25 nov. 2022 | 10:49

Cu câți ani scurtează țigările viața unui fumător, de fapt, conform cifrelor oficiale

Sănătate
Cu câți ani scurtează țigările viața unui fumător, de fapt, conform cifrelor oficiale
Un nou semnal de alarmă! Fumatul în rândul tinerilor adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani

Fumatul dăunează grav sănătății! În luna mai a acestui an era publicat un nou raport privind numărul de fumători la nivel global. Conform datelor, sunt 1,3 miliarde de consumatori de tutun la nivel mondial. Datele au mai arătat că a crescut fumatul în rândul tinerilor adolescenți. Majoritatea sunt cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, în creștere în 63 de țări. Deși pare de necrezut, dar acest obicei poate scurta durata de viață. Un alt studiu recent arată cu câți ani scurtează țigările viața unui fumător, de fapt.

Un nou semnal de alarmă! Fumatul în rândul tinerilor adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani

„Fumatul dăunează grav sănătății!”, de câte ori nu am auzit această expresie, indiferent unde ne-am afla? Din păcate, într-adevăr fumatul dăunează grav sănătății, o arată și studiile recente.

În fiecare an se consumă aproape 5 trilioane de țigări, ceea ce contribuie la peste 8 milioane de decese și la pagube economice de aproape 2 trilioane de dolari. În cel de-al 20-lea an de la publicare, Atlasul tutunului constată că progresele mai lente în multe țări mai mari și mai sărace depășesc progresele înregistrate în multe țări cu venituri mai mari.

La acest moment sunt 1,1 miliarde de fumători în lume și alte 200 de milioane de persoane care practică fumatul. Specialiștii spun că consumul de tutun și fuamtul în sine rămâne o epidemie globală. Progresul global este amenințat de creșterea ratei fumatului în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani. Fenomenul este întâlnit în multe țări.

De cealaltă parte, există tactici ale industriei tutunului, cum ar fi orientarea către țările mai sărace cu un mediu de reglementare slab și promovarea unor produse noi pe piețe neexploatate anterior. Toate aceste aspecte au creat un climat pandemic global, sunt de părere experții în sănătate.

În ultimii doi ani, industria tutunului a profitat din plin de pandemia COVID-19. În timp ce țările își îndreptau atenția către criză, industria tutunului a profitat de această ocazie pentru a-și mări cotele de piață, a atrage noi clienți, a păstra fumătorii și a-și lustrui reputația corporativă. Dar niciunul dintre marii giganți nu și-au pus problema cu câți ani scurtează fumatul viața unui fumător, de fapt.

Vezi și: Pericolul țigărilor electronice: ce boală poate genera acest tip de fumat

Noi studii arată cu câți ani scurtează țigările viața unui fumător

Unul din patru fumători înrăiți moare înainte de a împlini 65 de ani. spun noile studii. Durata medie de viață a fumătorilor înrăiți, care fumează mai mult de douăzeci de țigări pe zi, este cu 13 ani mai scurtă decât cea a nefumătorilor.

Acesta este rezultatul unui nou studiu realizat de CBS și de Institutul Trimbos privind relația dintre fumat și mortalitate. Studiul se bazează pe datele de sondaj și pe datele privind decesele a aproape 40 de mii de respondenți.

Majoritatea erau cu vârste cuprinse între 20 și 80 de ani și au participat la sondajul de sănătate. Sondajul, desfășurat din 2001 până în 2006 inclusiv, s-a axat pe faptul dacă și când au decedat fumătorii și nefumătorii care au participat la acest sondaj de sănătate.

Studiul arată că mor relativ din ce în ce mai mulți tineri, cauza fiind fumatul. Se estimează că 23 % dintre fumătorii înrăiți și consecvenți nu ajung niciodată la vârsta de 65 de ani. Acest procent este de 11% în rândul fumătorilor ușori și de 7% în rândul nefumătorilor.

Speranța de viață scade în medie cu 13 ani în cazul fumătorilor înrăiți în comparație cu persoanele care nu au fumat niciodată. Fumătorii moderați, mai puțin de douăzeci de țigări pe zi, pierd aproximativ 9 ani, în timp ce fumătorii ușori pierd 5 ani.

Vezi și: Câți bani aruncă fumătorii pe țigări, de fapt. Cu banii aceștia își pot cumpăra o garsonieră

Lasă fumatul, renunțarea ar putea da roade

Să te lași de fumat, la orice vârstă, merită. Persoanele care renunță la fumat înainte de a împlini 35 de ani au aceeași speranță de viață ca și persoanele care nu au fumat niciodată. Riscul de deces prematur este înjumătățit în rândul foștilor fumători care se lasă de fumat în jurul vârstei de 50 de ani.

Patru din zece decese sub 80 de ani sunt legate de tutun

Studiul arată că, în ultimii ani, 4 din 10 persoane mor înainte de vârsta de 80 de ani. Aceste persoane au fost ucise de efectele tutunului. Cu toate acestea, numărul fumătorilor este în continuă scădere.

În urmă cu aproximativ cincisprezece ani, 10% din populație fuma cel puțin douăzeci de țigări pe zi. Conform datelor, în prezent, 4% din populație este fumătoare înrăită. În aceeași perioadă, numărul fumătorilor moderați a scăzut substanțial, de la 18 la 14%. Ponderea fumătorilor ocazionali a fost de ani de zile de 5 până la 6%.