna, și astfel vei face rețeta de care nu te vei mai satura.
Pentru cei care au încercat deja acest preparat, știu că sosul cremos, savuros și afumat de vinete cu tahini, usturoi și citrice, înseamnă, de fapt, rețeta de care nu te vei mai satura.
Este știut faptul că locuitorii din Mediterana își iubesc cu siguranță sosurile. Și vorbim aici, de la tztaziki grecesc la hummus, muhammara și, desigur, baba ganoush..
Dar, pentru cei mai puțin familiarizați, baba ganoush este o salată de vinete afumate, un preparat bogat și cremos. Acest fel de mâncare este preparat în mod tradițional prin amestecarea de vinete prăjite și tahini cu nuci cu usturoi, citrice și condimente.
Rețeta de baba ghanoush este o baie afumată, cremoasă și aromată pe care o puteți face cu foarte puțină pregătire. Este un aperitiv sau o gustare din 5 ingrediente, preparată din vinete prăjite la cuptor sau la grătar, tahini, lămâie, usturoi și sare.
Ce place la ea este că, la fel ca humusul, este ușor de preparat, vegană, fără gluten și se potrivește bine cu atât de multe legume, biscuiți și sosurile. Pentru pasionații bucătăriei orientale, această rețetă are și anumite calități.
Prima este gustul unic și afumat care provine din prăjirea vinetei, care îi conferă o aromă profundă, de pământ, de care oamenii nu se pot sătura. O a doua calitate este faptul că, odată bine făcută, are o textură netedă și catifelată, ceea ce îl face un dip perfect pentru chipsuri pita, legume sau ca tartină în sandvișuri și rulouri.
Iar o a treia calitate pentru această salată de vinete, dar nu cea din urmă, este că această salată de vinete este plină de substanțe nutritive precum fibre, vitamine și minerale din vinete, precum și grăsimi sănătoase și proteine din tahini.
Dar, pentru a face această rețetă de care nu te vei mai satura, va trebui să știi cum să o prepari, dar și cu ce sa amesteci salata de vinete ca să iasă mai bună. În primul rând, să vedem care sunt toate ingredientele necesare pentru acest preparat.
Ingrediente necesare
Acum că știm care sunt ingredientele, hai să trecem la treabă și să ne apucăm de rețeta acestui preparat. Prepararea baba ganoush este foarte simplă, prăjiți vinetele și amestecați-le cu celelalte ingrediente
Înveliți vinetele în folie de aluminiu și prăjiți-le, apoi desfaceți-le și lăsați-le să se răcească. Când vinetele sunt reci la atingere, tăiați partea de sus și curățați-le de coajă și aruncați pielea, păstrând doar pulpa vinetei.
Puneți pulpa de vinete într-un robot de bucătărie sau într-un blender, apoi se adaugă sucul de lămâie, tahini, cățeii de usturoi și sarea. Amestecați de câteva ori până când ingredientele sunt încorporate.
Ceea ce mai trebuie să știți, înainte de a vă apucaă de salata de vinete, este că este important să ai ingrediente de înaltă calitate. Există doar 5 ingrediente în această rețetă de baba ganoush făcută în casă. Asta înseamnă usturoi proaspăt, suc proaspăt de lămâie și tahini făcut doar cu pastă de semințe de susan.
Strecurați vinetele pentru a elimina excesul de lichid. Puteți strecura vinetele întregi sau să le tăiați în bucăți mai mici și să le strecurați astfel, ulterior lăsați-o să stea 10 minute într-o strecurătoare pentru a se răci și a elibera excesul de lichid.
Când vine vorba de baba ganoush și, de fapt, de majoritatea sosurilor libaneze, puteți să modificați proporțiile pentru a vi le însuși. Deci, ajustați tahini-ul, faceți-o mai lămâioasă sau mai usturoiată, după gust. Lăsați sosul să se întărească în frigider. Veți observa că sosul va deveni mai gros pe măsură ce se răcește și se întărește în frigider.
Baba ghanoush de bază este întotdeauna vegan, fără gluten și fără nuci. Acest lucru face ca preparatul să fie un aperitiv grozav ,atâta timp cât garniturile se potrivesc.
Dacă vă place să serviți baba ganoush cu legume crude, cum ar fi bastonașe de morcov, rondele de castravete și bastonașe de ardei gras,a tunci făceți-vă de cap. Bucățile de pita prăjită sau chipsurile de pita sunt, de asemenea, excelente. În rest, Poftă bună!